Annonce
Langeland

Ung mand dømt for vold og brandstiftelse efter smøgtrang: Satte ild i gardin på sit eget værelse to gange

En 22-årig mand er ved Retten i Svendborg dømt til anbringelse på en institution for personer med vidtgående psykisk handicap. Arkivfoto: Jens Wognsen
22-årig dømt til anbringelse på institution for personer med vidtgående psykisk handicap. Sanktionen kan vare op til fem år, men hans tilstand skal jævnligt vurderes efter det første år.

SKRØBELEV: Da en ung mand 13. marts sidste år satte ild i et gardin på sit værelse på bostedet Skrøbelevhus på Midtlangeland, skete der skader for godt og vel 33.600 kroner. Han gentog ildpåsættelsen præcis to måneder senere, og her har man endnu ikke gjort skaderne op. Men han har været i en nævningesag forleden for de to episoder.

Desuden stod manden tiltalt ved Retten i Svendborg for tre tilfælde af vold på en skærmet psykiatrisk afdeling på Svendborg Sygehus. I det ene tilfælde blev en medarbejder slået i ansigtet, så medarbejderen faldt om. Desuden blev vedkommende trampet i ansigtet ved næsen. I et andet tilfælde blev der givet et knytnæveslag i ansigtet og i det tredje tilfælde et slag i det ene bryst.

Nu er manden, der i mellemtiden er kommet tæt på de 23 år, blevet dømt op til fem års anbringelse på en institution for personer med vidtgående psykisk handicap. Retten i Svendborg fulgte ikke anklagerens påstand  om, at denne sanktion skulle være uden længstestid.

Annonce

Højest to smøger i timen

- Det lyder måske barskt, men der er altså ikke tale om, at man i så fald gemmer en dømt nede i et mørkt "fangehul" i 100 år og så henter ham ud igen. Statsadvokaten tager af egen drift en sådan dom op en gang om året ved at indhente en udtalelse fra ekspeter om, hvordan det går, og den dømte kan hvert halve år selv anmode om at få spørgsmålet om sin tilstand rejst, bortset fra en karenstid det første halve år, påpeger sagens anklager, Klaus Holten Kristensen, Fyns Politi.

I praksis vil det med dommen nu blive op til Langeland Kommune at finde en egnet, sikret  institution med den fornødne pædagogiske opbakning og dækning til den unge mand.

Ifølge anklageren bundede sagen om ildpåsættelserne og volden i, at den 22-årige var underlagt et kvotesystem for, hvor meget han måtte ryge. Da han ikke fik lov at tage en ekstra cigaret ud over de to i timen, som kvoten gik på, endte det i brande eller vold.

Manden har efter ildspåsættelserne siddet varetægtsfængslet i surrogat, altså ikke i et almindeligt arresthus. Først på den psykiatriske afdeling på Svendborg Sygehus, siden er det foregået på specialinstitutionen for voksne udviklingshæmmede Kofoedsminde ved Rødby på Lolland. Her skal han fortsætte i varetægt, inden man kan udmønte dommen.

Han blev i det store og hele dømt efter anklageskriftet, bortset fra at det ikke blev bevist, at han skulle have brækket næsen på en medarbejder på den psykiatriske afdeling.

Den 22-årige modtog dommen. I dommen ligger samtidig, at en tidligere dom, men også med en anden foranstaltning end fængsel og cirka to år gammel, er ophævet.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nødråb fra Lyø: Hvem vil komme over og vaccinere de sidste?

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Hentet i Forsvaret: Skjærbæk-selskabet Estech ansætter direktør

Langeland For abonnenter

Ny hestekur i vente: Langeland skal finde nye besparelser for 35 millioner

Debat

Kronik: Skal historien nu også skrives om?

Navne For abonnenter

Festivalveteran er tilbage i manegen: - De har ramt den lige i røven

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis: Fødeafdelingen i Svendborg er klart styrket politisk og fagligt

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Svendborg

Onsdagens sydfynske coronatal: Heftig stigning hele vejen rundt

Erhverv For abonnenter

Udvider imperiet: Sydfynsk søskendepar overtager biograf i Horsens

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konflikt om faldefærdige huse eskalerer efter kritisk artikel: Pludselig bankede ejendomsmatador på døren

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Annonce