Annonce
Navne

Værftsbisser fortæller skrøner på kajen

Skrønebænken på Svendborg Havn med stemmer af værftsarbejderne Betty Møller Løgstrup, Jørgen Gårdsted Jørgensen og Jesper Kiel.
På Frederiksøs kaj kan man nu sætte sig til rette og lytte til gamle skrøner fra Svendborg Værft. De tre stemmer i bænken tilhører de tidligere værftsarbejdere Jørgen Gårdsted Jørgensen med øgenavnet "Den Akademiske Svejser", kranføreren Ketty Møller Løgstrup og Jesper Kiel med øgenavnet "Apartheid".

Frederiksø i Svendborg har fået en særlig bænk på kajen. En solid lakeret plankebænk med udsigt til Svendborg Sunds færger, kajakker, paddleboardere, lystfiskere og sågar en delfin. På bænken sidder allerede en flot værftsbisse skåret i træ af Balder Mo Schiøtte i Ollerup, men der er plads til flere.

Slår man sig ned ved siden af træmanden og kigger bagud, ser man bygningerne fra Svendborg Skibsværft, der indtil en gang i 1990'erne befandt sig på netop dette sted. Drejer man så håndtaget på den gamle maskintelegraf, der er installeret for enden af bænken, toner fortiden frem i form af stemmer fra tre tidligere værftsarbejdere.

"Den Akademiske Svejser", kranføreren Betty og "Apartheid" fortæller på skift om deres tid, hvor værftet var Svendborgs største arbejdsplads. De fortæller historier om et utal af øgenavne, originale kolleger, sjove oplevelser og en helt særlig arbejdskultur, hvis lige næppe findes i vore dage.

Annonce


De er jo meget direkte, og vi havde nogle sjove overvejelser om, at tonen jo nok ikke hele tiden var så politisk korrekt. Hvad kunne vi tillade og ikke tillade

Nils Valdersdorf, museumschef


Man forestiller sig nemt et helt andet leben med svejsning, krankørsler, hamren, banken, råb og grin på øen, der i dag er rekreativt område.

Dengang var der nemlig hverken delfiner eller badevand i Svendborg Havn. Men på værftet var der omkring 600 mænd - samt ganske få kvinder - iført blå kedeldragter, sorte negle og tit ligeså sort humor.

"Den Akademiske Svejser", kranføreren Betty og "Apartheid" lyder også de mere borgelige navne, Jørgen Gårdsted Jørgensen, Betty Møller Løgstrup og Jesper Kiel. De arbejdede alle tre på værftet i 1970'erne og 1980'erne.

Skrønebænken

Det er Svendborg Kommune og Svendborg Museum, der i samarbejde har etableret den talende bænk, som museumschef Nils Valdersdorf kalder for "Skrønebænken".

- Det er faktisk en ide, vi har haft på tegnebordet længe, men nu står den der, og det er meningen, den skal være en blivende del af Frederiksø, siger han.

- Vi var så heldige at få fat i en gammel maskintelegraf i Den Blå Avis. Sådan en er jo vejrbestandig og solid, så den passer perfekt.

Maskintelegrafen er købt i Den Blå Avis og installeret i Skrønebænken. Drej på håndtaget og lyt til fortællinger fra Svendborg Værft. Foto: André Majlund Jensen

De tre fortællere er også castet perfekt set i forhold til datidens takt og tone.

- De er jo meget direkte, og vi havde nogle sjove overvejelser om, at tonen jo nok ikke hele tiden var så politisk korrekt. Hvad kunne vi tillade og ikke tillade, siger Nils Valdersdorf.

Men der er ikke censureret. De tre fortæller frit fra leveren.

Den Akademiske Svejser

Jørgen Gårdsted Jørgensen (Den Akademiske Svejser). Arkivfoto: Christian Dan Jensen

Jørgen Gårdsted Jørgensen er født og opvokset i Ollerup. Han gik på Svendborg Gymnasium, og de efterfølgende ungdomsår engagerede han sig i det lokale musikmiljø, på venstrefløjen og i det københavnske BZ-miljø.

Han blev i starten af 1980'erne ansat som ufaglært på Svendborg Værft. Efter et par år gik han i lære som svejser, og fik øgenavnet "Den Akademiske Svejser", da det rygtedes, at han havde en studentereksamen.

Senere skiftede han spor og uddannede sig til datamatiker. Under uddannelsen og i perioder med manglende opgaver har han desuden taget job omsorgsmedhjælper i hjemmeplejen.

Han blev først ansat hos Mærsk Data/IBM på Lindøværftet, og senere hos Rigsarkivet og i Magenta. Han drev desuden sit eget firma, Barsk Data, hvor han i lange perioder har haft sinde faste kunder som Focon i Sønderborg og Danfoss.  I dag er han igen fastansat som it-specialist på OUH.

Jørgen Gårdsted Jørgensen er 59 år og gift. Han har i en 10-årig periode boet i Sverige, men er nu igen bosat i Svendborg. Han har to voksne sønner.

Siden ungdommen har han spillet rockmusik. Han både komponerer, skriver tekster, synger og håndterer bas og guitar i flere lokale bands som for eksempel The Hit Cocks, Shrivel Up Band og DeMente. Sidstnævnte band er stadig aktivt.

Betty

Betty Møller Løgstrup. Illustration fra video: Svendborg Museum

Betty Møller Løgstrup var midt i 70'erne truck- og kranfører på Svendborg Værft i halvandet års tid.

Hun mener ikke, hun havde et øgenavn, og fortæller, at hun blev ordentligt og respektfuldt behandlet af de mange værftsbisser, hvor tonen ellers var ret frisk. – Jeg kom fra et hjem, hvor jeg var vant til at klare mig, og jeg var selv ret fræk i munden, siger hun.

Betty Møller Løgstrup er i dag 66 år og bor i Odense. Hun og hendes mand har været sammen siden 17-18 års alderen, og de har to voksne døtre.

Hun voksede op i et arbejderhjem på Amager. Som helt ung tog hun på efterskole og flyttede senere i kollektiv på Hellegårdsvej i Svendborg.

I Svendborg søgte hun først ind hos Zeuthen & Aagaard, der producerede storformat-scannere. Derefter tog hun job på Svendborg Værft, hvor hun var næsten ene kvinde blandt omkring 600 mandlige kolleger.

Hun var politisk orienteret mod venstrefløjen. - Men jeg ville nu nok stemme socialdemokratisk i dag, siger hun.

Hun har hele livet været eventyrlysten og har blandt andet rejst og tomlet Europa tynd i sine unge dage.

Efter tiden på værftet, rykkede hun til Odense, og her har hun arbejdet på stort set alle de store – nu lukkede - fabrikker. Senere uddannede hun sig til zoneterapeut og drev egen klinik i en periode. Hun har også været dagplejer, og senest har hun uddannet sig til socialpædagog og arbejdet som sådan på et børnehjem i 15 år. I dag er hun pensionist.

Apartheit

Jesper Kiel (Apartheit). Foto:  Andreas Bastiansen

Jesper Kiel blev uddannet maskinarbejder på Svendborg Værft og fik øgenavnet "Apartheit", fordi han arrangerede protester mod det sydafrikanske apartheit-system. I dag er han nok mest kendt som politiker for Enhedslisten.

Han er 55 år, gift og bosat i Svendborg. Han har to voksne børn.

Han har været opstillet til alle folketingsvalg siden 1994 og i flere omgange været indkaldt som stedfortræder i Folketinget. Enhedslistens rotationsprincip forhindrer ham dog i at stille op til folketingsvalg igen.

Siden 2006 har han været medlem af Svendborg Byråd. I 2010 blev han endda kåret som kommunens travleste politiker. Det år blev han inviteret til 65 politiske møder i byråd og udvalg, og han missede ikke et eneste af dem. Ved det kommende kommunalvalg til efteråret er Jesper Kiel igen blandt de opstillede.

Jesper Kiel morgensvømmer i den gamle svømmehal, men under corona-nedlukningen er han hele vinteren hoppet i Svendborgsund i stedet for. De sidste par år har han også været aktiv i Svendborg Roklub og har lige rundet 900 km i denne sæson. Han slapper af med hus, have og høns, når der er tid til det, men ellers går fritiden overvejende med politik.

Jesper Kiel begyndte med elevrådsarbejde i gymnasiet, engagerede sig så i Venstresocialistisk Ungdom og var i 1989 med til at danne Enhedslisten. Han har desuden været aktiv i fredsarbejde, international solidaritet og EU-modstand. Politiske interesseområder har på kommunalt niveau været miljø, børn og unge, uddannelse og arbejdsmarkedsforhold.

Efter tiden på værftet, blev han uddannet multimediedesigner og derefter ansat i fagforeningen Prosa som organisatorisk koordinator. I dag arbejder han som kommunal koordinator i Enhedslisten.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Se billederne: Svendborg-skibsværft har naboens dok i dok

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Emil Lærke er tabt for GOG og skifter til Lemgo til sommer og direktør Kasper Jørgensen er virkelig ærgerlig over det.

Erhverv For abonnenter

Gasværksplanerne begraves: Bibliotek spilles ind som alternativ Rema-placering

Faaborg-Midtfyn

overblikket her: Sådan er de enkelte skoler ramt lige nu - mindst 299 elever er i alt sendt hjem

Langeland For abonnenter

Firma satser på udstyr til professionelle livsnydere

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Langeland For abonnenter

Hvad er det Rema undersøger: Borgmester undrer sig over hemmelighedskræmmeri

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Navne For abonnenter

Bent på 94 går af som formand, og Nanne siger farvel til Bolbro - hvor hun ikke måtte komme som barn

Ærø

Slimsavlende bramgås aflivet i Marstal: Testet positiv for fugleinfluenza

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Faaborg-Midtfyn

Bydel hårdt ramt: - Det er ikke hvert døgn, vi ser sådan en stribe tyverier

Ærø For abonnenter

Ærø-pushere deler visitkort ud til børn og 'ønsker folket god ryger': Nu reagerer mor fra Marstal

Sport

DHG-piger sultne, mens Gudme og Otterup får friweekend på grund af corona-smitte hos Aalborg EH og Roskilde

Annonce