Annonce
Svendborg

Valganalyse: Venstre kan have spillet sig ud af det gode selskab

Meget tyder på endnu en bred konstitueringsaftale i Svendborg. Spørgsmålet er dog, om den inkluderer begge de store partier. Foto: Hans-Henrik Dyssel
Der er tre uger til kommunalvalget, og i Svendborg tegner konturerne sig til endnu en bred konstituering. Det er i hvert fald det erklærede mål hos byrådets to store partier Socialdemokratiet og Venstre. Spørgsmålet er dog, om sidstnævnte har sat sig selv i en situation, hvor det kan blive svært for dem at blive inviteret med i en ny aftale.

Valgkampen er for alvor startet, og med godt tre uger til selve valgaftenen kan man så småt begynde at gøre sig forestillinger om, hvordan et kommende byråd kommer til at se ud. For hvem vil lege med hvem, når der skal laves en konstitueringsaftale, og hvem vil blive efterladt udenfor det gode selskab?

Som tingene er lige nu, peger meget hen mod en gentagelse af kommunalvalget for fire år siden. Eller i hvert fald det, der kom ud af den lange valgnat.

Her endte mange timers forhandlinger på rådhuset med, at Socialdemokratiet med den nyvalgte borgmester, Bo Hansen, for bordenden konstituerede sig henover midten med SF, Venstre og Konservative. Og da Radikale Venstre og Alternativet i dagene efter også blev lukket ind i varmen, var der tale om en nærmest historisk bred aftale.

Annonce

Det er nærmest givet på forhånd, at der også denne gang bliver kørt med bred front, og fra de to store partier, Socialdemokratiet og Venstre, lyder det, at begge går efter en aftale, som rummer både røde og blå partier.

- Hvis jeg opnår flertal, skal der også indgå borgerlige partier i den konstellation, der kommer på sigt, afslører borgmester Bo Hansen (S), som tilføjer:

- Målet for mit parti og mig er selvfølgelig først at samle et flertal. Trin nummer to bliver derefter at forsøge at gøre det bredt, hvilket jo lykkedes meget godt sidste gang.

Og meldingen er den samme fra modparten Venstre. For selvom partiets borgmesterkandidat Mette Kristensen gør sig forhåbninger om at vælte Bo Hansen af pinden den 16. november, er også hun klar over værdien af at kunne samle henover midten.

- Vi vil gå efter en bred konstituering. Det er det eneste rigtige for Svendborg Kommune og det, som erhvervslivet og borgerne efterspørger. Vi håber selvfølgelig på et borgerligt flertal, men det betyder ikke, at vi skal føre blokpolitik, lyder det fra Mette Kristensen.

Uvilje mod Venstre?

Ingen af de to spidser ønsker sig altså tilbage til tiden, hvor de klassisk røde og blå partier bekrigede hinanden fra hver sin ende af byrådssalen, og hvor afstemninger kunne ende i smalle flertalsafgørelser. Dertil har det brede samarbejde i løbet af den indeværende valgperiode vist sig alt for frugtbart til bare sådan at smide væk.

Kommunalvalget i 2017

Sådan fordelte mandaterne sig i Svendborg Kommune ved valget i 2017:

Socialdemokratiet - 10 mandater

Venstre - 6 mandater

Dansk Folkeparti - 4 mandater

Enhedslisten - 3 mandater

Konservative - 2 mandater

Radikale Venstre - 2 mandater

SF - 1 mandat

Alternativet 1 - mandat

Kandidater med flest personlige stemmer:

1. Bo Hansen (S) - 4178

2. Henrik Nielsen (K) - 1836

3. Dorthe Ullemose (DF) - 1790

4. Lars Erik Hornemann (V) - 1666

5. Jesper Kiel (EL) - 1208


Det er derimod mindre sikkert, om de gode intentioner om at samle bredt også er ensbetydende med, at S og V finder sammen på valgnatten som sidst. For der har gennem især de seneste år været tydelige tegn på sprækker i det ellers på papiret sammentømrede byråd - og ofte har det været med Venstre i en rolle som den, der udfordrede den overordnede konsensus i byrådssalen.

Uenigheder er for eksempel brudt ud i lys lue i sager som den om vindmøllerne i Broholm, skovrejsningen i Skårup, byggeriet på Søkildevej, placeringen af en ny læreruddannelse på havnen og byrenoveringen på Klosterplads, og retorikken har til tider været så skarp, at det har ledt tankerne tilbage til den mindre konstruktive tid med blokpolitikken.

De mange offentlige kampe, som Venstre har taget, kan foranledige spørgsmålet, om det efterhånden har bragt sig selv i en situation, hvor partiet ikke længere kan være sikre på at blive inviteret med, hvis det ikke selv får magten til at lede forhandlingerne?

Muligvis.

Det virker i hvert fald som om, at de heftige diskussioner har haft en indvirkning på arbejdsklimaet på rådhuset. Kilder i og omkring det politiske miljø, som avisen har talt med, bemærker da også, at der er opstået en vis irritation i byrådssalen, og at den er rettet mod dele af Venstregruppen.

Nogle føler blandt andet, at partiet i nogle af de ovennævnte tilfælde er gået solo og i højere grad har opført sig som opposition end en del af "holdet". Andre mener endda, at partiet har brugt enkeltsager til at profilere sig selv ude blandt borgerne, og at det er sket på bekostning af resten af byrådet. En melding, der ikke ligefrem er fordrende for et fremtidigt samarbejde.

Annonce

Legalt at stemme anderledes

Nu er politisk uenighed forventeligt i en kommunalbestyrelse, og Venstre vil - med rette - hævde, at det er i sin gode ret til at have sin egen holdning til tingene, ligesom det vil kunne bestride påstanden om at være eneste med holdningen om for eksempel at være imod Broholm-møllerne.

Og Mette Kristensen køber da heller ikke præmissen om, at Venstre er blevet klassens upopulære dreng, eller at opbakningen til partiet rundt om i byrådssalen er blevet mindre med årene.

- Jeg kan ikke genkende billedet af, at vi er upopulære. Jeg er helt med på, at der er dage, hvor vi har stemt anderledes, og at vi har skilt os ud i nogle specifikke sager. Men det er ikke det samme som at vi er upopulære, lyder det fra gruppeformanden.

- Vi har en politisk holdning og overbevisning om nogle specifikke ting, som vi ikke er enige med for eksempel Socialdemokratiet i, men sådan bør det også være i et demokrati, hvor vi jo er forskellige. Det er helt legalt at stemme anderledes, og det er naturligt, at der er ting, som vi ikke er enige om alle sammen, siger Mette Kristensen, der heller ikke går rundt med følelsen af at stå alene i byrådssalen og påpeger, at partiet  altså har allierede.

Vi har en politisk holdning og overbevisning om nogle specifikke ting, som vi ikke er enige med for eksempel Socialdemokratiet i, men sådan bør det også være i et demokrati, hvor vi jo er forskellige. Det er helt legalt at stemme anderledes.

Mette Kristensen, V-borgmesterkandidat

- Vi har masser til fælles med de andre borgerlige partier, og vi har også haft en proces, hvor vi har siddet sammen og skrevet en masse gode ting ned, som vi er enige om, og som vi kan arbejde sammen om efter valget, siger hun.

Spørgsmålet er dog, om båndet mellem de borgerlige partier er stærkt nok til at få Venstre med ind, hvis det igen bliver de røde partier, som sidder på magten i forhandlingerne. Eller sagt mere direkte: Vil de andre borgerlige stå fast på, at Venstre skal med en konstituering, eller er de villige til at give kald kravet, når alt kommer til alt?

I det tilfælde det blive Venstres redning, at Bo Hansens ønske om at samle så mange som muligt omkring sig er så stærkt, at han holder døren åben for dem.

Annonce

Andre presser sig på

Mens det ser ud til, at Venstre skal kæmpe sig ind i varmen igen, er der et par af de partier, som i øjeblikket står udenfor, der presser sig på for at komme med i konstitueringsaftalen.

Dansk Folkeparti, der blev efterladt på perronen sidst, fordi flere af de andre partier ikke ønskede dem ombord i et samarbejde, står med anderledes gode chancer denne gang. For trods interne stridigheder i partiet, forlyder det, at DF's eneste tilbageværende byrådsmedlem, Dorthe Ullemose efterhånden bliver anset som en solid medspiller i det politiske arbejde, og at den modvilje, der var mod partiet for fire år siden, er forsvindende lille.

Det samme kan siges om Enhedslisten, som efter i mange år at have stået udenfor budgetforligene nu to år i streg er gået den anden vej og stillet sig sammen med byrådet om budgettet. Den slags giver goodwill blandt byrådskollegerne, og da Jesper Kiel i forvejen har en høj stjerne hos mange af dem, er der ikke meget, der taler imod en konstituering med Enhedslisten. Og Jesper Kiel kunne endda ligne et godt bud på en kommende udvalgsformand.

At DF og Enhedslisten ser ud til at komme i spil, ser ud til at give Bo Hansen endnu bedre kort på hånden, hvis han får lov til at lægge den endelige kabale. Blandt andet fordi det vil gøre opgaven om at opfylde hans løfte om at samle bredt lettere - endda uden, det nødvendigvis indebærer et fornyet samarbejde med Venstre.

Annonce

En joker

Der er i det hele taget meget, der skal gå galt, for at Bo Hansen ikke genvinder borgmesterposten. For som situationen er nu, står han og Socialdemokratiet i en særdeles gunstig situation - især hvis det lykkedes dem at opnå bare i nærheden af et lige så godt valg som sidst, hvor det blev til 10 mandater ud af 29 mulige.

Opbakningen til ham internt på rådhuset synes også at være intakt, og fra flere kanter bliver der talt om Bo Hansen som god mødeleder, ligesom hans evner til at kunne samle partierne roses.

Hertil skal det nævnes, at der er også er dem, der mener, at borgmesteren et par gange har været lige flittig nok til at gøre brug af sit røde flertal i nogle af de politiske udvalg. Men det ændrer ikke ved opfattelsen af, at der generelt er tilfredshed med hans arbejde hidtil, og at det ikke ser ud til, at der er et udbredt ønske fra det siddende byråd om at skifte ham ud med en anden.

Det skulle da kun lige være De Konservatives Henrik Nielsen, som kan ligne en lille joker i det store spil. For hvis der er en, der har opbygget sig et godt renommé på rådhuset, er det manden, der ved de seneste to valg modtog næstflest personlige stemmer af alle kandidater.

Henrik Nielsen har tidligere gået med borgmesterdrømme, men har i virkeligheden aldrig været tættere på det end i år. For skulle det mod forventning ikke lykkes Socialdemokratiet at finde 15, der vil pege på Bo Hansen, er den konservative spids måske det næstbedste bud.

Det er han i kraft af den store respekt, han har fra begge sider af byrådssalen. Og et godt valg til partiet, der i de landsdækkende meningsmålinger stormer frem, kan hjælpe ham på vej mod at indfri drømmen, som dog indtil videre bliver besværliggjort af Bo Hansens popularitet.

Tilbage er naturligvis den lille, men afgørende detalje om, hvordan mandaterne fordeler sig blandt partierne. For får Venstre pludseligt et kanonvalg, som får magtbalancen til at tilte, vil andre scenarier og konstellationer end de beskrevne naturligvis komme i spil.

Den med Socialdemokratiet i front for en aftale, der samler langt de fleste af partierne, er dog indtil videre den mest åbenlyse af slagsen.


Annonce
Langeland For abonnenter

DF-kandidat tabte lodtrækning: Meldte hele familien ud af partiet

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Efter et halvt år på markedet: Italiensk specialbutik er solgt til kokkepar, der tilbringer alle somre i støvlelandet

Ærø For abonnenter

Tidligere HF-søfartsstuderende taler ud om druk- og narkokultur: - Det ville vi ikke udsætte vores børn for

Faaborg-Midtfyn

Fynsk restauratør frustreret over zig-zag-kurs: - Man kan komme i tvivl, om myndighederne har styr på det her

Ærø

To skoler gennemsøgt i stor narkosag: Mistanke om salg over Snapchat

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flere og flere biler øger presset: Hvor længe skal vi vente på omfartsvejen?

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Svendborg

Cyklist tilskadekommen efter påkørsel ved tankstation: Til observationhospitalet

Svendborg

Video: Store flammer har brændt bygning helt ned - vej spærret af kraftig brand

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

Langeland

Vigepligtsuheld i kryds: Person kørt til OUH

Navne For abonnenter

Klar tale: Eva Kristina Mikkelsen fortæller skarpt og skrapt

Faaborg-Midtfyn

Ny trend: Faaborg-ejendomme bliver solgt til yngre og erhvervsaktive

Annonce