Annonce
Svendborg

Var i avisen, da covid-19 nåede til Sydfyn: Det har de lært af pandemien

Da de seks personer på billedet her for nøjagtigt et år siden optrådte i avisen, anede ingen, hvilket år, der ventede os alle. Nu har vi spurgt dem, hvad de har taget med sig fra coronapandemien.
Et år er gået med corona på Sydfyn. Vi har taget en snak med de mennesker, der tilfældigvis optrådte i avisen den dag, avisen for første gang havde Covid-19 på forsiden.

Sydfyn: Det var lørdag den 7. marts, at Fyns Amts Avis første gang bragte en bærende forsidehistorie med coronavirus som omdrejningspunkt.

Den dag skulle den årlige bolig- og designmesse i Svendborg Idrætscenter have fundet sted, men myndighedernes anbefalinger om ikke at afholde arrangementer, der ville samle  over 1000 mennesker, betød, at messen i 11. time blev aflyst.

Det, der fulgte, kunne de færreste have forudset. Et år med først en total nedlukning af samfundet, en sommergenåbning med liv og glade dage og til sidste en runde to med den smitsomme virus. Og i alt 99 Fyns Amts Avis-forsider om coronavirus.

Fyns Amts Avis har talt med seks kilder, som af den ene eller anden grund optrådte i avisen den dag for et år siden for at høre dem, hvordan de har oplevet pandemien, og hvad de har taget med sig fra coronaåret 2020.

1 Flemming Rasmussen, formand for Hundstrup Borgerforening

Flemming Rasmussen, formand for Hundstrup Borgerforening. Privatfoto

- Den har i hvert fald betydet, at meget er gået i stå, og det har været svært at lave arrangementer af enhver slags, og vi glæder os til, at der snart sker noget, så vi kan mødes igen og spise sammen. Det er det, der gør, at en forening lever.

- Det er lidt som at komme i husarrest. Der er mange ting, man opdager, at man ikke bare kan gøre. Så jeg glæder mig til bare at kunne invitere nogle venner over eller gå i biografen eller teatret. Det er lidt trist lige nu, hvor man ikke kan andet end at gå en tur eller gå i haven.

- Det positive, man kan tage med sig, er, at jeg tror da på, at der er flere, som har fået øjnene op for, at det er godt at komme på landet og få lidt luft. Det har vi i hvert fald kunnet mærke herude, hvor de huse, som er kommet til salg, bliver stille og roligt solgt.

2 Mads Dirckinck-Holmfeld, kommunikationsleder på Naturama/Fjord&Bælt

Mads Dirckinck-Holmfeld, kommunikationsleder på Naturama/Fjord&Bælt. Privatfoto

- I forhold til Naturama tager jeg det med mig, at vi først havde en besynderlig nedlukningsstemning, hvor vi lukkede og sad i hver vores krog med afstand til hinanden og arbejdede. Det var lidt som at befinde sig i en tågevirkelighed. Så åbnede vi igen og havde pludseligt rigtigt travlt, da der blev lavet en sommerpakke og åbnet for, at tyskerne kunne besøge os. Og så oplevede vi et efterår og vinter, hvor det hele krampede sig sammen igen. Nu står vi i en lidt uvirkelig tilstand af ikke at vide noget.

- Privat har den vigtigste med relationer at gøre. For på den ene side har vi fået nogle styrkede relationer i den nære boble, og på den anden har vi manglet alle de andre relationer, vi har været vant til. Det har gjort et stort indtryk på mig, at man har fået så tætte og anderledes relationer med sine børn for eksempel. Jeg har teenagebørn, der har været hjemme fra skole. Det har til tider været svært, men berigende at være så meget sammen med dem.

- Nu går vi tur hele tiden i familien, fordi vi ikke kan lave de ting, vi plejede. Og det er kommet så vidt, at min søn på 14 spørger mig, så snart jeg er kommet hjem fra arbejde, om vi ikke skal gå en tur, når vi har spist. Det er altså nye toner fra ham. Det er sgu da hyggeligt og dejligt

3 Medindehaver af blandt andet Spillestedet Kammerateriet og Skarøfestivalen, Lasse Bekker

Lasse Bekker. Foto: Robert Wengler

-Det er noget af en rutsjebanetur at se tilbage på, hvor der med ét slag blev lukket og enormt stille i to måneder. I lang tid gik vi og troede, at det lige henne om hjørnet ville være overstået, og så skulle vi ikke se mere til den epidemi. Og da vi åbnede, tog det virkelig fart, og vi havde den vildeste sommer nogensinde på Kammerateriet. Der har aldrig været så mange mennesker på Frederiksøen. Og så blev det stille igen. Summen af det hele er, at vi økonomisk står forslåede tilbage, fordi der er så mange ting, der ikke har kunnet lade sig gøre.

- Vi har lært meget på forskellige fronter, og på den positive side har vi lært, hvor meget Kammerateriet og Frederiksøen kan, når byen er fyldt med turister. Og så har vi alle lært, hvordan det er at være i en nedlukning og leve i en epidemi, som man aldrig troede, man skulle havne i. Vi er blevet mindet om, hvor uforudsigeligt det kan være i vores branche.

- For mig personligt har det været en speciel tid. Mit arbejdsliv har jo været voldsomt udfordrende og kan i sig selv have set rimelig deprimerende ud, men mit personlige liv har så også budt på datter nummer to, og det er jo forbundet med en enorm lykke. Så den tid, der har været til overs i arbejdslivet, har jeg kunnet investere i noget barsel. Derfor kommer jeg aldrig til at kigge tilbage på 2020 som et rent forfærdeligt år, fordi der også har været så meget lykke. Det er en ambivalent følelse

4 Peter Larsen, tidligere centerleder i Svendborg Idrætscenter og nu specialkonsulent i Center for Ejendomme og Teknisk service

Peter Larsen, specialkonsulent i CETS. Privatfoto

- Man går hele tiden i den der usikkerhed om, hvornår starter vi op igen. Og der opstår en form for tomhed, som er ret svær at beskrive faktisk. Det påvirker os alle sammen, og hvis du kommer herud i idrætscentret, vil du mærke en utrolig død stemning i forhold til normalt, når der er 2-3000 mennesker om dagen på kryds og tværs. Så det er lidt underligt at gå rundt og kigge på alle de tomme haller, hvor der ikke sker noget inden i. Det må jeg sige.

- Vi har et personale, som er hyret ind til at være livreddere ovre i svømmehallen, men som i stedet arbejder med renovere og vedligeholde rundt om i vores kommunale institutioner. Både her hos os og andre steder, når der har været behov for det. Så det er også et underligt år for personalet - det er helt sikkert. Og på samme måde må det være et stor afsavn for dem, som plejer at svømme og dyrke idræt indendørs, men ikke kan det. Vi går alle rundt i et vakuum og venter.

5 Jesper Vildbrand, rektor på Svendborg Gymnasium

Jesper Vildbrad, rektor på Svendborg gymnasium. Foto: PR

- Det har da været træls. Det er nok det, alle siger. Det har været det mest underlige år i min arbejdstid. I forhold til min rektortid, så synes jeg virkeligt, det er synd for vores elever på gymnasiet. Vi kører en god undervisning, men det er mange timer, de sidder foran en skærm. Det er synd for ungdommen. Gymnasietiden er noget, man skal huske og tænke tilbage på, det er ærgerligt, at de går glip af samværet.

- Jeg har lært at være en anden leder. Det var en anden rektorrolle, som jeg skulle tage på mig med en stor skole og stort personale. Tydelig kommunikation og information er noget, jeg synes, at jeg er blevet god til. Så har jeg også set betydningen af skoledagen og hverdagen for elever. Jeg tror ikke længere, at online undervisningen er fremtiden. De unge har brug for sparring både socialt og fagligt. Jeg er dog stolt af vores tackling af undervisningen. Vi var på forkant med onlineundervisning, så vi var allerede klar 12. marts.

- Der er noget om den virtuelle undervisning, som dog kan fungere. Det kan være nemmere at variere en skoledag, når fysisk fremmøde ikke er muligt. Set fra en voksentilværelse, så er møder digitalt nogle gange bare bedre. Man kan godt arbejde mere effektivt, runde tingene hurtigere og spare transport. Men man skal ikke undgå det fysiske fremmøde, for det betyder også noget for voksne.

6 Rikke Stærke Danielsen, indehaver af House of Home Svendborg

Rikke Stærke Danielsen, House of home. Foto: Michael Thorbjørnsen

- Det har været et turbulent år, må man nok sige. Vi er blevet selvstændige og har trukket butikken ud i vinduerne. Svendborgenserne er jo fantastiske til at handle lokalt, så der har været god respons på det. Det er endnu bedre med genåbningen. Jeg er så glad for at være tilbage på arbejde. Sammenholdet er blevet noget andet.

- Det har været et noget af et år for alle, tror jeg. Jeg tror, vi alle har lært mere om, hvor vi står og er blevet tættere. Jeg kan mærke det på personalet. Der er en anden energi på det personlige plan nu. Det er nok det sammenhold, vi har haft i den her tid. Vi tænker mere på hinanden, og det gælder hele Danmark. Du mærker det sikkert også?

- Vi skal jo nok leve med det her længere endnu. Vi forstår bedre, hvilket fundament vi har. Det er sundt at få nogle slag og ryste fundamentet i vores hverdag. Så kender vi os selv bedre. Det synes jeg, at man ligger mærke til ude i samfundet. I butikken har vi lært at kæmpe på en anden kreativ måde. Vi måtte ud af comfortzone. Det gav jo også et kick, at vi skulle tænke i andre baner. Men der var stadig ikke noget bedre end at åbne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce