Annonce
Klumme

Unge Stemmer: Har du tænkt på global opvarmning i dag?

Jeg har ikke ekspertviden om global opvarmning, eller nogen synderlig indsigt i emnet, men jeg ved nok til at anerkende, at det er en kæmpemæssig udfordring for verdenssamfundet, og at global opvarmning vil have fatale konsekvenser for verdensbefolkningen, hvis ikke der gøres noget ved vores levevis.

Hvor meget er du og jeg villig til at ofre af vores luksuriøse tilværelse? Behøver vi altid det nyeste af det nye? Behøver vi flyrejser til den anden side af jorden for virkelig at slappe af? Behøver vi at spise kød til hvert måltid for at maden smager godt?

Det er sådan nogle spørgsmål, vi bliver nødt til at stille os selv, når vi snakker om jordens fremtid. Nok tænker du "Åh nej, nu kommer der endnu en frelst idiot/selverklæret ekspert og fortæller mig, hvad jeg må og ikke må", men det må du lede videre efter for at finde. Du skal hellere betragte det her som en almindelig gymnasieelevs ønske om en grønnere og bedre fremtid.

Jeg har ikke ekspertviden om global opvarmning, eller nogen synderlig indsigt i emnet, men jeg ved nok til at anerkende, at det er en kæmpemæssig udfordring for verdenssamfundet, og at global opvarmning vil have fatale konsekvenser for verdensbefolkningen, hvis ikke der gøres noget ved vores levevis.

Vi mærker allerede nogle konsekvenserne. Jeg husker tydeligt, hvordan TV-Avisen har været spækket med nyheder om apokalyptiske skovbrande og orkaner, der hærger over hele verdenen, hvilket egentlig får mig til at tænke over, hvorfor pokker det kan være, politikere verden over kan snakke om, at omlægningen fra fossile brændsler til grøn energi er for dyr? De omkostninger udgør jo en promilledel af de omkostninger global opvarmning vil have for verdenssamfundet.

Men nok om det. Min pointe er bare, at problemet er virkeligt, og at der skal gøres noget ved det, medmindre vi har et ønske om, at vores fremtid skal ligne noget fra en science-fictionfilm. Derudover er min pointe også, at vi er så privilegerede i Danmark, at du og jeg faktisk har råd til at gøre en forskel. Her kan man ofte blive mødt af kommentarer som "Det, at jeg tager cyklen eller bilen, spiser kød eller grøntsager, køber den nyeste telefon eller ej, gør da ingen forskel", men jeg synes, at det er utrolig vigtigt at skrive sig bag øret, at hvis alle nu alligevel - bare her i Danmark - foretog sig nogle små, men vigtige ændringer, ville det gøre en forskel.

Det er jo ikke, fordi vi alle skal være selvforsynende, og det er mere end forståeligt, at det kan være svært at tage sådan nogle valg, når vi lever i et samfund, hvor vi konstant bliver manipuleret til at konsumere. Men jeg føler her, at vi mangler en selvrefleksion. Behøver vi det? Gør det os gladere? Gør det os til bedre mennesker?

Jeg vil gerne undgå at provokere og træde nogen over tæerne, men jeg bliver simpelthen nødt til at skrive det: Kan vi lade være med kun at se tingene ud fra vores egen næsetip, og begynde at anskue problemet i et bredere perspektiv? Millioner af mennesker sulter og tørster på grund af tørke, civilsamfund lammes af naturkatastrofer, biodiversiteten styrtdykker, og de ting, der gør jorden så fantastisk smuk, forsvinder.

Tag nogle valg, gør en forskel. Det er paradoksalt, at emnet kan være så tabubelagt. Det har aldrig været et spørgsmål om, hvorvidt man er en træelskende hippie, fordi man egentlig godt kan se fordelene ved veganisme, eller fordi man fravælger flyrejser. Det er et spørgsmål om jordens og menneskehedens fremtid, og vi burde behandle det sådan.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: En god investering i fremtiden

Rundt omkring i kommunerne bliver sidste hånd lagt på det kommendes års budget, og det kan være lidt en jungle at navigere rundt i, hvis man vil forsøge at finde hoved og hale i alle tallene. I det hele taget kan det der med økonomi hurtigt blive noget, som er svært at overskue og gennemskue. Det behøver ikke engang at være et kommunalt budget, det handler om. Det kan også være den helt private økonomi. Især hvis man står på helt uden forudsætninger for at kunne skabe sig et overblik over, hvordan pengene bruges klogest og hvilken type penge, man helst skal holde sig helt fra. Derfor er det et godt initiativ, der er sat gang i Svendborg Kommune. Et samarbejde mellem kommunen, handelsskolen i Svendborg og et pengeinstitut, skal hjælpe nogle af kommunens ældste skoleelever til at forstå, hvordan en privatøkonomi egentlig er skruet sammen, hvordan et budget fungerer og ikke mindst hvilke lån, det bare en skidt idé at røre ved. Det har i nogle år været meget nemt at låne penge, men jo nemmere det er, desto dyrere er lånet også ofte, og det kan jo være nemt at lade sig friste. Forhåbentlig ved de fleste efterhånden, at kviklån bare er en sløj idé at kaste sig over, men det skader absolut ikke, at de nye generationer får forklaret, hvad der skidt, og hvad der er kanel, af en person, der er næsten jævnaldrende med dem selv. Sandsynligheden for, at der bliver hørt grundigt efter er formentlig større end, hvis det er et menneske på deres forældres alder, der står med en løftet pegefinger. Den slags er der nok af i deres liv, og skal det virkelig trænge ind, er det vigtigt at undervisningen i privatøkonomi foregår i øjenhøjde. Sandsynligheden for, at informationerne sidder fast, øges markant. Umiddelbart bliver det da også godt modtaget. De elever Fyns Amts Avis har talt med om projektet har taget godt imod undervisningen. Så præsenteres det rigtigt, er sandsynligheden for en god modtagelse af budskabet også stor. Og så kan det være, at vi oplever bare lidt færre mennesker, der havner i en gældsspiral, hvor dårlig økonomi og deraf følgende kviklån er dagens ret. Derfor fortjener de involverede parter i undervisningsprojektet stor ros. Det er - meget apropos - en god investering i fremtiden.

Annonce