Annonce
Langeland

Var vikingerne kun fra Skandinavien?: Langelands Museum i stort forskningsprojekt

- Det er stort. Det, at vi som lille museum kan være i et så stort og prestigefyldt projekt, er ret fantastisk for os, siger museumsleder Peer Henrik Hansen. Arkivfoto: Finn Eriksen.
De langelandske jordbundsforhold gør, at man her finder de døde vikinger i bedre behold end mange andre steder. Og det har givet pote i et stort forskningsprojekt.
Annonce

Langeland: Langelands Museum har bidraget til det hidtil mest omfattende studie af vikingernes oprindelse og udbredelse rent genetisk. Studiet, der er ledet af Københavns Universitet, viser blandt andet, at vikingerne måske ikke var så nordiske, som man har troet.

Museumsleder Peer Henrik Hansen fra Langelands Museum er begejstret.

- Det er stort. Det, at vi som lille museum kan være i et så stort og prestigefyldt projekt, er ret fantastisk for os, siger han.

Museet har bidraget ved at give tilladelse til at bruge 23 af studiets 442 prøver til den genetiske undersøgelse af vikingerne.

- De har lavet fysiske indgreb på nogle af vores døde og rester fra dem, forklarer museumslederen med henvisning til DNA-tests på nogle af de skeletter, museet har liggende i sin udstilling og fra rester af museets døde, som ligger på Panum Instituttet i København.

Annonce

Passer godt på de døde

De langelandske jordbundsforhold gør, at man her finder de døde vikinger i bedre behold end mange andre steder, forklarer Peer Henrik Hansen.

- Andre steder går skeletterne nemmere til. Men vi har bedre forhold her, og det er vigtige fund. Det er jo det, man kan udlede af det her.

I artiklen ”Blonde skandinaver eller berejste sydeuropæere? Ny forskning gør op med vikinger-myter” fra Københavns Universitet bliver studiets resultater beskrevet.

Og noget af det opsigtsvækkende er, at forestillingen om de skandinaviske vikinger måske bare er en skrøne. For vikingerne, viser det sig, havde mange gener fra Syd- og Østeuropa.

I mere end 100 år har Langelands Museum forsket i vikingetidens gravpladser. Allerede i 1905 undersøgte museets grundlægger Jens Winther gravpladsen ved Stengade som rummede nogle meget rige grave.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Torben frygter at havne i et sort hul: Skovrejsningsprojekt kan betyde syv måneder om året uden sol på grunden

Fyn

Ryan ser frem til "Judas"-råb i Lyngby

Svendborg

Politi om sprængstoffets oprindelse: - Vi har nogle gisninger, men dem holder vi for os selv

CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Fyn For abonnenter

To år uden godkendelse: Stadig ingen vished for bæreevnen i Thomas Lund Hansens etagebyggeri

Annonce