Annonce
Livsstil

Udstilling skal bringe nuancerne frem

Museumsdirektør John V. Jensen foran Tirpitz. Privatfoto: John V. Jensen
Museumsdirektør for Vardemuseerne John V. Jensen erkender, at filmen “Under sandet” har haft stor betydning for interessen for den tyske minerydning efter anden verdenskrig langs Vestkysten. Men problemstillingen var ikke helt så sort-hvid, som filmen gjorde den til, og han håber, at udstillingen på Tirpitz i Blåvand kan være med til at nuancere billedet.
Annonce

- Hvad håber du, at de besøgende får ud af udstillingen?

- Mange af de besøgende har set filmen "Under sandet", når de kommer, og det er mit håb, at folk vil opdage, at historien er mere nuanceret end det indtryk, man kan få af filmen. På film bliver det hurtigt til en fortælling om godt og ondt - sort og hvidt - og så simpelt er det ikke. Historie handler om mennesker. Det handler om at forstå de forskellige interesser bag de forskellige parters handlinger.

- Synes du, filmen er unuanceret?

- Det synes jeg. Man får det indtryk, at de tyske drenge i filmen kun er sympatiske. Man skal huske på, at danskerne havde været besat af dem, og at nogle af de her unge soldater var opdraget i Det Tredje Rige og havde nogle anskuelser, som vi ikke var vildt begejstrede for her i landet. Ved at udelade sådanne detaljer i filmen bliver de tyske drenge meget tilforladelige. En anden ting er, at filmen gør det til et opgør mellem danskere og tyskere. Når man kigger i kilderne, viser det sig, at det var en engelsk ordre, og at danskerne ikke måtte blande sig i noget som helst i forhold til opgaven med at fjerne de her miner. Det kan være svært at formidle, men det er i hvert fald tanken med udstillingen at få formidlet nogle af de mange interesser, der har været.

- Filmen har vel haft stor indflydelse på interessen for netop dette emne?

- Der er ingen tvivl om, at filmen har haft stor betydning. Sådan en film kommer enormt bredt ud. Det er en fin film, som dramatiserer emnet. Det skal den selvfølgelig også gøre, men det bliver ofte på bekostning af detaljerne. Det er altid lidt farligt at tage afsæt i historiske begivenheder, for så kommer der sådan nogle irriterende folk som mig og siger, at det ikke var sådan, det var.

- Ville det have givet mening at lave udstillingen, hvis ikke filmen havde skabt den interesse?

- Ja, jeg ville have lavet den under alle omstændigheder, fordi det er en spændende historie - især i vores område. Vi har Skallingen, hvor man havde omkring 10.000 miner, som man ikke fik ryddet, og som vi havde helt frem til 2012. Fra 2006 til 2012, hvor man fik ryddet de her sidste miner, havde vi det oppe at vende, om vi skulle lave en udstilling. Men det er klart, at måden vi greb udstillingen an på, blev anderledes, fordi filmen kom først. Den lagde op til på nogle ting, som vi følte, at vi blev nødt til at forholde os til. Var filmen ikke kommet, havde vi nok gjort det anderledes.

- Hvorfor er det en vigtig del af Danmarks historie?

- Den historie viser netop, at der er mange konflikter og mange interesser, som er blandet ind i sådan en episode. Det er sundt at blive gjort opmærksom på, mener jeg.

- Hvordan har I grebet udstillingen an?

- Vi har faktisk købt mange af kulisserne fra filmen. Både fordi vi synes, det var sjovt, men også fordi filmen er optaget i området, så det lå lidt i kortene, at den skulle være med, hvis vi skulle fortælle historien. Vi har primært valgt en række danske og tyske kilder, og så har vi lagt vægt på, at turen gennem udstillingen følger en tidsmæssig udvikling. På den måde får de besøgende også indblik i årsagen til, at minerne blev lagt ned i første omgang. Efterhånden som man bevæger sig gennem udstillingen, finder man ud af, hvordan englænderne var blandet ind i det, og hvad danskernes rolle var. Vi har et klip med en af minirydderne fra dengang. Dem er der ikke mange tilbage af, så det er altid interessant. Endelig har vi skrevet en bog, som udstillingen egentlig er bygget op omkring.

John V. Jensen

48-årige John V. Jensen har været museumsdirektør for Vardemuseerne siden 2005.

Han er uddannet cand.mag. i historie fra Aarhus Universitet i 2003 med sidefag i dansk og suppleringsfag i filosofi.

John V. Jensen har forsket i og udgivet flere bøger om besættelsestiden og efterkrigstiden i Danmark.

I forbindelse med udstillingen “Livsfare - Miner!” har han skrevet bogen “Livsfare Miner - Minerydningen på den jyske vestkyst 1945”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce