Annonce
Svendborg

Ulovlige overnatninger og blokerede flugtveje: Kulturforening smidt ud af sine lokaler på Frederiksøen

Kultutten, der i mere end fem år har haft hjemme på Frederiksøen, skal nu forhale Frederiksøen. Her ses foreningens formand, Charlie Vejlgaard Larsen. Foto: Katrine Becher Damkjær
Kulturforeningen Kultutten er med kort varsel blevet bedt om at forlade sine lokaler på Frederiksøen. Kommunen begrunder sin opsigelse af lejemålet med, at der bliver overnattet i lokalerne. Foreningen forklarer, at der har overnattet pirater i lokalerne, men at piraterne ikke længere er medlemmer af foreningen.

Svendborg: Kulturforeningen Kultutten er blevet smidt ud af sine lokaler på Frederiksøen.

For få dage siden modtog foreningens formand en mail fra kommunen om, at den skal være ude af sine lokaler på Frederiksøen senest den 11. marts.

Hvorfor det er kommet så vidt, ved Charlie Vejlgaard Larsen ikke.

- Vi har holdt adskillige møder med kommunen om vores lejemål på Frederiksøen. Senest den 7. december, hvor vi bad om svar på, om vi kunne få råderet over et 200 kvadratmeter stort lager, forklarer formanden.

Kultutten, som er en kulturforening, der laver events og kunst på Frederiksøen, har i de sidste fem år rådet over 1500 kvadratmeter fordelt på flere etager i den gamle værftsbygning på Frederiksøen. For nogle måneder siden blev foreningen dog bedt om at samle sig i et lokale på 155 kvadratmeter på 1. salen, fordi de andre lokaler skal bruges til andre formål.

- Vi har samlet vores ting i det lille lokale, men det er klart, at når man samler inventar, som plejer at stå på 1500 kvadratmeter på bare 155 kvadratmeter, så kommer det til at rode. Derfor har vi spurgt, om vi kan få adgang til et lager, men det har vi ikke fået svar på. I stedet har vi nu fået en opsigelse, fordi kommunen mener, at vi ikke har overholdt aftalerne i lejemålet. Kommunen skriver blandt andet, at vi ikke har ryddet ordentligt op og at vores ting spærrer for flugtvejene, forklarer Charlie Vejlgaard Larsen.

- Jeg er meget frustreret og ærgerligt over udviklingen. Vi har eksisteret i fem år, og i alt den tid har vi bidraget med kreative og kulturelle indslag på Frederiksøen, siger han.

Vi har desværre ikke fået forlænget vores lejekontrakt alligevel og skal være ude senest 11-3-2021. Hilsen Kultutten

Slået op af KultuttenTirsdag den 23. februar 2021

Han ved godt, at den manglende oprydning er en torn i øjet på kommunen, men han forklarer samtidig, at det ikke har været muligt at rydde op på grund af coronarestriktionerne.

- Som jeg læser reglerne, så må foreninger slet ikke forsamles. Derfor kan vi jo ikke kunnet arrangere en stor fælles oprydningsdag, siger han.

Annonce

Overnatter i køjesenge

Fyns Amts Avis har fået aktindsigt i kommunens opsigelse af lejemålet, og her fremgår det, at kommunen i forbindelse med gennemgang af el-installationerne i den gamle kantine og i snedkeriet har opdaget, at der i et af rummene, som Kultutten råder over, er blevet bygget nogle køjesenge, og at der ligger madrasser og tøj i lokalet.

Erhvervschef Søren Bach-Hansen forklarer, at det er en af årsagerne til, at kommunen nu har opsagt lejemålet.

- Vi har i forbindelse med et besøg i lokalerne observeret, at der bliver overnattet på stedet. Der står simpelthen nogle opredte køjesenge i den ene ende af lokalet. Det er muligt, at det ikke er Kultuttens egne medlemmer, som overnatter i lokalet, men som forening hæfter Kultutten for det, og derfor har vi valgt at opsige lejemålet, forklarer han.

Fyns Amts Avis har fået aktindsigt i Svendborg Kommunes besøg hos Kultutten, hvori der blandt andet er billeddokumentation af køjesengene i den ene ende af kulturforeningens lokaler. Foto: Svendborg Kommune

- Men vi er glade for, at Kultutten har bidraget til at Frederiksø i dag summer af liv. Men lejemålet skal anvendes lovligt, og når det på trods af varsel ikke sker, så bliver det opsagt, siger han.

Charlie Vejlgaard Larsen bekræfter, at foreningen har haft problemer med, at nogle af medlemmerne overnattede i foreningens lokaler.

- Vi er en åben forening med over 100 medlemmer. Vi har organiseret os på den måde, at der er en nøgleboks med en kode ved døren. Alle medlemmerne har koden til nøgleboksen, og de kan derfor komme ind i Kultutten på alle tider af døgnet. En overgang havde vi 23 medlemmer fra aktivistgruppen Arkipirata, og det er dem, der har bygget sengene, og det er også dem, der har overnattet her. De er ikke længere medlemmer af foreningen, forklarer han.

Han fortæller, at nøglen i nøgleboksen blev taget ud, da landet lukkede ned den 23. december.

- Siden har ingen haft adgang til lokalerne, og derfor kan jeg ikke forstå kommunens timing. Vi har ikke været her siden december, siger han.

Formanden for Kultutten, Charlie Vejlgaard Larsen, er ærgerlig over, at kommunen har opsagt sit lejemål med foreningen. Foto: Katrine Becher Damkjær

Nu har foreningen få uger til at rydde lokalet, og hvad der så skal ske, ved Charlie Vejlgaard ikke.

- Det må vi diskutere på vores næste generalforsamling, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce