Annonce
Svendborg

Veganer-gris på jagt efter vælgererklæringer i gågaden: - Folk er lidt aggressive i dag

Veganerpartiet på jagt efter underskrifter i gågaden. Bestyrelsesmedlem Simon Nyborg fra Fyns Storkreds havde iklædt sig grisekostumet. Foto: Britt Godske
Veganerpartiet var på klovene for at få de sidste og afgørende vælgererklæringer i hus på gågaden i lørdags, med sig havde de en særpræget maskot. Modtagelsen var dog en smule blandet.

Svendborg: Den kraftigt lyserøde og oppustelige grisebasse-dragt med et partimedlem indeni fik børn og voksne til at dreje hovederne en ekstra gang, da den spankulerede rundt på gågaden lørdag eftermiddag.

"Det ser varmt ud", lød det grinende tilråb fra flere voksne, mens børnene håbefuldt pegede og kaldte ”Gurli Gris”. På den måde virkede det medbragte blikfang efter hensigten. Den skal nemlig afmontere de fordomme, som de fleste instinktivt har mod Veganerpartiet, og få dem til at stoppe op og lytte, fortæller forperson for Veganerpartiet i Fyns Storkreds, Daniel Buus:


Mange har paraderne helt oppe, når de møder os på gaden, og tror at vi vil tage kødet helt fra dem.

Daniel Buus, Forperson Veganerpartiet Fyn


- Mange har paraderne helt oppe, når de møder os på gaden, og tror at vi vil tage kødet helt fra dem. Vi er ikke et forbudsparti, det budskab skal vi nå at kunne fortælle, siger den barfodede forperson iklædt en hue med partinavnet.

Veganerpartiet er mødt op i Svendborg for at indsamle nogle af de sidste vælgererklæringer, som de mangler for at kunne stille op til næste folketingsvalg. Partiet mangler 1676 underskrifter for at nå de magiske 20.182 vælgererklæringer, som det kræver komme på stemmesedlen.

Hvad er en veganer?

Veganere lever plantebaseret og spiser derfor ikke kød, fjerkræ, fisk, skaldyr og animalske produkter som mælk, æg, ost og honning. Nogle veganere undgår også læder, pels, uld og produkter testet på dyr, m.v.

Veganerpartiet vil, hvis de kommer i Folketinget, blandt andet arbejde på at fremme plantebaseret kost og gøre noget ved dyrevelfærden i landbruget.

Folk er lidt aggressive
Den medbragte gris til trods, så er det ikke alle, der er lige venligt stemte over for tilnærmelserne fra indsamlerne: ”Aldrig i livet”, ”Hvad tror du selv” eller de lidt mildere ”Ellers tak, jeg elsker kød” og ”Nej, jeg har det svært med jer veganere”, lyder svarene fra nogle af de forbipasserende, der haster videre.

Anna-Maybritt Lamberth, der er en af de frivillige svendborgensere, som er mødt op for at samle underskrifter, synes stemningen er lidt hård.

- Jeg synes folk er lidt aggressive i dag. Jeg fangede lige én, der sagde til mig: ”Jeg har 15 høns gående hjemme i haven, dem vil jeg fandeme beholde, det skal du ikke blande dig i”, siger en lidt rystet Anna-Maybritt Lamberth.

De to frivillige svendborgensere Anna-Maybritt Lamberth og Lasse Hougaard forsøgte at skaffe flere vælgererklæringer til Veganerpartiet. Foto: Britt Godske

Lasse Hougaard, der også bor i Svendborg, er ikke medlem af partiet, men har alligevel valgt at bruge den solfulde lørdag på indsamlingen, og han tager situationen lidt mere afslappet.

- Det er som forventet, halvdelen af byen er bonderøve, den anden er hippier, så det afhænger lidt af, hvem man lige kommer i snak med. Nogle synes vi er latterlige, andre synes vi er interessante, siger han, og forsætter sin jagt på underskrifter med indgangsreplikken: ”Hej, ønsker I en grønnere verden?”.

Forperson Daniel Buus oplever dog, at svendborgenserne tager godt imod dem. Folk er flinke, og flere vil gerne snakke, dog ikke helt så meget som i hovedstaden, hvor folk forleden stod i kø for at afgive en vælgererklæring.

- Der er bare forskel på at samle ind her i forhold til de store byer. Forskellen er nok, at man herovre er man tættere på landet og landbruget og der er nogle andre følelser involveret, og nogle flere fordomme og misforståelser om os, der lige skal nedbrydes først, siger han.

Annonce

En god snak

Efterhånden som partifællerne er varmet op, begynder der også at komme flere underskrifter i hus. En af dem, stammer fra Jeanette Stenfeldt fra Skælskør, der har snakket tålmodigt med en af partimedlemmerne.

Daniel Buus fra Veganerpartiet samlede vælgererklæringer på gågaden. Jeanette Stenfeldt, var først skeptisk, men valgte så at skrive under. Foto: Britt Godske

- Jeg troede lige, at han ville tage alt mit kød fra mig. Men da jeg snakkede lidt med ham, kunne jeg jo forstå, at det ikke var det, der var hensigten, men at gøre det hele på en lidt bedre måde for dyrene, og det vil jeg gerne støtte op om, siger Jeanette Stenfeldt.

Det er også den tilgang, der får Michael Pedersen fra Årslev til at give sin opbakning til, at partiet kan komme i folketinget.

-  Jeg er ikke selv vegetar, eller veganer eller hvad det hedder, men jeg har intet imod det, og vil gerne støtte op om, at der kommer nyt blod ind på Christiansborg, fortæller han, imens hans barnet i barnevognen, bliver underholdt af grisen.

Michael Pedersen fra Årslev gav sin underskrift til Veganerpartiets indsamling af vælgererklæringer. Foto: Britt Godske
Annonce

Sej kamp at blive opstillingsberettiget

Og netop den fidus med barnet er ikke sjælden for en garvet indsamler. Forperson Daniel Buus har brugt mange timer på at få Veganerpartiet i nærheden af stemmesedlen, midlerne er små og stort set båret af de frivillige kræfter. Uden et økonomisk bagland er det en sej kamp at blive opstillingsberettiget, fortæller han. Derfor gælder alle kneb.

- Vi må bruge de tricks vi kan, som også er at finde en hel mødregruppe, man kan få til at skrive under, alt imens børnene er optagede af grisen, griner Daniel Buus.

Efter halvanden time har Veganerpartiet fået omkring 40 underskrifter, eller det vil sige e-mailadresser. Først når man modtager en mail og skriver under med sit nem-id, er vælgererklæringen registreret. Forpersonen vurderer, at kun omkring en femtedel af de underskrifter de indsamler, ender som reelle vælgererklæringer.

Der er altså et lille stykke endnu, før partiet kan findes på stemmesedlen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Brugsuddelere i nødråb til politiet efter bekostelige tyverier: Samme tyv med smag for champagne og dyre vine kommer igen og igen

Debat

Debat: Venstre fører fej politik

Annonce