Annonce
Erhverv

Vækst-konkurrence sætter rekord igen: Vigtigt vi får alle rollemodellerne frem netop nu

Hvem skal følge efter Ebeltoft-virksomheden Kvadrat med anden generation Mette Bendix og Anders Byriel (t.h.) i spidsen som den danske vinder af vækstskaber-konkurrencen EY Entrepreneur Of The Year? Feltet har aldrig været større. Pressefoto
Det bliver et nyt rekordår for antallet af virksomheder, som er kvalificeret til årets udgave af EY Entrepreneur Of The Year. Det sker på baggrund af 2019-regnskaberne, men i år er det vigtigere end nogensinde at få alle de ejerledere frem, der finder nye muligheder i modgang, lyder det fra arrangøren bag vækstskaber-konkurrencen.

DANMARK: I 2019 slap rekordmange succes-virksomheder gennem nåleøjet til den danske udgave af vækstskaber-konkurrencen EY Entrepreneur Of The Year.

Dengang nåede tallet op på 1623 selskaber mod 1603 i 2018, men det er tal, som endnu engang ser ud til at blive overgået.

Arrangøren - revisions- og konsulenthuset EY - er endnu ikke færdige med at validere regnskaberne for 2019. Forsinkelsen har blandt andet rod i  fristforlængelser grundet Covid-19, men Søren Smedegaard Hvid, partner og direktør for EY Entrepreneur Of The Year Danmark, tør godt flage for en ny rekord allerede nu.

Annonce

- Vi så en historisk optur i 2019, og derfor får vi det højeste antal kvalificerede virksomheder denne gang. Konkurrencen følger ofte udviklingen i BNI og er derfor en stærk indikator for, hvordan det går i dansk erhvervsliv, siger Søren Smedegaard Hvid, som samtidig understreger, at 2020 er meget forskellig for det billede, som tallene fra seneste regnskabsår tegner.

I hvert fald inden for flere brancher. Årsagen er corona-pandemien.

- Vi ser store forskydninger i forbrugermønstre, og det er klart, at virksomheder inden for fly, rejser samt hotel- og restauration er hårdt ramt. Det samme gælder dele af de fysiske detail-forretninger, mens der modsat er mange positive historier især i e-handelsverden, som oplever kraftig fremgang i år. Endelig kører det mere ligeud for nogle virksomheder inden for produktion, byggeri og entreprise, fordi de har haft eksisterende ordrer i bogen, og først nu er begyndt at se salgspipelinen bliver mindre, forklarer Søren Smedegaard Hvid.

Fra risiko til reel krise

For et år siden skrev Danmarks Nationalbank om risiko for recession, og virksomhederne så ind i en usikker fremtid. Nu er krisen reel, økonomien - ikke kun i Danmark - er ramt af en historisk nedtur, men alligevel har mange virksomheder trodset krisen og fundet nye veje.


Netop de ledere, der befinder sig godt i en verden under forandring, rejser sig nu og kan vise vejen for andre til fremtidens løsninger, for den gamle verden vender ikke tilbage. Det er en ny tid nu.

Søren Smedegaard Hvid, direktør, EY Entrepreneur Of The Year


- Og de skal frem i lyset nu, for der er mere brug for dem end nogensinde. Vi skal have eksponeret rollemodellerne, fordi de kan inspirere andre, og det er netop det, som konkurrencen handler om, siger Søren Smedegaard Hvid og fortsætter:

- Det er for eksempel dem, der har haft en cash cow, som ikke er der længere, men som alligevel har vækstet og accelereret sig ud af krisen. For de fleste kommer til at gøre noget anderledes og finde alternativer, der gør virksomheden mindre sårbar i fremtiden.

Annonce

Muligheder i modgang

Derfor har EY Entrepreneur Of The Year også flere nye priser på programmet i år. En af dem bærer titlen 'Muligheder i modgang', og her er konkurrencens almindelige vækstkrav suspenderet for at hylde de innovative og forandringsparate virksomhedsejere.

Om kategorierne

EY Entrepreneur Of The Year kårer regionale vindere på tværs af brancher og virksomhedstyper ved seks regionskåringer. Ved landskåringen kåres landsvinderen - årets EY Entrepreneur Of The Year - samt vinderne af følgende særlige kategorier:

Muligheder i modgang

Der er tale om en nystiftet pris.

I kategorien Muligheder i modgang er de almindelige vækstkrav suspenderet for at hylde dem, der gør en indsats for at se muligheder i modgang – de innovative, de agile, de omstillingsparate, de ambitiøse, dem der engagerer sig, inspirerer, udvikler og tænker nyt.

Sustainability

Der er tale om en ny pris med fokus på vækstvirksomheder, hvor bæredygtighed er en integreret del af virksomhedens forretning og af særlig betydning for dens udvikling og vækstskabelse. Indsatsen kan i særlig grad være knyttet til FN’s 17 Verdensmål. Kategorien er rettet mod virksomheder, der opfylder konkurrencens generelle vækstkriterier.

Innovation

Vinder 2019: Green Instruments A/S, Brønderslev
Øvrige finalister: Gibotech A/S, Odense SØ  og Mekoprint A/S, Støvring

Innovative vækstvirksomheder finder hele tiden nye måder at adskille sig positivt fra konkurrenterne på – det kan være gennem teknologi, produkter, nye markeder eller nye processer, men fremfor alt gennem nytænkning. Kategorien fokuserer på virksomheder, der gør noget banebrydende, og hvor innovation er solidt forankret i virksomheden. Kategorien er rettet mod virksomheder, der opfylder konkurrencens generelle vækstkriterier.

Start-up/Scaleup

Vinder 2019: PLEO Technologies ApS, København N
Øvrige finalister: Too good to go ApS, København Ø og Hydrive ApS, Hedensted

Virksomheder i kategorien Start-up er unge virksomheder med et stort potentiale og drive. Entrepreneurerne har en skalérbar idé, et stort ambitionsniveau, en stærk iværksætterånd og de har udvist ’proof of business’ og ’proof of concept’. Virksomhederne må maksimalt være fire år gamle.

I alt 18 virksomheder udvælges i hver region og bliver interviewet og indstillet til en regional jury, som udvælger tre virksomheder, der bliver præsenteret ved den regionale kåring. De tre virksomheder fra hver region, bliver også indstillet til landsjuryen, som uafhængig af regionsfinalen vælger tre finalister til landskåringen.

Life Sciences

Vinder 2019: SNIPR BIOME, København Ø
Øvrige finalister: NMD Pharma, Aarhus N og OSAA Innovation, Hillerød

Kategorien har specifikt fokus på Life Sciences-selskaber, og det omfatter kommercielle og videnskabeligt baserede selskaber, der udvikler produkter og serviceydelser inden for bioteknologi, medicinsk udstyr eller lægemidler, herunder produkter til diagnosticering, behandling, kontrol og forebyggelse af sygdomme.

Social Entrepreneurship - Future impact

Vinder 2019: Carcel ApS, København
Øvrige finalister: Pond A/S, Aarhus og Lifeshelter, Randers

Fokus er på lovende impact-virksomheder, der i særlig grad skaber samfundsmæssig værdi. Det kan for eksempel være med et beskæftigelses-, sundheds-, miljømæssigt eller kulturelt fokus. Entrepreneurerne her har typisk fokus på at løse nogle af verdens store og presserende udfordringer – og ser heri forretningsmuligheder, der kan skaleres og skabe samfundsmæssig og økonomisk værdi.

Æresprisen

Vinder 2019: Bent Jensen og Linak, Nordborg

Æresprisen ved EY Entrepreneur Of The Year bliver hvert år tildelt en dansk familieejet virksomhed, der har bidraget betydeligt til det danske samfund. Æresprisen hylder netop de virksomheder og deres ejere, som med et mangeårigt og imponerende engagement har skabt anerkendelse gennem høje standarder.

EY Entrepreneur Of The Year - Inspirationsprisen

Der er tale om en ny pris.

Prisen går til en erhvervsleder i regionen for et særligt engagement og en særlig betydning for erhvervslivet lokalt/regionalt. Det kan være en af konkurrencens deltagere, men kan også være andre erhvervsledere, der i kraft af initiativer og aktiviteter og en vedholdende indsats gør en forskel for andre i området.

Prisen uddeles i Region Midtjylland, Region Sydjylland og Region Fyn af Erhverv+ i samarbejde med EY Entrepreneur Of The Year

- Netop de ledere, der befinder sig godt i en verden under forandring, rejser sig nu og kan vise vejen for andre til fremtidens løsninger, for den gamle verden vender ikke tilbage. Det er en ny tid nu, fortæller Søren Smedegaard Hvid.

Han peger samtidig på, at alt ikke er sort. Tværtimod:

- Hvis vi for eksempel kigger på køb og salg af virksomheder - M&A - bliver der stadig handlet, selv om markedet er gået lidt ned. Coronaen har ikke afskrækket investorerne, og de kan godt acceptere et skvulp og ser ud til at være mere optaget af, hvad der bliver den nye normal.

EY Entrepreneur Of The Year

EY Entrepreneur Of The Year er en af verdens mest anerkendte vækstskaberkonkurrencer. Konkurrencen finder sted på både regionalt, nationalt og internationalt plan. Det er EY (Ernst & Young) - en af verdens største revisions- og konsulentvirksomheder, som står bag konkurrencen i 53 lande globalt. Konkurrencen begyndte i USA i 1986 og har fundet sted i Danmark siden 1997.

De generelle kriterier for at være med i konkurrencen er:

  • Entrepreneuren er ejer/medejer af et dansk aktie- eller anpartsselskab og har haft det overordnede ansvar i mindst to år. Selskabet må gerne være børsnoteret
  • Virksomheden har eksisteret i mindst tre år
  • Virksomheden har ved udgangen af det seneste regnskabsår minimum 20 ansatte
  • Virksomheden skal have haft minimum 15 procent vækst i bruttoavance eller i omsætning i det seneste regnskabsår
  • Det seneste regnskab skal udvise en positiv egenkapital og et positivt resultat

Årets EY Entrepreneur Of The Year 2019 blev den globale tekstil- og designvirksomheden Kvadrat A/S fra Ebeltoft på Djursland med Mette Bendix og Anders Byriel - anden generation - i spidsen. Øvrige finalister i landsfinalen var Cane-Line A/S (Kerteminde), Netcompany Group A/S (København), Gubra ApS (Hørsholm), Mekoprint A/S (Støvring) og Mos-Mosh (Kolding).

Vinderen af landsfinalen kvalificerer til den internationale finale, som normalt finder sted i begyndelsen af juni i Monaco. I 2020 var finaleshowet virtuelt på grund af Covid-19, og her blev indiske Dr. Kiran Mazumdar-Shaw, som har stiftet biotech-selskabet Biocon, kåret som årets EY World Entrepreneur Of The Year 2020.

Annonce

Får skandinavisk hovedsæde i Fredericia: Hæderkronet virksomhed runder 300 mio. kroner i omsætning

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Landsretten knuste forældres håb om at få dødssyg søn hjem i hans sidste tid: Må kun besøge ham tre gange om ugen

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Erfaringer fra Svendborg Sygehus skal nu udbredes: - Et demensvenligt sygehus er et patientvenligt sygehus

Ærø For abonnenter

Borgmester i debut, knipsende konservativ og coronasyg politiker: Den nye kommunalbestyrelses første møde forløb i fuld fart

Langeland

Debat: Medarbejder- og borgerinddragelsedagsordenen

Svendborg

Lørdagens coronatal: Rekordhøje smittetal på Sydfyn

Jens Jensen har stemt på 'Tulle' én gang: - Det var, fordi han havde hjulpet mig med at tage vasketøjet ned

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Anti-vaccine-skilte ulovlige: Nu sendes kommunale vejfolk på sagen

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Erhverv

Massiv fyringsrunde afblæst: - En lang række mennesker blev meget glade

Svendborg For abonnenter

Giftstoffer ved at blive fjernet: Hundstrup Borgerforening spiller Filippahuset på banen som vuggestue

Den afgående formand: DF's nekrolog bliver gjort til skamme

Faaborg-Midtfyn

Christina sad på ambassaden i Beijing og savnede Svanninge: Corona fik familien til flytte hjem til bakkerne

Søsiden For abonnenter

Mølle-Maries lystjagt har sat sejl gennem tre århundreder

Langeland

Klumme: Rudkøbing er sluppet nådigt

Annonce