Annonce
Svendborg

Uenighed om nyt plejecenter: Udvalgsformand forundret over forslag til placering

Lars Erik Hornemann (V) (til venstre) og Flemming Madsen (S) er ikke helt enige om, hvor et kommende plejecenter skal ligge. Foto: Katrine Becher Damkjær
Flere partier går nu ind for at placere nyt plejehjem i Tved. Men det vil være en dårlig løsning, mener Flemming Madsen (S), som undrer sig over, at Tved overhovedet er bragt i spil.

Svendborg/Tved: Når kommunen i den nærmeste fremtid skal ud at finde de 67 nye plejeboliger, den fremover får brug for, vil det give mening at placere en del af dem i Tved.

Det er holdningen hos flere af partierne i byrådet, som er klar til at etablere et plejecenter i boligområdet Æskelund i Tved. Lars Erik Hornemann (V), der er medlem af Social- og Sundhedsudvalget, som i øjeblikket behandler sagen, forklarer:

- Med mindre der er nogle forhindringer, vi ikke lige kan få øje på nu, peger vi på Tved. Det er et stort lokalområde, hvor der er mange mennesker, som har boet der i generationer. Så befolkningsgrundlaget til det er der, siger han.

Annonce

- Vi skal også tænke i, at der her er tale om erstatningspladser for Plejecenter Caroline Amalielund, der skal lukke og ligger relativt tæt på Tvedvej. Derfor tænker jeg, at det kan give rigtig god mening, at vi kigger mod Tved, og at vi har det med i vores overvejelser, tilføjer Lars Erik Hornemann, som forklarer, at Venstres oplæg i første omgang er at etablere 36 plejeboliger i Tved og derudover udvide med 12 pladser på plejecentret i Ollerup.

Stina Sølvberg Thomsen fra Enhedslisten, som også sidder i udvalget, er på linje med Venstre, hvad angår plejeboligerne i Tved.

- Det handler om, at vi gerne vil lytte til lokalsamfundet, og under vælgermøderne har vi fornemmet, at folk rigtig gerne vil have, at det kommer til at ligge i Tved. Det er et aktivt område, hvor folk er meget deltagende, og der er mange børnefamilier, og på den måde giver det god mening at lægge det der, lyder det fra Stina Sølvberg Thomsen.

Radikale Venstres medlem i udvalget, Hanne Ringgaard Møller, forklarer, at hun ikke har lagt sig endeligt fast på, hvor hun står i debatten om de nye plejeboliger. Hun medgiver dog, at hun lige nu - ligesom Venstre og Enhedslisten - læner sig mest op ad en placering i Tved.

- Vores førsteprioritet er Tved, men vi er med på at drøfte det og finde den bedste løsning på mandag (når Social- og Sundhedsudvalget mødes igen, red.), siger hun og tilføjer:

- Vi mangler stadig at få opklaret nogle ting omkring Tved, og vi vil måske også gerne have undersøgt, om det rettere er seniorboliger med et fælleshus, som vi skal udvikle i Tved, fremfor et plejecenter.

Vil tilgodese Tved

Der tegner sig altså et flertal i Social- og Sundhedsudvalget, som peger på en løsning i Tved. Men faktisk er det ikke længe siden, at det slet ikke lå som en mulighed at placere det kommende plejecenter dér.

Oprindeligt havde administrationen peget på Egense, Rantzausminde og Tankefuld som mulige placeringer og udnævnte Tankefuld som den mest oplagte af slagsen. Et vælgermøde i netop Tved i begyndelsen af november fik dog pludseligt vindene til at blæse i en anden retning, og på et møde i Social- og Sundhedsudvalget den 10. november blev bydelen officielt bragt i spil.

Lars Erik Hornemann afslører, at det var et borgerspørgsmål, som gav næring til en mulig placering i Tved.

- Og når nogen spørger os, hvorfor man dog ikke havde kigget mod Tved, synes jeg, at det er indlysende, at vi burde tage det med i vores overvejelser. Derfor bad jeg også administrationen om, at vi fik undersøgt mulighederne, siger Venstre-manden.

Nye plejeboliger i Svendborg

Frem mod 2026 stiger behovet for plejeboliger. Det blandt andet fordi vi bliver flere ældre, men der skal også findes erstatningsboliger for det snart lukkede plejehjem Caroline Amalielund, hvor der ikke fremover skal bo ældre, på grund af brandfare.

Der skal henover årene frem mod 2026 laves 55 nye plejeboliger på grund af demografien. Og antallet af erstatsningsboliger for Caroline Amalielund er 22. Alt i alt skal Svendborg Kommune altså have 77 ekstra plejeboliger. MEN, der er truffet beslutning om, at de 10 støtteboliger i Demensbyen, Bryggerlunden, overgår til ældreområdet. Dermed er behovet for udvidelse af plejeboliger altså på 67 boliger frem mod 2026.

Der er på budgetforliget 2022-2025 samlet set afsat 41.350.000 kroner på anlægsbudgettet.

En arbejdsgruppe, styregruppe og faggruppe med folk fra bland andre Ældreområdet, Plan og Udvikling, CETS, Byg, Natur og Miljø og Økonomi har kigget på sagen.

Social- og Sundhedsudvalget skal træffe beslutning om, hvilke steder de vil etablere et nyt plejehjem som erstatning for Caroline Amalielund, ligesom de skal beslutte på hvilke nuværende plejehjem, de vil finde flere plejeboliger via til- eller ombygninger.

Stina Sølvberg Thomsen erkender også, at der ligger noget i, at borgerne i Tved længe har følt sig overset, og at det har fået nogle af politikerne til at ville tilgodese området.

- Og når nu, der er en oplevelse i befolkningen af, at vi for ofte trumfer tingene igennem, uden at der er borgerinddragelse, synes jeg også, det giver god mening at lytte, når vi har muligheden for det, og at der endda er et område, som kan få god gavn af det.

Annonce

Forstår det ikke

Sagen om de nye plejeboliger er også landet på Teknik- og Erhvervsudvalgets bord. Formanden for det udvalg, Flemming Madsen (S), er forbløffet over, at der lige nu er flere partier, som er klar til at vælge Tved frem for en placering i Tankefuld, der for ham at se er langt mere oplagt.

- Når vi kigger på det ud fra et planmæssigt synspunkt, er der ingen tvivl om, at det skal placeres der, hvor infrastrukturen er i orden, og hvor behovet er. Og det er i Tankefuld, fastslår han.

- Ydermere har kommunen købt et dyrt stykke jord for, at Svendborg skulle udvikle sig den vej ud. Hvis man så ikke selv mener, at det skal udvikles derude, forstår jeg ikke noget længere, siger en forundret Flemming Madsen.

- Det er åbenbart ufattelig svært i Svendborg at holde fast i langtidsplanlægning. Hvorfor har man overhovedet fået lavet den store behovsundersøgelse, som pegede på, at det var vest, at behovet for plejeboliger var, for så at lægge det i nord? Det er der åbenbart ingen, der tænker i mere.

Flemming Madsen mener i øvrigt ikke, at et nyt plejecenter vil være til stor gavn for Tved, men frygter snarere det modsatte.

- Et plejecenter genererer rigtig meget trafik. Vil man gerne have det ind igennem Tved by og forbi skolen? Jeg tvivler på det, siger han.

Det argument køber Lars Erik Hornemann dog ikke.

- Hvor meget trafik giver det lige til 36 nye plejecenterboliger? Det bliver ikke et problem, siger Hornemann, der i øvrigt ikke er klar til at kalde beslutningen om at pege på Tved som et fravalg af Tankefuld.

- I et byudviklingsperspektiv og i forhold til at tiltrække investorer ville det sikkert virke godt, hvis kommunen smed mange millioner efter et plejecenter i Tankefuld. Men med baggrund i hvilket befolkningsunderlag, der er, synes jeg, at Tved er klart mere oplagt nu. Og så kan muligheden for et plejecenter i Tankefuld opstå om 5-10-15 år. Det kunne også være et friplejehjem, siger Lars Erik Hornemann.

Der er lagt op til, at Social- og Sundhedsudvalget træffer en endelig beslutning om, hvordan man placerer de kommende plejeboliger, på et ekstraordinært møde på mandag den 29. november.

Annonce
Langeland For abonnenter

DF-kandidat tabte lodtrækning: Meldte hele familien ud af partiet

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Efter et halvt år på markedet: Italiensk specialbutik er solgt til kokkepar, der tilbringer alle somre i støvlelandet

Ærø For abonnenter

Tidligere HF-søfartsstuderende taler ud om druk- og narkokultur: - Det ville vi ikke udsætte vores børn for

Faaborg-Midtfyn

Fynsk restauratør frustreret over zig-zag-kurs: - Man kan komme i tvivl, om myndighederne har styr på det her

Ærø

To skoler gennemsøgt i stor narkosag: Mistanke om salg over Snapchat

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flere og flere biler øger presset: Hvor længe skal vi vente på omfartsvejen?

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Svendborg

Cyklist tilskadekommen efter påkørsel ved tankstation: Til observationhospitalet

Svendborg

Video: Store flammer har brændt bygning helt ned - vej spærret af kraftig brand

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

Langeland

Vigepligtsuheld i kryds: Person kørt til OUH

Navne For abonnenter

Klar tale: Eva Kristina Mikkelsen fortæller skarpt og skrapt

Faaborg-Midtfyn

Ny trend: Faaborg-ejendomme bliver solgt til yngre og erhvervsaktive

Annonce