Annonce
Erhverv

Unge iværksættere arbejder for grøn omstilling: Fremtidens landbrug er vertikalt

Hydrovertics system er godt til at dyrke krydderurter i, og virksomheden med Rudy Mandrup Cazelles i spidsen tester det for tiden med spinat. Foto: Trine Grauholm
Fire unge iværksættere fra virksomheden Hydrovertic vil hjælpe den grønne omstilling på vej ved at udvikle et system, der kan hjælpe mindre gartnerier til at dyrke krydderurter og andet bladgrønt uden brug af jord og pesticider og med langt mindre vand end ellers. Prototypen er klar til at blive testet. - Vertical farming-begrebet har generelt fået stor opmærksomhed, og det har vi også mærket, siger direktør Rudy Mandrup Cazelles.

Odense/Rudme: Små, spirende spinatplanter stikker spredt op af potter med kokosfibre og viser vejen til en mere bæredygtig fremtid for de mindre gartnerier.

Den sunde bladgrøntsag bliver nemlig dyrket i iværksættervirksomheden Hydrovertics bud på et modulbaseret system, der kan være med til at hjælpe den grønne omstilling yderligere på vej ved at gøre det nemmere for også mindre gartnerier at dyrke krydderurter, bladgrønt og små blomster i flere lag, og samtidig gøre det uden brug af jord, pesticider og med langt mindre vand end normalt.

Hydroponisk dyrkning udelukkende med vand og gødning har været kendt i årevis.

Annonce

Det går kort fortalt ud på, at man dyrker afgrøder i et lukket system, hvor man recirkulerer vandet, så man kan blive ved med at genbruge det. Ved at bruge for eksempel kokosfibre i stedet for jord, har man også fuldstændigt styr på alle næringsstoffer i kredsløbet, og da afgrøderne dyrkes i lag og med LED-lys, har man samtidig en meget påpasselig produktionsmetode, der giver en pålidelig og præcis høst.

Først nu er teknikken bag det vertikale landbrug imidlertid så udviklet, at det giver mening af indrette gartnerierne med de nyudviklede moduler.

- Timingen er helt rigtig. Hvis vi havde startet virksomheden for tre år siden, havde det været for tidligt. I år er det perfekt, for det giver fuldstændig mening at bruge teknikken nu, og interessen for vertical farming er der. Nordic Harvest har rejst mange penge til at bygge deres hal i Høje Taastrup, Salling Group har lavet en aftale med tyske Infarm, der leverer hydroponisk mikrogrønt til deres varehuse, og der er også stor interesse fra restaurationsbranchen, fortæller direktør Rudy Mandrup Cazelles fra Hydrovertic.

Lavet til mindre gartnerier

Han er netop blevet færdig som civilingeniør i produktudvikling og innovation fra SDU og ville undervejs gerne supplere sin teoretiske viden om iværksætteri med praksis øvelse. Han gik derfor sammen med tre andre spirende virksomhedsejere fra talentprogrammet på SDU Rio om at stifte Hydrovertic, selv om han stort set ikke kendt til den hydroponiske dyrkningsmetode i forvejen.

En af de tre øvrige Hydrovertic-stiftere havde imidlertid eksperimenteret med at dyrke planter derhjemme gennem længere tid, og han overbeviste hurtigt resten af gruppen om fordelene ved at kunne hjælpe mindre gartnerier med at reducere deres brug af vand og dermed være med til at gøre en forskel i retning mod mere grøn omstilling.

Der er en kæmpe interesse for grøn omstilling indenfor landbrug og for at nedbringe CO2-udledningen fra gartnerier og landbrugsproducenter i det hele taget. Vertical farming-begrebet har generelt fået stor opmærksomhed, og det har vi også mærket. Folk kender det. Nu skal vi bare levere et godt produkt.

Rudy Mandrup Cazellas, medstifter af Hydrovertic

Hvor et firma som Nordic Harvest har rejst adskilligere millioner kroner til at bygge en helt ny hal til deres vertikale landbrug, satser Hydrovertic på systemer til de eksisterende gartnerier, hvor der allerede er styr på parametre som temperatur og luftfugtighed.

- Vi kunne se, at der manglede noget i markedet. Noget i en lidt mindre skala, hvor man ikke skal investere mange millioner kroner i at komme i gang. Der fandtes godt nok nogle mindre systemer til hobbybrug, men ikke noget til dem, der ville skalere det en smule op og have en egentlig produktion. Vi har udviklet et system, der passer til højden i gartnerierne, og vi har gjort systemet så kompakt, at det passer ind i de eksisterende bygninger, og så kan man løbende udvide brugen af vertical farming, fortæller Rudy Mandrup Cazelles.

Annonce

Prototype klar til test

Hydrovertic har virksomhedens første prototype klar og står derfor på tærsklen til at skulle have systemet ud på et eller flere gartnerier for at få det testet igennem og efterfølgende have rettet eventuelle fejl, og virksomheden forventer at have systemet klar til salg seneste i sommeren 2022.

Vertikal farming har fået stor bevågenhed de senere år, men det kan kræve store investeringer at komme i gang. Ikke mindst hvis man også skal investere i helt nye bygninger. Derfor har Hydrovertic udviklet et modulbaseret system til mindre gartnerier, der derfor kan omlægge dele af produktionen til vertikal farming. Næste skridt for de fire unge iværksættere bag virksomheden er at få systemet testet hos et gartneri, fortæller Rudy Mandrup Cazelles. Foto: Trine Grauholm

I første omgang satser det unge firkløver på at komme ind hos de mindre, danske gartnerier, men på sigt også til udenlandske markeder, hvor behovet for at dyrke afgrøder i lag er større end herhjemme. I første omgang bliver det formentlig Sverige, Nordtyskland og måske Frankrig, hvor der allerede er interesse for Hydrovertics produkter.

- I Danmark har vi relativt meget frugtbar jord at dyrke, men i asiatiske lande som Sydkorea og Japan er de nødt til at lave vertikalt landbrug. I USA er de også langt fremme med hydroponisk dyrkning, og i Holland er der heller ikke ret meget plads, så der er de også eksperter i det, forklarer Rudy Mandrup Cazelles.

Hydrovertic

  • Hydrovertic blev stiftet i slutningen af 2020 af fire studerende fra SDU: Rudy Mandrup Cazelles, Oskar Aaskarbek Pazylbekov, Jacob Copeland og Iris M. Madsen.
  • Virksomheden laver vertikale, hydroponiske systemer til gartnerier. Hydroponi er en teknologi, der bygger på at dyrke afgrøder i kontrollerede omgivelser, kun ved brug af vand tilsat næringsstoffer.
  • Ved vertikal hydroponisk dyrkning har man flere lag af grøntsager over hinanden, hvilket giver mulighed for at producere flere afgrøder på mindre plads, have en mere pålidelig høst, reducere spild, mindske vandforbrug og emissionen af fosfor og kvælstof.
  • Virksomheden holder til på Cortex Lab på SDU og har også lokaler i Rudme.

Foreløbig er det imidlertid en ulempe, at de spinatblade, der kommer ud af produktionen, ikke må kaldes økologiske.

- Det skyldes, at vi ikke bruger jord til dyrkningen. Men den har vi valgt at erstatte med noget, som gør, at vi slipper for at bruge pesticider. Havde vi brugt jord, ville der også komme ekstra næringsstoffer ind i systemet, som man skulle måle konstant med laboratorieprøver for at finde ud af, om der er noget, der ikke skal være der, forklarer Rudy Mandrup Cazelles.

Annonce

Lokale råvarer i høj kurs

Til gengæld er Hydrovertic begunstiget af et stærkt forbrugerfokus på fornuften i at købe lokalt producerede varer, og virksomhedens moduler er designet med henblik på også at gøre de mindre gartnerier konkurrencedygtige i konkurrencen med de store producenter.

Den største udfordring for de fire, unge iværksættere har derfor indtil videre været at balancere iværksætteri og virksomhed med studie og afsluttende speciale, men ligesom Rudy Mandrup Cazelles er Oskar Pazylbekov netop blevet færdig med sin uddannelse, og halvdelen af teamet er derfor klar til at gå ind i virksomheden på fuld tid for at bringe den skridtet videre.

- Der er en kæmpe interesse for grøn omstilling inden for landbrug og for at nedbringe CO2-udledningen fra gartnerier og landbrugsproducenter i det hele taget. Vertical farming-begrebet har generelt fået stor opmærksomhed, og det har vi også mærket. Folk kender det. Nu skal vi bare levere et godt produkt, siger Rudy Mandrup Cazelles.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Forældre ser stort på færdselsreglerne ved Ørkildskolen: Politikommissær er voldsomt overrasket

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Mere til lærerne, mindre til hjemmeplejen og fri psykolog til unge: Ærøs politikere er tilfredse med nyt forlig

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Sport

I Ronaldos fodspor: Nyborg-drengen Magnus skriver kontrakt med europæisk storklub

Navne For abonnenter

60 år: Jens Garfalk måtte lære lederjobbet med lynets hast: - Den fik han sgu oversolgt

Ærø

Kronik: En havnerundfart med hund

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

76-årige Bent er blind og skal springe ud af et fly: - Jeg kan jo ikke se, hvor langt der er ned

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Erhverv

Analyse: Mærsk har kurs mod magisk rekord - men kunderne bløder

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Navne For abonnenter

Nekrolog: Søren Lenschau Andersen var et anker og en superstjerne indtil livet sled ham op som 38-årig

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Sport For abonnenter

Hvem kan stoppe Svendborg-Oure FA - B1913 vil efter pokalbraget levere alt mod DS-topholdet

Langeland For abonnenter

Kenny og Jeanette er langtidsledige og var til borgermøde for at blive klogere: - Det ville være rart at vide, hvad der skal ske med folk på kontanthjælp

Danmark

Politiet gransker atter selvmordslægen Svend Lings: - Der er ikke nogen dom, der kan få mig til at stoppe

Annonce