Annonce
Svendborg

Vejen banet for nyt teaterhus på Frederiksøen: Politikere peger på museumsgrund

Et nyt teaterhus skal placeres på grunden, der i dag huser Danmarks Museum for Lystsejlads, mener et flertal i både Kultur- og Fritdsudvalget og Teknik- og Erhvervsudvalget. Arkivfoto: John Fredy
Et flertal i både Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Erhvervsudvalget har valgt at følge administrationens anbefaling om at placere Baggårdteatret der, hvor Danmarks Museum for Lystsejlads i dag holder til på Frederiksøen.
Annonce

Artiklen er rettet 11. oktober klokken 9.30: Det fremgik, at en placering af teatret på Snedkeriets grund ville kollidere med planloven. Det er ikke korrekt, da der i lokalplanen er mulighed for at udvide kajen mod syd og skabe mere plads. Ifølge administrationens fremstilling af sagen ville det dog kræve Kystdirektoratets godkendelse, hvilket ansås som svært at få.

Svendborg: Vejen er banet for et nyt stort teaterhus på Frederiksøen. Og det skal efter alt at dømme bygges lige der, hvor Danmarks Museum for Lystsejlads i dag ligger.

Det står klart efter Kultur- og Fritidsudvalget såvel som Teknik- og Erhvervsudvalget har nikket ja til embedsværkets anbefaling om, at fremtidens Baggårdteatret bør placeres på grunden, hvor museet residerer.

Kultur- og Fritidsudvalgets formand, Lars Erik Hornemann (V), forklarer:

- For at komme videre i processen var vi nødt til at melde en placering ud. Blandt andet for ikke at skabe uro hos alle på Frederiksø. Og nu giver vi så brugerne mulighed for at give deres kommentarer til vores beslutning, siger formanden, som drøftede teaterplaceringen på udvalgsmødet mandag.

Her var enighed om at gå med administrationens indstilling.

- Vi kan ikke blive ved med at danse om den varme grød, men få afklaring og sige, at det er den placering, det skal være, hvis Baggårdteatret kan lykkes med at få finansieringen på plads, siger Lars Erik Hornemann.

Teater på Frederiksøen

Et stort flertal i byrådet besluttede den 30. april at undersøge muligheder for at placere et teater på Frederiksøen.

Der har været lagt op til, at et nyt teater enten skulle opføres på grunden, hvor der i dag er Snedkeriet, eller i den rå hal, der rummer Danmarks Museum for Lystsejlads for at gøre plads til Baggårdteatret.

Som led i beslutningen har Danmarks Museum for Lystsejlads fået forlænget lejekontrakten på Frederiksøen frem til indtil udgangen af 2020. Det er sket for at give museet god tid til at finde en ny placering.

Kommunens administration har anbefalet, at sejlermuseet bliver revet ned, og at teatret bliver bygget på grunden. Et enigt Kultur- og Fritidsudvalget valgte at følge indstillingen på seneste møde mandag 7. oktober. Det samme valgte et flertal i Teknik- og Erhvervsudvalget at gøre torsdag eftermiddag.

Nu skal beslutningen i 14 dages høring hos Danmarks Museum for Lystsejlads, som i øvrigt løbende vil få et toårigt opsigelsesvarsel ved udgangen af den eksisterende lejeaftale.

Forventningen er, at der skal bruges et til to år på at søge fonde og yderligere et par år på det, der hedder realiseringsfase og byggeproces. Det anslås, at der vil gå fire-fem år, inden teaterhuset kan åbne, hedder det i indstillingen fra kommunens administration.

Annonce

Splittet udvalg

Det var i foråret, at Baggårdteatret første gang luftede tanker om at flytte til Frederiksøen, der både ville give teatret en mere central og attraktiv beliggehed og mulighed for bedre rammer.

Der var bred politisk opbakning til idéen, og i april besluttede et flertal i byrådet, at der skulle arbejdes videre med at finde en løsning, som kunne muliggøre det.

I første omgang blev to placeringer nævnt: Bygningen, hvor Snedkeriet holder til, og så lystsejladsmuseets.

Administrationen har siden vurderet, at en placering på Snedkeriets grund ville være vanskeligt, da de området ligger i den kystnære del af byzonen, hvorfor der ville skulle gives "væsentlig begrundelse for anlæg, der afviger væsentligt i højder og volumen fra den eksisterende bebyggelse" og kræve en godkendelse fra Kystdirektoraktet, som ville være svær at få.

Derfor det blev anbefalet at lægge det nye teater på museumsgrunden, hvilket flertallet i Teknik- og Erhvervsudvalget også valgte at følge. Det forklarer udvalgsformand Flemming Madsen (S).

- Hvis Baggårdteatret og Jakob (Bjerregaard Engmann, teaterchef, red.) skal have en mulighed for at realisere det her, skal de også vide, hvor de være henne og på hvilket grundlag, de kan søge fonde på. Der kan det ikke nytte noget, at vi siger, at de skal ligge cirka deromkring. Vi skal have en præcis placering, siger han om beslutningen.

- Nu har vi givet dem et grundlag til at gå ud at tale med fondene og sørge for, at det her forhåbentligt bliver opfyldt. Tiden må vise om det lykkes.

Formanden forklarer desuden, at udvalget faktisk var splittet, da de behandlede sagen på torsdag eftermiddag. Både Jens Munk (løsg.) og Palle Fischer (K) var imod placeringen af det nye teaterhus, men var i undertal.

- Jens har hele tiden været modstander af et teater på havnen, mens Palle faktisk var enig i indstillingen bortset fra den endelige placering. Han mente, at Baggårdteatret godt kunne være et andet sted på Frederiksøen, siger Flemming Madsen.

Annonce

Svær beslutning

Beslutningerne i de to politiske udvalg kaster folkene i lystsejladsmuseet ud i en uvis fremtid. Den del er Jens Erik Laulund Skotte, der sidder med i Teknik- og Erhvervsudvalget, ked af.

- Det er noget nært så katastrofalt, som det kan være, og det er også derfor, vi har været så meget i tvivl, og i Enhedslisten var vi også lidt tilbøjelig til at gå imod anbefalingerne for at sikre det maritime. Omvendt måtte vi erkende, at lystsejladsmuseet har haft sin tid til at blomstre, men det er desværre ikke sket. Og derfor var det oplagt, når vi skulle finde en placering til Baggårdteatret at få en synergi mellem teater, Rundbuehallerne og Kammerateriet, siger han.

- Det har været en svær beslutning, men i sidste ende må vi kigge på fremtiden og Frederiksøens helhed, og der har vi vægtet placeringen til Baggårdteatret over det andet, siger han.

Sådan ser Flemming Madsen også på det.

- De (museumsfolkene, red.) fik jo Svendborgs bedste placering for tre-fire år siden, men har ikke rigtigt formået at trække penge eller publikum ind derovre. Nu er der så nogle andre, der får mulighed for det, siger Flemming Madsen, der desuden påpeger, at lystsejladsmuseet ikke står uden hjem fra den ene dag til den anden.

- De har jo en to-årig løbende opsigelse og har derfor to år foran sig. Hvis det så viser sig, at teatret får skaffet en masse penge, så det bliver til noget, må vi se på, hvad vi så gør med museet.

Danmarks Museum for Lystsejlads skal efter alt at dømme væk fra sine nuværende rammer på Frederiksøen. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Arriva: - Vi er selvfølgelig kede af, at det nye signalsystem ikke er blevet prioriteret

Coronavirus

Live: Norsk myndighed vil markere to danske regioner som røde områder

Annonce