Annonce
Udland

Galschiøts omstridte skulptur er blevet fjernet i Hongkong

Vagter og et gult plastikhegn havde onsdag aften omringet Jens Galschiøts skulptur, som har været udstillet i Hongkong siden 1997. Foto: Peter Parks/Ritzau Scanpix
Danske Jens Galschiøts skulptur ved Hongkongs Universitet til minde om ofre for Tiananmen-massakre er fjernet.

En omdiskuteret skulptur lavet af den danske kunstner Jens Galschiøt blev sent onsdag fjernet fra Hongkongs Universitet.

Det bekræfter universitetet selv torsdag morgen lokal tid.

- Beslutningen vedrørende den gamle statue var baseret på ekstern, juridisk rådgivning og en risikovurdering i forhold til, hvad der er bedst for universitetet, oplyser Hongkongs Universitet i en erklæring ifølge nyhedsbureauet AFP.

I pressemeddelelsen står der videre, at universitetet aldrig har givet tilladelse til at udstille statuen på campus. Derfor har universitetet "ret til at træffe passende foranstaltninger".

- Universitetet er også meget bekymret for potentielle sikkerhedsproblemer som følge af den meget skrøbelige statue, står der.

Universitetet har anmodet om, at statuen skal opbevares, lyder det.

Annonce

Den uafhængige Hongkong-avis Hong Kong Free Press skriver, at skulpturen onsdag aften blev skjult af hvid beklædning fra gulv til loft og omringet af vagter og et hegn bestående af gule plastikbarrierer.

En kran og en container blev samtidig bragt ind på universitet, og der kunne høres høje lyde fra området. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Der har længe været snak om, at skulpturen var på vej til at blive fjernet. Derfor har Jens Galschiøt også forsøgt at få den bragt hjem til Danmark.

- Jeg er fuldstændig chokeret over, at Hongkongs Universitet i øjeblikket er ved at ødelægge "Skammens søjle", skrev han i en pressemeddelelse onsdag aften dansk tid.

- Det er min private ejendom, og jeg ejer skulpturen personligt, lød det.

Galschiøts otte meter høje skulptur, der hedder "Skammens søjle", har siden 1997 været udstillet på Hongkongs Universitet.

Den forestiller en række forvredne kroppe stablet oven på hinanden og er opført til minde for ofre under protesterne på Tiananmen-pladsen i Beijing - også kendt som Den Himmelske Freds Plads - i 1989.

Adskillige fortalere for øget demokrati i Kina blev dræbt under de blodige demonstrationer, og emnet er særdeles betændt i Kina.

Menneskerettighedsgruppen Amnesty International reagerede også på meldinger onsdag aften om, at skulpturen skulle være fjernet.

- Det er en hån mod de hundredvis af døde aktivister, der ligesom hongkongerne blot brugte deres menneskeret til at ytre og forsamle sig frit.

- I 24 år var Galschiøts skamstøtte-skulptur på Hongkongs Universitet omdrejningspunktet for mindehøjtideligheder, og den var et stærkt symbol på ytringsfrihed, fortalte Malene Haakansson, pressechef i Amnesty Danmark.

Artikel fra Hong Kong Free Press om fjernelse af skulptur

Skulpturen blev i oktober beordret fjernet af universitetet.

Siden da har der været spekulationer om, hvornår skulpturen ville blive fjernet, og hvordan det ville ske. Galschiøt har derfor blandt andet anmodet om immunitet i Hongkong for at kunne bringe skulpturen til Danmark.

Hongkong blev overdraget til Kina i 1997 fra Storbritannien. Aftalen kræver, at den tidligere britiske koloni har en høj grad af selvstyre fra Kina.

Kina har de seneste år gradvist dog øget sin indflydelse i Hongkong.

Blandt andet bruges en ny sikkerhedslov ifølge demokratiaktivister og flere vestlige regeringer til at lukke munden på Kina-kritiske hongkongere.

/ritzau/

Pressemeddelelse fra Jens Galschiøt
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Unge begår forbrydelser for at gå viralt: Video kan være det egentlige motiv bag betonklodssag

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Se video: For Laura er drømmescenariet en vuggestue i Vester Skerninge

Ærø For abonnenter

36 nye boliger skudt til hjørne på grund af 'væsentlig retlig mangel': - Vi har ikke været opmærksomme nok

Debat

Læserbrev: Vækst, vækst og vækst gentages unuanceret og lettere overbærende i al færgedebat

Debat For abonnenter

Færgedebat fuld af ubekendte

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Navne For abonnenter

Pigen fra Nordjylland blev en lykkelig lyriker på Sydfyn

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Svendborg

Varsel om forhøjet vandstand: Svendborg Havn er forberedt

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

faa.dk

Podcast: Derfor står Langeland over for kæmpebesparelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nødråb fra Lyø: Hvem vil komme over og vaccinere de sidste?

Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Annonce