Annonce
Svendborg

Værd at vide om den borgerlige flirt: Det handler jo bare om huller i vejene

I Nyborg har De Konservative ikke noget problem med at være en del af et valgforbund med Nye Borgerlige: - Lokalpolitik handler jo om huller i vejene, siger Henrik Boeriths, formand for den konservative vælgerforening. Foto: Annelene Petersen
Venstre og Nye Borgerlige indgik i denne uge i et valgforbund, og en tidligere Venstre-statsminister er årsag til, at den alliance kan skurre i ørerne. Venstre drømmer om at samle hele den borgerlige blok i Svendborg, men De Konservative ved ikke, om de vil røre ved Nye Borgerlige. I nabokommunen Nyborg er sådan en koalition ikke et problem.

Svendborg: Bliv klogere på valgforbund, Lars Løkke Rasmussens afvisning og Nye Borgerliges svære start på Sydfyn.

1 Løkkes markante afvisning

- Jeg bygger ikke et regeringsprojekt på Nye Borgerlige og Stram Kurs, sagde daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en partilederrunde på DR den 3. juni 2019 og satte Pernille Vermund i bås med Ramus Paludan. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det gav flere rynkede øjenbryn og borgerlige gib i den vanlige retorik på Facebook, da Fyns Amts Avis tidligere på ugen kunne fortælle, at Venstre og Nye Borgerlige har indgået et valgteknisk samarbejde op til kommunalvalget i Svendborg 16. november.

De rynkede bryn bærer tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en stor del af ansvaret for. Det var ham, der i en partilederdebat på DR op til folketingsvalget i 2019 satte Nye Borgerlige i bås med Rasmus Paludan, da han sagde: ”Jeg bygger ikke et regeringsprojekt på Nye Borgerlige og Stram Kurs”.

Løkkes kategoriske afvisning står stadig skarpt, og selvom efterfølgeren Jakob Ellemann har været mere imødekommende overfor partileder Pernille Vermund, er et samarbejde mellem Venstre og Nye Borgerlige overraskende på baggrund af retorikken fra den landspolitiske scene.

2 Eksklusion og intern uro

- Det er naturligt, at nye partier vil skabe interesse hos dem, der i partisammenhæng har svært ved at finde sig til rette, sagde Pernille Vermund i 2017 - blandt andet med adresse til den interne ballade i Svendborg. Foto: Søren Gylling

Ser man på Nye Borgerliges korte historie på Sydfyn, er det også overraskende, at Venstre inviterer partiet ind i varmen til et samarbejde. Venstre præsenterer sig som et ansvarligt parti, der går efter borgmesterposten i Svendborg, mens Nye Borgerliges fødsel på Sydfyn har kunnet måle sig med den ballade, man kender fra Dansk Folkepartis lokalafdeling.

En lokal vælgerforening i Svendborg blev stiftet i 2016 med Annelise Ømand som formand, men hun blev ekskluderet tre måneder senere. Ømand har tidligere stillet op for Liberal Alliance og senest på sin egen liste, Højre.

I 2019 var der igen ballade, da en ny formand og næstformand trak sig på en ekstraordinær generalforsamling og partiforeningen atter stod uden ledelse. Senere blev Henrik Husted sat i front for lokalafdelingen, men han trak sig sidste år efter en kraftig opfordring fra partiets hovedbestyrelse, og i stedet er Henrik Tørnqvist Lauridsen nu formand. Han er ubeskrevet på den politiske scene og meldte sig først ind i Nye Borgerlige for godt et år siden.

Lederen af Nye Borgerlige, Pernille Vermund, har tidligere erkendt, at partiet har haft problemer med at etablere sig på Fyn:

- Det er naturligt, at nye partier vil skabe interesse hos dem, der i partisammenhæng har svært ved at finde sig til rette. Så prøver de lykken i et nyt parti, og det er nogle af dem, vi har sagt farvel til, fordi de har haft svært ved at være en del af et hold, sagde hun i et interview i Fyns Amts Avis i 2017.

3 Skoler, plejehjem og huller i vejene

I Nyborg vil De Konservatives formand Henrik Boeriths godt lege med Nye Borgerlige, men i Svendborg er det anderledes. Foto: Michael Bager

Venstre i Svendborg drømmer om at samle alle de borgerlige partier i et fælles valgforbund, men den konservative spids- og borgmesterkandidat, Henrik Nielsen, er skeptisk overfor et valgforbund med deltagelse af Nye Borgerlige. Han tvivler på, at det konservative bagland i Svendborg vil være begejstret for Nye Borgerliges retorik på integrationsområdet.

Andre steder indgår Nye Borgerlige og Det Konservative Folkeparti dog lignende aftaler. I Hillerød, Allerød, Frederikshavn og Nyborg er der indgået en aftale om et valgforbund mellem Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige.

Formand for de konservatives vælgerforening i Nyborg, Henrik Boeriths, har haft samme bekymring som sin partifælle i Svendborg, men er kommet til en anden konklusion.

- Vi har også nogle i Nyborg, der spørger, om vi kan være sammen med Nye Borgerlige, men lokalpolitik handler jo om huller i vejene, om skoler og plejehjem, mens alle de andre beslutninger bliver taget inde på Borgen. Det har vi slet ikke noget at gøre med, og derfor betragter vi det ikke som et problem, siger Henrik Boeriths.

Nye Borgerliges politik er på Christiansborg designet ud fra tre ufravigelige krav: Et totalt asylstop, et krav om at udlændinge skal forsørge sig selv og at kriminelle udlændinge skal udvises efter første dom.

4 Slet ikke så teknisk

Et valgforbund skal forhindre stemmespild, men man skal også vide, at det kan flytte stemmer indenfor aftaleblokken. Foto: Mathias Bojesen

Det kaldes for et valgteknisk samarbejde, og det kan lyde frygtelig indviklet, men når man sorterer et par mellemregninger fra, er det faktisk meget enkelt: Formålet er at undgå stemmespild, og at sikre sig mod, at de spildte stemmer, der ikke rækker til et mandat, ikke havner i den modsatte blok.

Men det er også en kendsgerning, at en stemme på Venstre kan hjælpe Nye Borgerlige ind i byrådet i Svendborg.

Det er dog mest sandsynligt, at det bliver Venstre, der kan lukrere på samarbejdet, for de store partier har oftest mest glæde af at være i valgforbund. Sådan var det også ved valget i Svendborg i 2017, hvor Socialdemokratiet scorede mandat nummer 10, fordi det kunne samle overskydende stemmer op fra SF og Liste T. På samme måde fik Venstre mandat nummer seks i hus ved hjælp af overskudsstemmer fra De Konservative og Familielisten, mens De Radikale fik mandat nummer to, fordi partiet kunne samle ellers spildte stemmer op fra et valgforbund med Liberal Alliance og Svendborg Lokalliste.

Annonce
Ærø For abonnenter

Endnu en fornem pris til Ellen: - Ærø er virkelig kommet på landkortet

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Helbredet driller: Charlotte har solgt sin slæbebåd og lukker rederiet

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ville ikke give hånd: Hængte kæden om halsen på en borgmester, han ikke ville stemme for

Langeland

Find din nisse i en grenstump

Faaborg-Midtfyn

Nu skal det være slut med trafikkaos og farlige situationer: Brugsforening og kommunen poster mange millioner i nyt vejforløb

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Sport For abonnenter

Navne fra Jyske Bank Arena - med Zachariassen i opvarmning,  imponeret Boldsen og Lemgos langfart

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Søsiden

Snart er de første klar: Marstal vil satse på at fortsætte med ny uddannelse

Navne For abonnenter

Efter gaseksplosion: Knud Gether holder op med at tage sorgerne på forskud

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Faaborg-Midtfyn

Julestemningen sættes på prøve, når godsejeren og hans familie skal fælde juletræ

Sport For abonnenter

GOG fløj hen over fightende tyskere - Gidsel fandt det ekstra gear efter pausen

Svendborg

Snart kan turen til Drejø og Skarø vare længere: Forlænget rejsetid kan halvere Højestenes CO2-udslip

Annonce