Annonce
Fyn

Vaccination mod corona: Pop-up klinikker skal give os indsprøjtningerne

Det er dette vaccinationsstik mod covid-19, mange lige nu går og venter på. Region Syddanmark har lagt en plan for, hvordan vi alle kan få stikket, og hvorhenne. Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier
Region Syddanmark har fremlagt en vaccinationsstrategi for 2021, som blandt andet skal sikre, at vaccinerne kommer hurtigt ud til borgerne. Blandt andet skal de ske i pop-up klinikker og hos praktiserende læger.
Annonce

Fyn: Vaccinationer mod covid-19 skal rulles ud de kommende mange måneder, og nu har Region Syddanmark lagt en strategi for, hvordan det kommer til at ske i 2021, så borgerne kan få indsprøjtningerne hurtigst muligt. Det skal blandt andet ske ved nyoprettede pop-up klinikker og hos de praktiserende læger.

- I Region Syddanmark skal det være nemt og enkelt at modtage vaccinen. Vores vaccinationsstrategi har fokus på både nærhed og fleksibilitet. Vi skal kunne tilbyde vaccinen så tæt på syddanskerne som muligt, og samtidig skal vi tage højde for, hvordan vi organiserer udrulningen, så vi ikke spilder vacciner og effektivt kan få vaccineret mange borgere, siger Stephanie Lose (V), regionsrådsformand.

Den første vaccine mod coronavirus blev givet den 27. december til Leif Heiselberg på Ældrecenter Øst i Odense. Siden har flere end 31.000 syddanskere fået det første af to stik, og fra april forudser Sundhedsstyrelsen, at der kan vaccineres omkring 20.000 syddanskere om dagen.

Strategien for de kommende måneder tager ifølge regionen udgangspunkt i nærhed, fleksibilitet og effektivitet.

Annonce

Midlertidige klinikker

Fase 1 løber fra januar til og med februar 2021, hvor målgruppen er de ældste og mest sårbare grupper. Det vil sige borgere på plejehjem, ældre over 65, der får hjælp i hjemmet, borgere over 85 år, borgere mellem 80-85 år samt udvalgte patienter med særligt øget risiko for alvorligt forløb, hvis de får corona og udvalgte pårørende.

I fase 1 vil vaccinationen foregå på regionens vaccinationscentre, via udkørende enheder til f.eks. sociale institutioner og hospicer, samt i midlertidige lokale vaccinationsklinikker.

De midlertidige vaccinationsklinikker bliver lige nu oprettet i tæt samarbejde mellem sygehusene og de kommuner, som ønsker det. Klinikkerne er et tilbud til de borgere, som ikke selv er i stand til at transportere sig til et vaccinationscenter.

Annonce

Tilbud tæt på alle

Fase 2 begynder i marts og løber indtil juni 2021. Her udvides målgruppen til også at gælde borgere mellem 65-79 år, borgere under 65 år med øget risiko for alvorligt sygdomsforløb med covid-19, og til sidst den øvrige befolkning over 16 år.

I fase 2 foregår vaccinationen på regionens vaccinecentre og på flere pop-up vaccinationsklinikker i hver kommune etableret i lokaler udpeget af kommunerne, f.eks. en sportshal eller en skole.

Vaccination mod covid-19

Region Syddanmarks vaccinationstilbud vil i hovedtræk bestå af fem elementer:

Syv faste vaccinationscentre - på Fyn i Odense og i Svendborg

Udkørende enheder

Midlertidige vaccinationsklinikker til borgere med transportudfordringer

Pop-up-vaccinationsklinikker i regionens 22 kommuner

Lokale vaccinationstilbud i samarbejde med praktiserende læger eller private aktører

Pop-up klinikkerne vil være åbne for alle målgrupper, der har modtaget invitation til vaccination. Åbningstiderne bliver øget i takt med, at antallet af vacciner øges, og tidsbestilling skal ske via vacciner.dk

Derudover arbejder regionen på, at patienter, der har modtaget invitation til vaccination, kan blive vaccineret hos deres praktiserende læge, som de kender, i stedet for at bestille tid i et vaccinationscenter eller pop-up klinik.

Annonce

Apoteker en mulighed

Regionen vil også undersøge muligheden for, at andre f.eks. apoteker også vil kunne give vaccinationer i en fase 3 fra maj og juni. Det kræver dog bl.a., at de vacciner, Danmark modtager, bliver nemmere at håndtere.

- Det er en virkelig stor opgave at udrulle vaccinen, men som da vi lancerede testcentre og teststationer sidste år, er det en opgave, vi går til med oprejst pande. Men er der én ting, coronaen har lært os, så er det, at intet er sikkert - og ingen kender dagen, før solen går ned. Derfor vil der givetvis også komme ændringer og tilpasninger hen ad vejen, men den helt klare mission er at tilbyde lokale vaccinationsmuligheder til så mange syddanskere som muligt, siger regionrådsformanden.


Det er en virkelig stor opgave at udrulle vaccinen, men som da vi lancerede testcentre og teststationer sidste år, er det en opgave, vi går til med oprejst pande.

Stephanie Lose, regionsrådsformand, Region Syddanmark
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce