Annonce
FERIE I DANMARK

Unik ø har fået ny status: Christiansø er natur og historie

Christiansø består af en idyllisk sammensmeltning af kulturhistorie og natur. Foto: Colourbox
På Christiansø smelter natur og historie sammen. På den ene side gemmer de barske klipper på en fortælling om en lille ø, der har været overladt til naturens kræfter langt ude i Østersøen. Men der er også en historie skabt af de mennesker, der har brugt øen i over tusind år. Christiansø har for nylig fået status som naturpark. Jens Peter Kofoed er administrator af øen, og han fortæller her, hvad det vil sige at være en naturpark.

Christiansø er sammensmeltning af historie og natur. Uanset hvor man befinder sig på øen, vil man opleve den unikke natur og historien, som er allestedsnærværende. Som administrator af øen kender Jens Peter Kofoed den fra alle vinkler.

- Christiansø er en unik perle, fordi vi er særegne med vores kombination af natur og kultur, fortæller han.

Der bor i alt 85 personer på øen, som han beskriver som et velfungerende, lille samfund, der både har egen skole, læge, købmand og politi. Som administrator er han chef for det hele. Det er med andre ord ham, der har ansvar for alt lige fra turisme, skole og hjemmehjælp til udlejning, alt borgerrelateret og det nødvendige politiarbejde på øen.

Christiansø

I december 2019 fik Christiansø status som dansk naturpark.

Øen har været på prøve i fem år som pilotnaturpark.

Det er Friluftsrådet, der afgør, om et område kan blive naturpark.

Christansø ligger i Østersøen 18 kilometer nordøst fra Bornholm.

Men skal sejle med Christiansøfarten for at komme til øen. Sejladsen går fra Gudhjem og tager cirka en time. I højsæsonen er der op til tre afgange alle dage med færgen Ertholm. I vinterhalvåret sejles der kun én afgang på hverdage med postbåden Peter.

Læs meget mere om øen, naturen og historien på www.christiansoe.dk.

En del af Danmarks Naturkanon

I 2018 blev Christiansø optaget i Danmarks Naturkanon, og i november 2019 fik den også status som naturpark. Det betyder, at øen lever op til 10 forskellige kriterier.

- Det vil i bund og grund sige, at vi får en titel på noget, som vi allerede godt vidste, at vi havde. Vi har været på prøve som naturpark i fem år, inden vi blev endeligt godkendt, fortæller Jens Peter Kofoed.

De 10 kriterier indebærer blandt andet, at 50 procent af området skal bestå af beskyttet natur, der skal være formidling af naturparken for både danske og udenlandske turister, og så skal der være mindst én naturvejleder tilknyttet. Sådan en får Christiansø til sommer.

- Vi vil ansætte en naturvejleder, der skal hjælpe med at formidle, at vi har fået status som naturpark, fortæller Jens Peter Kofoed.

Det er Friluftsrådet, der afgør, om man kan blive naturpark, og Christiansø lever til fulde op til alle 10 kriterier.

Annonce

Hjem for fugle

Christiansø er del af øgruppen Ertholmene sammen med Frederiksø, fuglereservatet Græsholm og et antal klippeskær. De er ejet af den danske stat og hører under Forsvarsministeriet. Alt lige fra fæstning og natur til dyreliv er totalt fredet.

Her finder man blandt andet trækfugle som alke, lomvier og edderfugle, der slår sig ned for at yngle. Ertholmene er desuden reservat for den særlige birace nordiske honningbier og Danmarks største rasteplads for gråsæler. Man finder eksotiske planter som figen og morbær, fordi øens klima passer til de sydeuropæiske vækster.

Historien på Christiansø er også noget helt særligt. Den strækker sig helt tilbage til en tid, hvor vendiske sørøvere gik i skjul på øen. Det menes, at strædet mellem Christiansø og Frederiksø har fungeret som havn i umindelige tider, fordi et nordligt og sydligt indløb betød, at havnen kunne anløbes, uanset hvordan vinden stod.

I 1684 begyndte man på fæstningsbyggeriet, der skulle fungere som en sømilitær oprustning i den sydlige Østersø.

- Den militære påvirkning har sat sit præg på øen og gør det stadig den dag i dag. For eksempel i forhold til infrastruktur, fortæller Jens Peter Kofoed.

Jens Peter Kofoed har været administrator for Christiansø siden 2017. Privatfoto
Annonce

En stærk status

I år bliver første sommer, hvor Christiansø kan brande sig med, at den er en naturpark. Jens Peter Kofoed ved derfor endnu ikke, hvad det kommer til at betyde for øen, men han har en idé om det.

- Det er en stærk status at have turistmæssigt - især i Tyskland, hvor kendskabet til naturparkbegrebet er stort. Men vi har da allerede oplevet en interessant udløber af dette, fortæller han.

2020 er naturens år på tv-stationen DR, og her har den blandt andet sat fokus på den danske natur i en række dokumentarprogrammer, som blev vist i april. Her besøgte DR også Christiansø.

- Øen spiller en stor rolle på grund af vores unikke natur, fortæller Jens Peter Korfoed.

Med andre ord - Christiansø er en perle i dansk farvand, som nu har fået det på skrift som dansk naturpark.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Forening for forældre med anbragte børn kalder sagen om lille Marco "grotesk": - Forældrene blev lovet mere samvær allerede i maj

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

En læser får svar: - Skal jeg virkelig køre slalom mellem hestepærer?

Svendborg For abonnenter

Svendborg Efterskole huser veteranbørn: Sommerlejren giver dem ro i hverdagen

Fyn

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Debat

Kronik: Visioner for en sammenhængende kommune

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Det har længe været passé med kæft-trit-og-retning

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Rejser For abonnenter

Canada: Vancouver charmerer de fleste på grund af sin beliggenhed og har Nordamerikas næststørste Chinatown

Svendborg

Svendborgenserne sorterer skrald som aldrig før efter ny lov, men en ting halter:- Mange er bange for at gøre noget forkert

Sport

Mens du sov: Badminton-Axelsen videre, svømme-Blume videre og løber-Sara videre

Søsiden

Se billeder fra præmie-show: Øhavs-skonnerter toppede i Fyn Rundt

Svendborg For abonnenter

Tak, men nej tak: To røde partier har afvist valgforbund med Enhedslisten

Langeland

Carsten Holm er kåret som ugens nummer 1 VIP: - Det er sjovt, når sådanne to verdener mødes

Annonce