Annonce
Ærø

Udsatteråd lagt i graven: Ærø Kommune kan ikke få øje på målgruppen

Formand for Kultur- og Socialudvalget Minna Henriksen (SF) forklarer, at man indtil videre har valgt ikke at oprette et udsatteråd på Ærø, da man har svært ved at se, hvem målgruppen skulle være. Arkivfoto
Kultur- og socialudvalget har besluttet, at Ærø Kommune ikke har behov for et udsatteråd. Udvalgsformand Minna Henriksen (SF) forklarer, at man har svært ved at se målgruppen, og at man i forvejen tager hånd om de mest udsatte.

Ærø: Et af punkterne i prioriteringsdebatten for budget 2019 blev tirsdag både behandlet og gravlagt på Kultur- og socialudvalgets møde. Udvalget skulle tage stilling til, om Ærø Kommune skulle have et udsatteråd, der kunne rådgive på udsatteområdet og være talerør for udsatte grupper i Ærø Kommune.

Men under behandlingen af punktet blev medlemmerne enige om, at de havde svært ved at se, hvem målgruppen helt præcis kunne være.

- Vi har foreløbig sat oprettelsen i bero, for vi har svært ved at se, hvem det er, vi skulle oprette det for, forklarer formand for kultur- og socialudvalget Minna Henriksen (SF).

- Det er simpelthen for svært at se et behov. Vi har jo ikke nogen herovre, der lever på gaden eller er hjemløse på andre måder. De udsatte, vi har her i kommunen - det kan være psykisk sårbare og folk uden for arbejdsmarkedet - tager vi allerede hånd om på andre måder. Så er der nok nogle, der lever mere eller mindre isoleret, og som ikke er i berøring med så mange, men man må også huske på, at man i et vist omfang selv vælger, hvordan man vil leve, og om man vil omgås andre mennesker. Den ret har man, og så skal vi ikke være formyndere, der kommer og peger ud, at "du har nok brug for hjælp", vurderer Minna Henriksen.

Annonce

Langelandsk råd arrangerer events

Ærø Kommune havde ellers kigget i retning af Langeland for at trække på erfaringer gjort der med et udsatteråd.

Formanden for den langelandske version af rådet, Winni Kielstrup Hansen, der også er medlem af Langlands kommunalbestyrelse for SF, fortæller om rådets arbejde:

- Først og fremmest har vi udarbejdet en udsattestrategi, som vi bruger til at finde ud af, hvor vi vil sætte vores fokus. Så bruges vi også som høringsorgan, når der tages beslutninger, der berører udsatte i kommunen, og så har vi også som for eksempel i forbindelse med folketingsvalget arrangeret events som den med rebellen Ole Sørensen, hvor vi vi ville sætte fokus på tænder, forklarer Winni Kielstrup Hansen.

- Udsattestrategien har vi oppe at vende på alle vores møder og finder ud af, hvor vores fokus er netop nu, og om der er noget, vi skal have rettet til. Det var i den forbindelse, at vi besluttede at fokusere på tænder omkring perioden for folketingsvalget, og på vores seneste møde i mandags diskuterede vi boliger til sårbare og særligt sårbare unge, og hvilke muligheder vi har i kommunen for at sætte ind og hjælpe, fortæller udsatterådsformanden fra Langeland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Langeland For abonnenter

Eks-borgmester om fyret kommunaldirektør: - Der var et eller andet, der sagde mig, at det ikke ville fungere

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Flere politiske legekammerater søges på Ærø

Det er gået nogenlunde som ventet, men det gør ikke udfordringen mindre for Ærøs borgmester Ole Wej Petersen (S). Hans ellers jævnt sikre flertal smuldrer, og nu viser det sig meget tydeligt, når der skal træffes tætte beslutninger i kommunalbestyrelsen. Den korte version er, at borgmesteren og hans allierede løber ind i politiske øretæver, fordi de kommer i mindretal. Det gør de, fordi den tidligere socialdemokrat Jens Weiss bruger sit frie mandat, og nogle gange betyder det altså, at han stemmer imod den gruppe, han egentlig er en del af. Situationen skaber problemer for borgmesterpartiet, der jo i forvejen er temmelig vingeskudt, fordi to af fire medlemmer har forladt partiet. Reelt kan det de kommende to år betyde, at Ole Wej Petersen bliver låst i borgmesterrollen, fordi hans handlemuligheder er voldsomt indskrænkede. Er der blot et medlem af konstitueringsgruppen, der stemmer imod Socialdemokratiet, er der overhængende fare for, at borgmesteren ikke kan gennemføre den politik, han ønsker. Der findes ikke en løsning, som er ligetil, men Ole Wej Petersen har brug for nye venner i kommunalbestyrelsen. Ikke fordi han kommer til at være i lommen på Jens Weiss, men fordi hans handlerum bliver voldsomt indskrænket, hvis Jens Weiss hele tiden sidder med den afgørende stemme. Afstanden mellem de to grupper i kommunalbestyrelsen er til at få øje på, og det vil også kræve, at der sluges en kamel eller flere, hvis borgmesteren hele tiden skal række hen over kløften, men spørgsmålet er, om det dog ikke åbner flere muligheder, hvis der bygges en bro. Erfaringerne med disse mere dynamiske flertal, hvor borgmesterpartiet i videst mulig udstrækning forsøger at samle brede flertal hen over politiske kløfter, er mange. I Svendborg havde den daværende borgmester Curt Sørensen (S) en tilsvarende udfordring i hans regeringstid i 2010-2013. Her stod det tidligt klart, at samarbejdet mellem Socialdemokratiet og Enhedslisten var fuld af konflikter, og der gik derfor ikke lang tid, før Curt Sørensen måtte række ud efter især Venstre og Det Konservative Folkeparti. Det udløste naturligvis også konflikter, men forligene blev landet, selv om de måske ikke var helt så røde, som borgmesteren nogle gange kunne ønske sig. Men sådan er det jo med kompromisser. Ole Wej Petersens borgmestertid har ikke været en badeferie, og der er stadig to års tid tilbage af den og tre budgetforlig, der skal landes. Der bliver altså nok af udfordringer med at samle gode og solide flertal. Derfor kan en af de strategiske problemstillinger, han gør klogt i at vie lidt af sin tid til, være, at han overvejer, hvordan han kan skaffe sig flere politiske venner i kommunalbestyrelsen. Ellers kan vejen frem mod næste valg til kommunalbestyrelsen blive fyldt med bump og store huller.

Annonce