Annonce
Svendborg

Ugen, der gik i Svendborg – med potteskår, en 46 timer lang rejse og en nominering til Danmarks bedste skraldemand

Jakob Fink, der er en af de arkæologer, der lige nu udgraver for Svendborg Museum ved den nye Tankefuldbydel. Foto: Katrine Becher Damkjær

Vi starter ugens swiptur hos Svendborg Museum, som er i gang med at undersøge jorden ved den nye Tankefuldbydel. Udgravningen er en af de større og breder sig over godt 14.000 kvadratmeter, og området er interessant, fordi det bakkede landskab har haft mange små vådområder, forklarer Jakob Fink, der er en af de arkæologer, der lige nu udgraver for Svendborg Museum.

- I stenalderen ser vi første gang ofringer til vand. Ofringerne har haft en værdi, og det er i sådan et vådområde, at vi har fundet fem flintøkser, der aldrig har været brugt, fortæller Jakob Fink, mens han ligger på knæ og forsigtigt fritlægger et 4000 år gammelt potteskår.

Udover potteskår og flintøkser er der under udgravningen fundet et såkaldt flintværksted, som er en plet med masser af flintafslag. Arkæolog Lone C. Nørgaard fra Svendborg Museum fortæller, at det er et sjældent fund, og at det viser, at der her er arbejdet koncentreret med fremstilling af flintredskaber. Desværre har museet ikke mulighed for at holde åben udgravning på grund af coronakrisen, men arkæolog Lone C. Nørgaard har lagt en video fra udgravningen på Svendborg Museums Facebook og Youtubekanal.

Engang var det ikke ualmindeligt, at man satte et par øl ud til de hårdarbejdede skraldemænd, men de må ikke længere tage mod den slags almisser. Men må borgerne tage imod en flaske vin fra skraldemanden? Det findes der vist ingen regler for, og den tidligere handelsskolelærer og ejendomsmægler Lars Dreyer tog forleden glædeligt imod den flaske, som skraldemand Kenneth Stenberg efterlod ved spanden på Egenappevej sammen med en ny pose, et kort og en lykønskning på 80-årsdagen.

”Du er ganske enkelt uovertruffen. Danmarks bedste skraldemand”, kvitterede Lars Dreyer på Facebook, hvor han takkede Stenberg.

Den thurinske skraldemand returnerede:

”Havde det stået til mig, havde jeg ganske enkelt bakket skraldekassen ind i din indkørsel og kommet ind og gi’ dig hånden og gratulere. Men tiden er jo pt lidt anderledes lige nu, så håndtrykket må du have til gode.”

En anden thuriner, Ulrik Sand Larsen, keder sig ligesom mange andre i disse lukkede corona-tider. Han har lagt et billede på Facebook af sin faste doublemakker, TV2-redaktør Troels Mylenberg, samt Michael Thorbjørnesen og Jørn Jensen, som de besejrede i veteranrækken ved klubmesterskaber i Svendborg Tennisklub sidste år.

”Savner mine legekammerater”, skrev den tennisspillende tidligere SfB-anfører, der i dag også er medlem af regionsrådet for Venstre.

Det opslag fik BK Rollos utrættelige Henrik ”Rollo” Hansen til tasterne:

”Jeg har været i bokseklubben 2-3 gange om ugen i 35 år, og nu kører man bare hjem hver dag, når man har fri.”

Og lad os så tage et smut til Gudbjerg. For der sker ting og sager. Ikke alene er den ny præst i området, Morten Sørensen, efterhånden blevet dus med at transmittere prædikener og lignende præsterelaterede gerninger via internettet som følge af coronavirus, der hærger. Byen har også fået sig en vaskehal - noget der har været på tapetet længe. Det var brugsuddeler i Gudbjerg, Allan Kolding, der satte gang i planerne med det stykke jord, der ligger over for brugsen. Og nu er en del af planerne altså realiseret her i løbet af foråret.

For de politisk interesserede kan oplyses, at både hvad fagudvalgsmøder og byrådsmøder angår i denne coronatid er præsten Morten Sørensen ikke alene om at tage internettet i brug. Ligesom på et hav af andre arbejdspladser i Danmark, benytter byrådsmedlemmerne sig af, at man kan holde møde online; i dette tilfælde på Skype. Og det er da også planen på tirsdag, når byrådet træder sammen - sådan rent virtuelt - for at slå to streger under en række politiske beslutninger. Når borgmester Bo Hansen (S) og de øvrige 28 folkevalgte holder mødet, vil der dog også være andre forandringer end blot, at mødet holdes online. For normalt er byrådsmøder åbne for offentligheden. Det er dog ikke tilfældet tirsdag, for byrådsmødet bliver ikke transmitteret på kommunens hjemmeside som før i tiden og troppe op i byrådssalen får man naturligvis heller ikke meget ud af. Men frygt ej, at aftenens beslutninger ikke kommer til offentligheden kendskab, for Fyns Amts Avis reporter har fået en Skype-invitation til mødet og rapporterer som vanligt efterfølgende derfra.

Venstres Jesper Ullemose er en af de 29 politikere, der på tirsdag skal holde byrådsmøde på afstand, og han har nok at se til for tiden. Vi skrev tidligere på ugen, at Anne-Mette og Jesper Ullemose fra Ullemose Frugt er begyndt at bringe frugt ud til hele Sydfyn, men parret har i de seneste uger haft andre bekymringer end den svigtende omsætning i gårdbutikken lidt udenfor Oure. Parret har nemlig haft to børn på den anden side af Jorden: 21-årige Sofie på Bali og 26-årige John i New Zealand, og det har givet svedige håndflader.

Mandag lykkedes det med møje og besvær at få Sofie Ullemose og hendes gamle veninde fra Mariager Efterskole hjem fra Bali efter 46 timers rejse med mellemlandinger i Jakarta, Dubai og Oslo.

- De nåede at være på Sri Lanka en måned og på Bali i en måned, men Filippinerne og Dubai må de have til gode, fortæller Jesper Ullemose.

Mens Sofie er bragt sikkert i havn, har John Ullemose valgt at blive på New Zealand, hvor han lige nu plukker æbler på en kæmpe farm med 250 ansatte på Sydøen. Herefter går turen til en plantage på Nordøen, og han har valgt at blive og hjælpe til, fordi det er umuligt at få arbejdskraft ind udefra.

- Da han landene for tre uger siden, var der kun to smittede med coronavirus på New Zealand, og det viste sig, at den ene smittekilde var en dansker, og det har de drillet ham med, fortæller Jesper Ullemose, der helst vil han sønnen hjem.

- Men han er voksen og bestemmer selv. Han skal bare vide, at når han måske vil hjem hen i april eller maj, så er det ikke sikkert, det kan lade sig gøre, siger Jesper Ullemose.

Tidligere på ugen skrev vi også, at de tidligere ejere af Undre Uret, Helle og Jan Hansen, er blandt de udlejere, som i øjeblikket må se langt efter huslejen fra modegiganten Bestseller, der er i knæ midt i coronakrisen. Parret serverede i 32 år kaffe, fadøl og clubsandwich Under Uret, indtil de for tre år siden solgte cafeen til Torben Nielsen fra Odense, men de ejer stadig den store ejendom i Gerritsgade, og de benytter netop nu coronakrisen til at give facaden en ordentlig overhaling. Den skulle egentlig have været sandblæst og malet i efteråret, men man er nu gået i gang og håber på at være færdig lige efter påske.

- Cafeen er lukket, håndværkerne havde tid og vi generer lige nu færrest muligt, så det er en win-win-win, siger Jan Hansen.

I dag bor Jan og Helle Hansen i en liebhaverlejlighed i det prisbelønnede Krøyers Plads-byggeri på Christianshavn med udsigt over Københavns Havn.

Fyns Amts Avis kunne tidligere på ugen også fortælle, at Vibeke Halse er ansat som ny hoteldirektør på Hotel Christiansminde, og det skete uden at det var nødvendigt at slå den ledige stilling op. Bestyrelsesformand på det HK-ejede hotel, Martin Rasmussen, fortæller, at fyringen af forgængeren, Holger Brodersen, gav så meget medieomtale, at det ikke var nødvendigt at investere i en stillingsannonce.

- Vi modtog omkring 30 uopfordrede ansøgninger, så det gik helt af sig selv, fortæller Martin Rasmussen.

Vi slutter i Ollerup, hvor byens dagligvarebutik, Dagligbrugsen, i denne uge kom i vælten, da Fyns Amts Avis kunne afsløre, at en landsdækkende dagligvarekæde ønsker at åbne en butik overfor Dagligbrugsen på den modsatte side af Svendborgvej. Det har fået Rasmus Vincent til at starte en elektronisk underskiftindsamling mod et nyt supermarked i Ollerup. Det hele foregår på Facebook, hvor 263 borgere lørdag eftermiddag havde skrevet under mod planerne.

Ulrik Sand Larsen, nummer to fra venstre, savner sine legekammerater Jørn Jensen, Troels Mylenberg og Michael Thorbjørnesen. Privatfoto
Vibeke Halse er ansat som ny hoteldirektør på Christiansminde i konkurrence med 30 ansøgere, der alle har henvendt sig uopfordret til hotellet. Foto: Katrine Becher Damkjær
Den tidligere handelsskolelærer og ejendomsmægler Lars Dreyer har nomineret Kenneth Stenberg til Danmarks bedste skraldemand. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Ærø For abonnenter

Kommunalpolitisk prisfest: Gift i grundvandet er ikke farligt, men det er Facebook

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Tidligere Troense-kok bag tremmer i tre år: Stort narkosalg og dopingbesiddelse

Langeland For abonnenter

Enhedslisten er elefanten i rummet: - Vi bliver nødt til at have nogle drømme og visioner for Langeland Kommune

Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Navne For abonnenter

Forfatterdebutant på 66 år: Wagn Ivan Pedersen har skrevet portrætbog om en af Sydfyns sportskæmper

Debat

Kære læser: Vi vil gerne hjælpe jer ud af ekkokamrene på sociale medier, så nu gør vi alle valghistorier gratis for alle

Sport For abonnenter

GOG-trup spiller tidligt skæbneopgør i corona-epicenter

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Debat: Ny vej fra Svendborg til Faaborg vil spare masser af CO2

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

Svendborg skraber bunden i ny idrætsundersøgelse: - Jeg er meget overrasket

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Faaborg-Midtfyn

Store babser i forhaven vækker opsigt: Har Berit lavet Fyns sjoveste græskarfamilie?

Kultur For abonnenter

Fynsk band har spillet over 1000 koncerter: 43 koncerter på en enkelt måned er rekord

Ærø

Tre timers ekstra sejltur: Fredag sejlede den ene tvillingefærge i ring

Annonce