Annonce
Svendborg

Varmekrig i Vester Skerninge-området: Varmeselskaber slås om forbrugernes opmærksomhed

I den østlige del af kommune kæmper varmeselskaber om kunderne. Erik Stoumann, formand for Vester Skerninge Fjernvarme, undrer sig over konkurrentens kampagne. Foto: Katrine Becher Damkjær
To varmeselskaber kæmper i øjeblikket om forbrugernes gunst i Vester Skerninge-området. Samtidig advarer en gruppe beboere på Lindekildevej andre mod at tegne kontrakt med det nye fjernvarmeselskab, fordi de mener, at der er en kæmpe økonomisk risiko forbundet med projektet.

Ollerup/V.Skerninge/Ulbølle: Der er ikke noget at sige til, hvis beboerne i Vester Skerninge og omegn er begyndt at blive lidt rundtossede over varmesituationen - og her er det ikke sommervejret, der hentydes til.

Flere varmeselskaber kæmper nemlig i øjeblikket om forbrugernes opmærksomhed.

Det endnu ikke etablerede fjernvarmeselskab, Fjernvarmeselskabet Ollerup, Vester Skerninge og Ulbølle, arbejder for at få flere til at tilslutte sig selskabet, og derfor afholder selskabet ikke færre end seks informationsmøder om fjernvarmeprojektet i løbet af juni.

Annonce

Samtidig er konkurrenten Nærvarme Danmark, som ejes af SEF A/S, kommet på banen. Nærvarme Danmark sælger eller udlejer varmepumper, og selskabet holder informationsmøde om mulighederne i Vester Skerninge Forsamlingshus den 15. juni.

Erik Stoumann, som er formand for Fjernvarmeselskabet Ollerup, Vester Skerninge og Ulbølle, mener ikke, at selskaberne bekriger hinanden, men der er alligevel ting i Nærvarme Danmarks kampagne, som undrer ham.

- SEF vil gerne ind på markedet, og det er der ikke noget mærkeligt i. Konkurrence er sundt, men vi undrer os da over, at de i deres indbydelse skriver, at de holder et informationsmøde om "nærvarme eller fjernvarme". Vi er ikke blevet inviteret med til mødet, selvom der står, at mødet handler om både nærvarme og fjernvarme, siger han.

Han undrer sig også over, at Nærvarme Danmark kommer med et fordelagtigt tilbud, som udløber den 15. juni - altså den dag, hvor Nærvarme Danmark holder sit informationsmøde i Vester Skerninge. Tilbuddet lyder på, at man kan få en komplet luft til vand-varmepumpe med installation for nul kroner.

- Tilbuddet gælder kun i vores område, står der i invitationen. Hvorfor gælder det ikke i for eksempel Gudme eller Stenstrup, spørger Erik Stoumann.

Møder før corona

Helle Damm-Henrichsen, som er direktør for Nærvarme Danmark, forklarer, at det er ikke er noget nyt, at selskabet afholder informationsmøder om varmepumper for nye potentielle kunder.

Varmeselskaber kæmper om kunderne i den vestlige del af kommunen. Grafik: Mikkel Damgård Petersen

- Det gjorde vi før corona, og nu gør vi det igen. Det er selvfølgelig oplagt at holde et informationsmøde i Vester Skerninge-området, så forbrugerne ved, at der er et alternativ til fjernvarmeprojektet, forklarer hun.

Informationsmøder om varme

Fjernvarme Ollerup, Vester Skerninge og Ulbølle holder pop-up informationsmøder ved brugserne i Ollerup, Vester Skerninge og Ulbølle efter følgende plan:

Vester Skerninge: onsdag 9. juni kl. 16-17.30.

Ulbølle: lørdag 12. juni kl. 9-12.

Ollerup: onsdag 16. juni kl. 16-17.30.

Vester Skerninge: lørdag 19. juni kl. 9-12.

Ulbølle: onsdag 23. juni kl. 16-17.30.

Ollerup: 26. juni kl. 9-12.

Nærvarme Danmark afholder informationsmødet "nærvarme eller fjernvarme?" i Vester Skerninge Forsamlingshus tirsdag 15. juni kl. 17. Tilmelding nødvendig.

Hun afviser, at Nærvarme Danmark forsøger at "stjæle" fjernvarmeselskabets potentielle kunder.

- Informationsmødet kommer til at handle om de løsninger, vi kan tilbyde. Vi sælger varmepumper, men man kan også tegne et abonnement på en varmepumpe og på den måde slippe for alt besværet med opsætning, dimensionering og vedligeholdelse. Det er sådan noget, vi gerne vil informere om, forklarer hun.

Tilbuddet, som Erik Stoumann henviser til, kan også tegnes af andre, siger hun.

- Det er et testområde, hvor vi afprøver effekten af nul kroner i oprettelse, og det har indtil videre været modtaget positivt. Når der kommer forespørgsler fra kunder fra Gudme, Stenstrup eller andre nærliggende områder, så har vi ikke afvist dem fra at få tilbuddet. Så det vil de heller ikke blive fremadrettet, siger hun.

Annonce

Bange for støj og økonomisk uvished

Samtidig med at varmeselskaberne kappes om kunderne har en gruppe borgere på Lindekildevej, som ligger tæt på det sted, hvor kæmpe-varmepumpen skal etableres, husstandsomdelt et brev, hvor de lufter deres bekymringer over fjernvarmeprojektet. De mener, at projektet både bliver for dyrt og for støjende, forklarer Torben Bjerregaard, som er en af de beboere, der står bag brevet.

- Vi er bekymrede over støjen og kulden fra kæmpe-varmepumpen, og vi er bekymrede over økonomien. Det kommer til at gå ud over hele området, hvis projektet bliver for dyrt, siger Torben Bjerregaard.

I brevet advarer beboerne om, at husstande, som ombestemmer sig og vil ud af fjernvarmeprojektet igen, risikerer at komme til at hæfte for op mod 240.000 kroner.

- Anlægsbudgettet lyder på 120 millioner kroner, og hvis vi antager, at der bliver cirka 500 andelshavere, så vil projektet påføre hver enkelt andelshaver en gæld på 240.000 kroner, forklarer Torben Bjerregaard og tilføjer, at han har mødt flere med forstand på fjernvarme, som ryster på hovedet over projektet.

- Det er væsentligt billigere at opsætte private varmepumper. Der er jo en grund til, at man for eksempel ikke etablerer fjernvarme i Tankefuld-området, siger han.

Annonce

Flere faktuelle fejl

Fjernvarmeselskabet Ollerup, Vester Skerninge og Ulbølle har husstandsomdelt et modsvar til  brevet fra borgerne på Lindekildevej.

- Jeg blev overrasket over deres brev, for vi har slet ikke være i dialog med dem. Der er flere faktuelle fejl i brevet, så vi har skrevet et modsvar, som vi ligeledes har husstandsomdelt, forklarer formanden for fjernvarmeselskabet, Erik Stoumann.

Han afviser, at andelshaverne kommer til at hæfte for en eventuel gæld.

- Vi er et a.m.b.a-selskabet, hvilket betyder: "andelsselskab med begrænset ansvar". Svendborg Kommune skal stille en kommunegaranti, og hvis noget går galt, så er det Svendborg Kommune - og ikke andelshaverne - der står med et problem. Og i tilfælde af en konkurs vil den enkelte forbruger kun miste sin andelskapital, forklarer han.

Annonce
Ærø For abonnenter

Succes i Borgnæs: Skurvogn omdannet til cafe

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Varmt kyllingekød og defekt køleskab: Burgerrestaurant får sur smiley og bøde

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Debat

Debat: Venstres borgmesterkandidat vrøvler

Ærø

Sidste chance: Eneste vaccinested på Ærø lukker

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Coronasplittelsen må ikke slå rødder

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Svendborg

Giant Steps klar med sæsonens første koncert

Erhverv

Stor manøvre i sydfynsk bilbranche: C.A. Larsen overtager Citroën og Opel

Faaborg-Midtfyn

Sidst kom der 17.000 på Brahetrolleborg: Nu går de efter 20.000 gæster i weekenden

Svendborg

Sort Audi stjålet i Hesselager: Politiet har en mistænkt i kikkerten

Erhverv For abonnenter

Brugsforening standser blødning med omstridt butikslukning: - Det var mit lille barn

Svendborg

Narkosalg, afpresning og vold: To svendborgensere fængslet

Annonce