Annonce
Langeland

Vaccinationscenter på Langeland: 200 skal vaccineres ad gangen

Bjarne Guldager Watsham fik sin coronavaccine som den første på Langeland. Nu kommer der et vaccinationscenter, der stikker en gang om ugen. Arkivfoto: Christian Moegreen Hjortshøj
Når der skal vaccineres 2. gang, vil kapaciteten på Langeland blive sat op til 400 personer på en fredag.

LANGELAND: Når Region Syddanmark går i gang med at vaccinere mod covid-19 i Sundhedshuset i Rudkøbing, vil der i begyndelsen være en kapacitet på 200 pr. gang. Vaccinationscentret vil være åbent på Langeland om fredagen i otte timer fra og med den 16. april.

De første tre gange vil man vaccinere de 200, men så skal man i gang med revaccinationen - altså andet stik - og så vil regionen komme op og stikke 400 om ugen.

- 400 personer på en almindelig arbejdsdag kræver så megen plads, at det svarer til en lille håndboldhal. Vi skal jo blandt andet have observationspladser nok til folk, når de er blevet vaccinerede. Der er hensynet til en ordentlig afstand mellem folk. Vi vil hellere have et godt "flow", når vi er her, og så må se, om vi senere kan skrue kapaciteten op til omkring 500. Det må tiden vise, siger kvalitetschef ved OUH (Odense Universitets Hospital), Peter Grøn.

Annonce

Som omtalt i Fyns Amts Avis tirsdag skal man være inviteret til en vaccine, før man kan bestille tid.

Udrulles over hele området

Det fynske område har to faste vaccinationscentre, Odense og Svendborg. Samlet vil man få 11 steder, når nu man begynder at komme over hele Fyn (minus Middelfart, der hører under Sygehus Lillebælt, som også tæller sygehuse i Vejle og Kolding). Regionen har drøftet med kommunerne, hvilken dag der passer bedst.


Astra Zeneca skal primært gives til folk under 65 år, og så langt nede i aldersgrupperne er vi slet ikke nået til at vaccinere endnu. På Langeland vil det i begyndelsen være Pfizer-vaccinen, vi tilbyder de aldersgrupper, som kan komme i betragtning.

Peter Grøn, kvalitetschef, OUH


Man laver et pilotprojekt ugen før. Det bliver på Ærø 8. april og i Nyborg 9. april, og den følgende mandag er der den store generalprøve, i øvrigt over hele landet.

Lige nu har Sundhedsstyrelsen som bekendt sat vaccinen fra Astra Zeneca i bero på grund af frygt for bivirkninger i form af blodpropper. Men det får ingen umiddelbart betydning for det kommende vaccinationscenter på Langeland.

- Astra Zeneca skal primært gives til folk under 65 år, og så langt nede i aldersgrupperne er vi slet ikke nået til at vaccinere endnu. På Langeland vil det i begyndelsen være Pfizer-vaccinen, vi tilbyder de aldersgrupper, som kan komme i betragtning, nævner Peter Grøn.

Annonce

Vaccine på vej med kun ét stik

Hvor mange vacciner og hvilke fabrikater, man vil kunne få undervejs, er der selvsagt ingen, som kan svare på. Forude venter også Johnson og Johnsons covid-19-vaccine, der i modsætning til de øvrige kun skal bruges én gang pr. person. Altså ingen revaccination.

- Og når vi kommer lidt længere hen i forløbet og skal vaccinere folk under 65 år, vil mit eget bud være, at det måske bliver lidt tilfældigt, hvilken vaccine man tilbyder den enkelte årgang. Måske ved lodtrækning. Der er intet sundhedsfagligt belæg for, om man skal tilbyde den ene eller anden vaccine, tilføjer kvalitetschefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Ekspert: Det skal der til, før kommunen kan rive øverste etage af Rubberton-byggeri ned

Annonce