Annonce
Svendborg

Værftsfolk har tit Delle med på slæb: Delfinen Delle elsker slæbebåden Dudi

Poul Sækmose, salesmanager hos Petersen og Sørensen Motorværksted A/S, på vej ombord på slæbebåden Dudi. Foto: Andrea Bisgaard
Delfinen Delle, som holder til i farvandet ud for Svendborg Havn og Frederiksø, er siden oktober 2019 blevet en landskendt seværdighed. For de lokale svendborgensere bliver tilstedeværelsen af det eksotiske dyr dog modtaget på både godt og ondt. Vi er taget med på slæbebåden Dudi, som er blevet en af Delles helt store favoritter.
Annonce

Svendborg: Vandet skvulper op ad rælingen, og vinden er frisk fra syd. Sensommervarmen, der efter sigende skal brage igennem i weekenden, er så småt ved at melde sin ankomst. Efter at have forceret en fortøjet båd, befinder vi os nu på slæbebåden Dudi, der lige så stille sejler ud fra Frederiksø.

Der går ikke mere end et par minutter, før delfinen Delle dukker frem. Poul Sækmose, sales manager hos skibsværftet Petersen og Sørensen, er garvet og spotter delfinen først. Vi har lige rundet den blå dok, og efter en indledende - og afventende - pardans mellem Delle og Dudi, så svømmer Delle trofast langs siden af båden.

Ifølge Poul Sækmose sker det hver gang nogle af koncernens 70-80 ansatte er ude med slæbebåden Dudi.

- Det er flere gange om ugen. Det er næsten hver dag, fortæller Poul med et stort smil.

Petersen og Sørensen har fire slæbebåde, og selvom de ofte er ude med to af gangen, så er det altid Dudi, som Delle vælger at lege med.

Annonce

Viser ikke hensyn

Det er efterhånden ni måneder siden at Delle første gang blev spottet i Svendborg. I starten var medarbejderne på værftet lidt påpasselige, når delfinen dukkede op, men nu har de indset, at der ikke er nogen grund til at vise specielt hensyn.


Der er ingen grund til at tage hensyn til den, for den kan sagtens selv finde ud af det

Poul Sækmose


- Jeg er forbavset over hvor hurtig den er. Der er ingen grund til at tage hensyn til den, for den kan sagtens selv finde ud af det, siger Poul Sækmose.

Med Poul Sækmose på delfin-safari i Dudi. Foto: Andrea Bisgaard

Delle dykker ned og forsvinder et kort øjeblik. Pludselig dukker den op, hvad der synes at være faretruende tæt på slæbebådens skrue.

- Den går ikke i skruen. Den er så hurtig, at den er væk, forsikrer han os.

Poul Sækmose gør Dudi klar til sejltur i Svendborg Havn. Foto: Andrea Bisgaard

Det er tydeligt at Poul Sækmose nyder delfinens tilstedeværelse i havnen, på trods af at den af og til giver anledning til små kigge-pauser fra arbejdet. Men det er ikke alle som deler hans begejstring.

- De lokale fiskere er meget trætte af den. Den har jo mundet gevaldigt ud i fiskebestanden. Der er både makrel og sild ved dokken, men den æder det hele, så der ikke er noget tilbage til fiskerne. Vi går dagligt og holder øje med den, uddyber han.

Udover Poul Sækmose holder rigtig mange besøgende på Svendborg Havn dagligt øje med delfinen. Delle er blevet en landskendt berømthed, og flere turister svinger endda forbi Svendborg udelukkende i håb om at få det eksotiske dyr at se.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Sport

Se alle billederne: Fynske håndboldherrer ender 13 års titeltørke med pokalguld

Annonce