Annonce
Debat

Ulven er her allerede

Alex Suszkiewicz Enhedslisten på Ærø. Arkivfoto: Kenneth Skipper.

I et debatindlæg 22.7. vedrørende kvaliteten af Ærøs grundvand anklager Bent Juul Sørensen Enhedslisten for at råbe »ulven kommer«.

På baggrund af vandprøver foretaget af myndighederne gennem de seneste fem år, har Enhedslisten på Ærø flere gange påpeget de alvorlige problemer med øens grundvand/drikkevand.

Tal fra den nationale boringsdatabase, Jupiter, og fra Danmarks nationale forskningsinstitution GEUS viser rester af sprøjtegifte i 30 ud af 31 undersøgte drikkevandsboringer på Ærø, heraf 14 over grænseværdien. Der er altså rester af sprøjtegifte i 96,8 % af kommunens drikkevandsboringer og blandt landets kommuner ligger Ærø dermed i den absolut dårligste ende.

Annonce

På landsplan er der de seneste år sket en markant stigning i prøver fra drikkevandsboringer, hvor der er fundet rester af sprøjtegifte.

Årsagen er, at man nu er begyndt at teste vandet for en række sprøjtegifte, som man ikke tidligere testede for. Man finder kort sagt flere forskellige typer af giftrester, når man leder efter dem.

Af samme grund har vi gennem flere år talt for, at Ærøs vandværker skal måle for flere pesticider, end dem der indgår i det lovpligtige målingsprogram. Udgangspunktet kunne være, hvilke pesticider man kan forvente at finde på øens landbrugsarealer.

Bent Juul Sørensens indlæg efterlader et indtryk af, at landbruget ikke har noget lod i forureningen af grundvandet, samt at de problemer der måtte være med giftrester i grundvandet alene skyldes fortidens synder.

Her skal vi blot minde Bent om giftstoffet desphenyl-chloridazon, der blev fundet i grundvandet på Ærø få år tilbage. Desphenyl-chloridazon er et nedbrydningsprodukt fra en sprøjtegift, som har sin klare forbindelse til gartneri og landbrugsdrift.

Giftresterne blev fundet i cirka halvdelen af øens drikkevandsboringer og i mængder, der oversteg de fastsatte grænseværdier. Tidligere formand for Ærø Vandråd Frode Madsen har i forbindelse med denne forurening udtrykt frygt for, at vi kun har set toppen af isbjerget, når det gælder giftstoffer i grundvandet (De danske vandværkers blad »Vandposten« juni 2018). Denne frygt deler vi.

Opblanding af vand fra boringer med vand forurenet over de tilladte grænseværdier med mindre forurenet vand kan kun være en kortsigtet nødløsning. Vi skal her blot pege på at andelen af boringer med giftrester over grænseværdien de seneste fem år på landsplan er steget fra 2,9 procent til i dag 11,7 procent!

Også sprøjtegifte godkendt til brug i dag siver ned til grundvandet. (Undersøgelser lavet af GEUS m.fl. i 2020). Ud af 32 undersøgte og godkendte stoffer er ni stoffer fundet i grundvandet under testmarkerne.

Problemet med giftrester i grundvandet er dermed ikke kun et spørgsmål om fortidens synder. Det handler i høj grad om den udbredte brug af kemiske sprøjtegifte, der stadig foregår i nutidens konventionelle landbrugsproduktion.

Kortsigtede løsninger med en stakket frist er ikke holdbare. Skal der sikres rent drikkevand for vores børn og børnebørn, skal der omfattende og langsigtede løsninger til. En gennemgribende omlægning til økologisk landbrugsdrift, hvor landbrugsjorden ikke sprøjtes med kemiske sprøjtegifte er sammen med et stop for private haveejeres brug af sprøjtegifte det eneste, der reelt kan beskytte drikkevandet mod pesticider.

Ærø Kommune bør derfor tilskynde og inspirere alle til at dyrke jorden uden brug af gift.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Forældre ser stort på færdselsreglerne ved Ørkildskolen: Politikommissær er voldsomt overrasket

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Mere til lærerne, mindre til hjemmeplejen og fri psykolog til unge: Ærøs politikere er tilfredse med nyt forlig

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Sport

I Ronaldos fodspor: Nyborg-drengen Magnus skriver kontrakt med europæisk storklub

Navne For abonnenter

60 år: Jens Garfalk måtte lære lederjobbet med lynets hast: - Den fik han sgu oversolgt

Ærø

Kronik: En havnerundfart med hund

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

76-årige Bent er blind og skal springe ud af et fly: - Jeg kan jo ikke se, hvor langt der er ned

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Nu bliver færgerne en del af valgkampen

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Navne For abonnenter

Nekrolog: Søren Lenschau Andersen var et anker og en superstjerne indtil livet sled ham op som 38-årig

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Sport For abonnenter

Hvem kan stoppe Svendborg-Oure FA - B1913 vil efter pokalbraget levere alt mod DS-topholdet

Langeland For abonnenter

Kenny og Jeanette er langtidsledige og var til borgermøde for at blive klogere: - Det ville være rart at vide, hvad der skal ske med folk på kontanthjælp

Danmark

Politiet gransker atter selvmordslægen Svend Lings: - Der er ikke nogen dom, der kan få mig til at stoppe

Annonce