Annonce
Langeland

Valggyser i vente på Langeland: Sådan står partierne på valgdagen

Spidskandidaterne ved kommunalvalget på Langeland, 2021. Foto: Katrine Becher Damkjær
Der er lagt op til en valggyser på Langeland, hvor flere åbne spørgsmål gør det svært at forudsige valgresultatet.

Langeland: Der er måske en god grund til, at Danske Spil ikke har sat odds på valgresultatet på Langeland.

Den statsejede spillekoncern modtager væddemål på borgmesterduellen i 40 danske kommuner, men man kan hverken spille på Tonni Hansen (SF), Peder Hansen (V) eller René Larsen (S) som borgmester på Langeland, og hvis man kunne, ville flere politikere og iagttagere holde sig væk.

- Vi aner ikke, hvor vi står, lyder det i hvert fald fra flere sider.

Annonce

Fyns Amts Avis vurderer dagsformen hos de otte partier før vælgerne tirsdag går til stemmeurnerne og sætter kryds.

SF

Borgmester Tonni Hansen (S). Foto: Katrine Becher Damkjær

Målinger viser, at den såkaldte borgmestereffekt er størst første gang, en borgmester søger genvalg, og det skulle tale for, at borgmester Tonni Hansen får en endnu større sejr end ved jordskredsvalget for fire år siden, hvor hver fjerde langelænder satte kryds ved hans navn. Det taler også til Tonni Hansens fordel, at det var hans partifæller på Christiansborg, der i maj gik sammen med blå blok og krævede, at regeringens planer om et nyt udrejsecenter på Langeland blev stoppet. Men Tonni Hansen har også problemer. En presset økonomi med en dugfrisk sparerunde for 26 millioner og endnu mørkere skyer i horisonten falder tilbage på borgmesteren, fordi han er den eneste fuldtidspolitiker i kommunen. Selvom alle partier har stået bag de fleste beslutninger, er det borgmesteren, som fokus rettes imod, og vælgerne kan med rette spørge: Har han styr på økonomien? Det er også usikkert, om Tonni Hansens støtte til Rema-planerne på Nørrebro giver plus eller minus hos vælgerne? På bundlinjen er et af valgets helt store spørgsmål, om de 2189 langelændere, der i 2017 stemte på Tonni Hansen, stadig har tillid til ham? Hvor mange af de 2189 stemte på ham som en protest mod det daværende styre, og hvor mange holder ved her fire år senere?

V

Peder Hansen (V). Foto: Katrine Becher Damkjær

Venstre er et andet af valgets helt åbne spørgsmål. Erhvervsmanden Peder Hansen er ikke bare ny i front for partiet, men også helt grøn som kandidat, og han er gået til valg med mottoet: Tid til forandring – med en klar ambition om at rykke ind på borgmesterkontoret 1. januar. På stemmesedlen mangler de to tidligere borgmestre og markante stemmeslugere, Knud Gether og Bjarne Nielsen. Og partiets rutinerede kræfter Jan Ole Jakobsen og Ulrik Kølle er sendt ned som nummer syv og otte blandt de 12 Venstrekandidater. Er vælgerne parate til at sætte deres lid til så urutineret et hold? Venstre fik en syngende vælgerlussing for fire år siden, men går man længere tilbage i historien, har kombinationen af Venstre og Knud Gethers Borgerlisten stort set altid kunnet mønstre et flertal sammen. Langeland er Venstreland, men er vælgerne klar til så store forandringer?

S

René Larsen (S). Foto: Katrine Becher Damkjær

Socialdemokratiet er gået tilbage ved de seneste to valg på Langeland, og det er den nye spidskandidat René Larsens mission at vende den nedtur. Det åbne spørgsmål er, om sagen om et udrejsecenter får betydning på valgdagen? Straffer de langelandske vælgere de lokale socialdemokrater, på trods af at de tog afstand fra deres partifæller i regeringen, der i ly af mørket havde købt Holmegaard og truffet en beslutning uden nogen form for dialog? René Larsen har åbenlyse ambitioner om at blive borgmester, og han har i de seneste uger ved flere lejligheder lagt afstand til borgmester Tonni Hansen - måske for at legitimere, at han på valgnatten vender ryggen til SF? René Larsen vil i følge Fyns Amts Avis' oplysninger byde Venstre, de radikale og de konservative op til dans, men vil S-vælgerne danse med i den kvadrille?

K

Jørgen Nielsen (K). Foto: Katrine Becher Damkjær

De landspolitiske vinde er med de konservative, og partiet har også ført en fin og sober valgkamp med den nye spidskandidat Jørgen Nielsen i front. Men ude blandt vælgerne har Jørgen Nielsen aldrig slået partiets spidskandidat ved de seneste tre valg, Bo Nissen. Nissen fik næstflest stemmer af alle ved valget i 2017 - kun overgået af Tonni Hansen - og selvom den 72-årige veteran måske ikke længere har alderen med sig, kan det virke som en gambling at sende en stemmesluger af det format ned som nummer to. Sandheden er også, at der er stor politisk forskel på Jørgen Nielsen og Bo Nissen. Det er vores vurdering, at Jørgen Nielsen har en borgmester i maven og vil af med Tonni Hansen, mens Bo Nissen har et godt samarbejde med den nuværende borgmester og godt kunne finde på at pege på ham igen.

DF

Kim Welcher (DF). Foto: Katrine Becher Damkjær

Dansk Folkeparti har lige netop kunnet slæbe et mandat hjem ved de seneste to valg, og selvom Kim Welcher fremstår både venlig, veltalende og velforberedt, er DF-mandatet i fare. Partiets landspolitiske problemer og nedturen i meningsmålingerne kan slå igennem ved valget og sende partiet ud af kommunalbestyrelsen for første gang i den nye Langeland Kommunes historie. Et valgforbund med Nye Borgerlige kunne have sikret mindst et af de to partier en af de 15 pladser, og det virker uforståeligt, at den alliance ikke er blevet til noget. Også selvom kemien mellem Kim Welcher og Nye Borgerliges Lisbeth Kold ikke er brandvarm.

NB

Lisbeth Kold (NB). Foto: Katrine Becher Damkjær

I modsætning til Dansk Folkeparti har Nye Borgerlige haft medvind på landsplan, og spidskandidat Lisbeth Kold har i sin valgkamp vist vejen for sine 46 kandidatkolleger med et realpolitisk tiltag, der ser ud til at kunne åbne dørene for VUC på Ørstedskolen. Til gengæld taler den politiske fortid imod den 69-årige ergoterapeut, der har skiftet parti fem gange og må have langelandsk rekord i partihopperi. Lisbeth Kold har tilmed repræsenteret Nye Borgerlige alene under valgkampen, efter at Karsten Thomsen fra Bøstrup i starten af oktober blev ekskluderet fra partiet efter en voldssag. Den sag kan også koste stemmer på valgdagen.

R

Søren Ramsing (R). Foto: Katrine Becher Damkjær

Man skal ikke beskylde Radikale Venstre for politisk stabilitet på Langeland. Partiet prøver for femte valg i træk med en ny spidskandidat, og det er kun én gang lykkedes at få en plads ved magtens bord: I 2009 med H.C. Rasmussen i front. Nu står den nordlangelandske jurist Søren Ramsing i spidsen, og han har både været synlig og markant i valgkampen, hvor han har angrebet den siddende kommunalbestyrelse og borgmester Tonni Hansen for at have drænet kommunekassen. Søren Ramsing er kendt som den syngende sagfører fra Lohals, men får han en plads i kommunalbestyrelsen, vil han ikke kun underholde, men effektivisere, afbureaukratisere og lade de hoveder rulle på rådhuset, som han ikke mener, der er brug for. Hans argumenter har været velslebne, og det er ikke usandsynligt, at vælgerne kvitterer for en ny, markant og skarp stemme.

E

Tommy Bredal (EL). Foto: Katrine Becher Damkjær

Enhedslisten på Langeland er et godt eksempel på, hvor hurtigt, det kan vende i kommunalpolitik. Ved valget i 2013 fik partiet fra den yderste venstrefløj dobbelt så mange stemmer som SF og strøg ind i kommunalbestyrelsen med to mandater, mens SF røg helt ud. Fire år senere kunne SF veksle hver tredje stemme på Langeland til seks mandater, mens Enhedslisten blev udryddet. Spidskandidaten Tommy Bredal blev dengang beskyldt for at kuppe sig til magten ved et opstillingsmøde, og vælgerne straffede den efterfølgende interne uro hårdt. Tommy Bredal står igen øverst på listen, og den 16. november vil det vise sig, om vælgerne har tilgivet balladen. Enhedslistens svar har ikke været knivskarpe på det centrale spørgsmål om, hvordan Langelands økonomi skal genoprettes, men omvendt har flere andre partier også været ukonkrete i den disciplin. Hverken Alternativet eller Lokallisten Langeland – en liste med udbrydere fra Alternativet - stiller op ved valget, og hvis tilstrækkeligt mange af de 510 stemmer, de to lister fik i 2017, svinger over til Enhedslisten, kan det sikre partiet en stol i rådhussalen.

Annonce
Sport For abonnenter

Se finalekampen: Kan Bakken Bears tage tredje sejr over Svendborg Rabbits?

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Jeppe Wahlstrøm mistede sig selv - Yepha var væk: Presset og angsten tog over, og glæden ved at lave musik forsvandt

Svendborg For abonnenter

Hjerteafdelingen mangler stadig sygeplejersker: - Min ambition er, at vi kan åbne senge igen. Men jeg kan ikke sige hvornår

Faaborg-Midtfyn

Hundredvis af motorcykler fylder byen: Harley-Davidson-arkiv åbner i midtbyen

Sport For abonnenter

GOG: Målmandsduellen er tilbage før DM-storkampene

Skandalesag breder sig igen: Fire ud af fem regioner vil nu undersøge, om fejl har kostet patienter benene

Ærø For abonnenter

En numse, et overdimensioneret lem og et offentligt strandhus sømmes sammen: 40 skulpturer indtager inden længe Søby

Ærø For abonnenter

Ukrainske børn starter mandag i de ærøske børnehaver: - Vi taler ikke om krig her

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Navne

Begravelser og bisættelser tirsdag den 17. og onsdag den 18. maj

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Købmanden og campingmanden lavede overskud i millionkassen, og det store rederi havde røde tal på bundlinjen

Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om forsvarsforbeholdet: - Messerschmidt skuffede

Sport

Se videoanalyse og genlæs livebloggen: GOG vinder sin pulje efter hjemmesejr over vestjyder

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: God vind til karakterfri friskole – karakterer er lavet for systemets skyld

Langeland

Kvinde dømt for kørsel med narko i blodet: Snuppet på rastepladsen ved Siødæmningen

Annonce