Annonce
Ærø

Udsædvanlige pendlere: Svaleunger sejler hver dag mellem Søby og Fynshav

På elfærgen Ellen har en masse bysvaler bygget reder. Hver gang færgen er i havn flokkes svalerne om den for at fodre deres unger. Foto: Cecilie Damgaard Boeriths
Elfærgen Ellen har fået nogle usædvanlige beboere. Flere bysvaler har nemlig bygget reder på færgen. Hver dag pendler svaleungerne mellem Søby og Fynshav, og så snart færgen er i havn, flokkes de voksne svaler om den, så de kan fodre deres unger inden de sejler afsted igen.
Annonce

Søby: Der er høj sol og masser af fuglefløjt i Søby. Klokken er 11 en mandag formiddag, og inden længe kommer elfærgen Ellen i havn. Overalt på havnen flyver bysvaler rundt i jagten på insekter. Om lidt kommer deres unger nemlig i havn med færgen, og de er sikkert sultne ovenpå deres sejltur fra Fynshav.

Bysvalerne har bygget reder på elfærgen Ellen, og selvom svaleungerne pendler frem og tilbage mellem Søby og Fynshav hver dag, glemmer forældrene dem ikke, når de er ude på det åbne hav. Svaleforældrene ved, at når færgen er i syne, så skal der samles mad til ungerne.

- Allerede inden færgen er kommet i havn, begynder forældrene at flyve rundt for at finde insekter, de kan fodre ungerne med, når de kommer frem, fortæller Johannes Hets, der selv sejler med færgen flere gange om måneden.

Annonce

Pendler omkring 2.000 kilometer

Johannes Hets sejler flere gange om måneden med Ellen og holder altid øje med svalernes rutiner. Foto: Cecilie Damgaard Boeriths

Johannes Hets opdagede for første gang svalerne i 2018, og siden da har han hvert år kunnet se svalerne bygge nye reder på elfærgen. Ifølge Johannes Hets er svaleungerne i rederne mellem 20 og 30 dage, inden de er store nok til at flyve fra de trygge rammer på Ellen. Han har regnet ud, at svaleungerne altså når at pendle omkring 2.000 kilometer inden de bliver voksne.


Det er, som det skal være her på øen. Forældrene bor på Ærø, og ungerne sejler ude på havet

Johannes Hets, fugleentusiast


Selvom det kan virke meget udsædvanligt, at svalerne bygger reder på en færge, er der mening med galskaben. Svalerne begynder nemlig at bygge rederne, når færgen ligger i havn, og ifølge Johannes Hets bygger de gerne det samme sted flere år i træk.

- Bysvalerne vil gerne have et tilhørssted, og derfor bygger de reder på færgen hvert år. Man kan sige, at de opretholder ungernes rødder, forklarer Johannes Hets.

Johannes, der oprindeligt kommer fra Schleswig-Holstein i Tyskland, sejler fra Søby til Fynshav flere gange om måneden, når han skal på arbejde eller besøge sin mor i hjemlandet, og derfor har han efterhånden lært svalerne godt at kende. Han nyder at holde øje med dem, og fortæller, at han har meget sjov med deres mærkværdige måde at leve på.

- Det er, som det skal være her på øen: Forældrene bor på Ærø, og ungerne sejler ude på havet, siger han med et grin.

Ellen sejler i øjeblikket fem gange om dagen, og man kan opleve svaleungerne på alle afgange.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce