Annonce
Fyn

Vandværk leder stadig efter årsag til forurening: - Måske er det kommet gennem luften

Op mod 300 husstande er ramt af forureningen. Forbrugerne opfordres til at koge vandet inden brug. Også inden man skyller grøntsager, der skal spises rå. Foto: Kasper Riggelsen
Beboerne i Bovense og omegn må fortsat koge vandet efter fundet af coliforme bakterier. Bestyrelsesmedlem mener ikke, man kunne have gjort mere for at advare forbrugerne.

Bovense: Knap to uger er gået, siden Bovense Strands Vandværk blev kontaktet af Miljøvagten med meldingen om, at der var fundet et "alarmerende niveau" af coliforme bakterier i vandet.

To uger, hvor op mod 300 husstande i området har været henvist til at koge vandet før brug med al det bøvl i dagligdagen, som det indebærer.

Der er ikke nogen, der er glade for situationen. Men i og med, at vand er en fødevare, er vi ganske enkelt nødt til at vente på, at vi får svar tilbage fra de forskellige analyser, før vi kan reagere.

Niels Jacob Shousboe, bestyrelsesmedlem i Bovense Strands Vandværk

Og meget tyder på, at forbrugernes trængsler ikke er forbi lige foreløbig.

Annonce

Ifølge Niels Jacob Schousboe, der er kasserer i vandværkets bestyrelse, er man nemlig ikke kommet afgørende nærmere en forklaring på kilden til forureningen.

- Vi har analyseret det vand, som vi pumper op fra undergrunden, og det har vist sig at være rent. Men så er der sket et eller andet uheldigt, da det er kommet ind på vandværket.

- Formentlig drejer det sig om noget, der er kommet med luften. Det blæste meget i august, og der skal ikke meget til. Så selv om vi har filtre på vores iltningstårn, er teorien altså lige nu, at forureningen er blæst med vinden, fortæller han.

Coliforme bakterier stammer typisk fra råddent overfladevand og plantemateriale. De kan samtidig være et tegn på, at der er andre sygdomsfremkaldende bakterier i vandet.

Niels Jacob Shousboe forklarer, at der ikke er andre muligheder end at gå systematisk frem. Derfor opfordrer han også forbrugerne til at væbne sig med tålmodighed.

- Der er ikke nogen, der er glade for situationen. Men i og med, at vand er en fødevare, er vi ganske enkelt nødt til at vente på, at vi får svar tilbage fra de forskellige analyser, før vi kan reagere, siger han.

SMS-tjeneste

Tidligere på ugen besøgte Fyens Stiftstidende Skalkendrup, der får vand leveret fra vandværket i Bovense, og flere af beboerne her efterlyste, at bestyrelsen var gået mere proaktivt til værks.

For eksempel ved at advare klart og tydeligt om forureningen.

Hanne Loft og Einar Larsen hørte første gang om kogeanbefalingen gennem en lokal beboer-gruppe på nettet.

- Men hvad nu, hvis vi ikke havde været en del af denne gruppe. Og hvad med de familier, som har små børn og kan være fortsat med at drikke vandet, fordi de intet vidste om forureningen. Det er efter min mening under al kritik, udtalte hun til avisen.

Spørger man Niels Jacob Shousboe, er der dog ikke mere, vandværkets bestyrelse kunne have gjort i den konkrete situation.

- Vi har en hjemmeside, hvor vi under "nyheder" har informeret om forureningen. Det er korrekt, at det formentlig er de færreste, som går derind af sig selv. Dermed er det ikke en særlig effektiv form for kommunikation. Derfor har vi en SMS-tjeneste, hvor forbrugerne får et varsel, når sådan noget sker. Men det forudsætter altså, at de selv går ind og tilmelder sig på hjemmesiden, forklarer han.

Tilmeldingen gælder for et år ad gangen, og bestyrelsesmedlemmet opfordrer alle forbrugere til at benytte sig af muligheden.

Da den aktuelle forurening opstod, var det cirka halvdelen af de 300 husstande, som var tilmeldt ordningen.

- De fik alle en besked samme aften, altså den 1. september. Det er drønsmart. Tilsvarende er det ikke særlig smart for de 150 husstande, som ikke fik beskeden. Især, fordi mange af husstandene i området er sommerhuse, hvor ejerne bor spredt ud over hele landet. Derfor er det ikke lige en mulighed at gå rundt og banke på dørene, konstaterer han.

Annonce

Beredskabsplan bliver testet

I vandværkets bestyrelse har man betragtet den aktuelle forurening og håndteringen heraf som en test på værkets beredskabsplan. Og den har man bestået, mener Niels Jacob Shousboe.

- Selvfølgelig er det kedeligt at skulle teste den i sådan en skarp situation, men planen har vist sig at fungere efter hensigten. Det vigtige, når der opstår en forurening, er muligheden for at blive koblet på et nabovandværk. Altså stoppe med at sende forurenet vand ud og få noget rent ind i stedet for. Det skete meget tidligt i processen, og gradvist kan vi se, at det vand, som flyder i ledningsnettet, er helt rent, sige han.

Indtil det gælder hele vejen rundt, bliver anbefalingen om at koge vandet først og så køle det ned bagefter, altså opretholdt. Hvor længe, der skal gå endnu, tør kassereren ikke spå om.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Kultursammenstød mellem København og Svendborg: Radio Diablo på vej ud af Radio Loud

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Store mængder af mønter, skibsnagler og våben fra vikingetiden fundet på Ærø: - Det er helt exceptionelt!

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis: Der skal mere lys over Holmegaard-sagen - og det kommer der nu

Sport

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Sport

Gammel mesterklub prøver igen: B1909 hiver eks-divisionsspiller ind i manegen - Svendborg-Oure vandt topkamp

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Fyn For abonnenter

Aflyttede bil under narko-efterforskning: Specialenhed hørte mistænkts kæreste læse sms om anden forbrydelse højt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Svendborg

Imam fra Svendborg ønsker sharialov og islamisk stat: Borgmester Bo Hansen fordømmer hans udtalelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Gigantisk solcellepark er på vej: Kan producere grøn strøm til 31.000 husstande

Kultur

Publikum bar berørt stjerne: MØ’s eneste koncert i 2021 bød på nyt verdenshit og ”Fisse i dit fjæs”

Annonce