Annonce
Udland

Udspil: Europa skal have 3 milliarder flere træer i 2030

Der skal plantes flere træer i Europa, lover EU-Kommissionen, som vil have 3 milliarder ekstra træer plantet frem mod 2030. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Flere træer skal dels hjælpe med at afbøde klimaforandringer, dels bidrage til at nå mål om CO2-neutralitet.

Europa har brug for flere træer til at redde en truet biodiversitet og for at bekæmpe og leve med klimaets forandringer, hedder det i et udspil fra EU-Kommissionen fredag.

Heri fremsættes forslag om at sikre, at der plantes yderligere 3 milliarder træer i unionen frem mod 2030. Antallet skal forstås som træer, der plantes ud over dem, som alligevel ville blive plantet i perioden.

- Skovene er hjem og tilflugtssted for mange arter. De er biodiversitetens vugge. Og de er gode til at løse flere opgaver samtidig, blandt andet at fjerne og lagre CO2 og at beskytte landsbyer mod oversvømmelser, siger EU-miljøkommissær Virginijus Sinkevicius.

Annonce

Ifølge EU-Kommissionens estimater var der i perioden fra 2010 til 2015 en årlig vækst på omkring 300 millioner træer samlet for de 27 medlemslande.

Med forslaget vil denne vækstrate fordobles. Det vil medføre, at man ikke blot øger de eksisterende skovarealer i Europa, men at man samtidig planter flere træer i by- og i landbrugsområder.

Forslaget er et af mange, der knytter sig til EU-Kommissionens samlede pakke, der forsøger at sikre, at EU kan blive klimaneutralt i 2050.

I løbet af 2021 vil EU-Kommissionen fremlægge forslag om bindende mål for at genskabe ødelagte økosystemer.

Disse vil dels have fokus på økosystemer med det største potentiale for at lagre CO2, dels skal de hjælpe til at forebygge og afbøde naturkatastrofer.

Med udspillet om flere træer følger også et forslag om et bindende krav om monitorering af skovene. Medlemslandene skal indsamle data om, hvordan udviklingen i skovene er, så man får EU data på skovenes tilstand.

- Gennem denne strategi og med støtte fra den fælles landbrugspolitik vil vores skove og skovarbejdere puste liv i et bæredygtigt, blomstrende og klimaneutralt Europa, siger EU's landbrugskommissær, Janusz Wojciechowski.

Miljøorganisationer kritiserer, at strategien ikke i tilstrækkeligt omfang tager højde for pres på naturen i form af efterspørgsel på biobrændsel, som eksempelvis træpiller.

- De foreslåede løsninger er for små til at møde den udfordring, siger Kelsey Perlman fra ngo'en Fern til nyhedsbureauet Reuters.

Som led i en stor klimapakke fremlagde EU-Kommissionen onsdag forslag om skrappere regler for biobrændsler, så træ kun afbrændes for at dække energibehov som absolut sidste udvej.

Det forslag mødte kritik fra ngo'er, som mener, at det er for slapt.

/ritzau/

Annonce
Ærø For abonnenter

Endnu en fornem pris til Ellen: - Ærø er virkelig kommet på landkortet

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Helbredet driller: Charlotte har solgt sin slæbebåd og lukker rederiet

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ville ikke give hånd: Hængte kæden om halsen på en borgmester, han ikke ville stemme for

Faaborg-Midtfyn

Nu skal det være slut med trafikkaos og farlige situationer: Brugsforening og kommunen poster mange millioner i nyt vejforløb

Faaborg-Midtfyn

Julestemningen sættes på prøve, når godsejeren og hans familie skal fælde juletræ

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Sport For abonnenter

Navne fra Jyske Bank Arena - med Zachariassen i opvarmning,  imponeret Boldsen og Lemgos langfart

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Navne For abonnenter

Efter gaseksplosion: Knud Gether holder op med at tage sorgerne på forskud

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Sport For abonnenter

GOG fløj hen over fightende tyskere - Gidsel fandt det ekstra gear efter pausen

Svendborg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Svendborg Kommune

Svendborg

Snart kan turen til Drejø og Skarø vare længere: Forlænget rejsetid kan halvere Højestenes CO2-udslip

Annonce