Annonce
Langeland

Udendørssporten er i gang, men sociale foreninger må vente: Ånden i foreningslivet kan blive svær at få igen

Der må nu dyrkes udendørsaktiviter i foreningerne, og der må samles op til 25 personer. Her er det Rudkøbinge Boldklub u11, der er til deres første træning efter nedlukningen. Foto: Linea Andersen
I boldklubberne jubles der nu over, at der endelig kan dyrkes sport igen - udendørs vel at mærke. Men mens udendørsaktiviteterne skydes i gang, må de mere sociale foreninger vente, og det kan have konsekvenser, mener frivilligcenter-formand Nina Andersen, og formand for Landsbyklyngen på Langeland Jytte Frederiksen. De frygter flere falder fra fællesskabet.

RUDKØBING: - Guderne skal vide, at vi har trængt til det.

Sådan lyder det fra formand for Rudkøbing Boldklub, Finn Pedersen, der glæder sig over, at unge som gamle nu igen kan komme ud at dyrke sport.

For med den delvise genåbning, der begyndte mandag, må der nu samles op til 25 personer, hvis blot aktiviteten foregår udendørs, og flere klubber på Langeland har været hurtigt ude og er allerede klar til sætte i gang.

- Børnene har gået hjemme og trænger til at komme ud at røre sig - også de voksne. Og vi er klar til det, lyder det fra boldklubbens formand.

Tirsdag eftermiddag har Rudkøbing Boldklub haft sin første fodboldtræning på banen siden anden nedlukning af landet, og klubben har altså været rimelig hurtig på aftrækkeren i forhold til at blive klar kort tid efter, der blev givet grønt lys til udendørssport.

- Alle hold plejer at spille indendørs til og med februar, og så plejer der ofte at være en pause frem til påske. Men vi vil i gang, og derfor starter vi allerede tirsdag - undtagen de helt små - for vi trænger til at komme ud, og vejret er til det, lyder det fra Finn Pedersen.

- Så udover, at vi ikke kan bruge omklædningen, så bliver det en næsten normal træningssituation, hvor der dog nu - og formentlig også fremover, kommer til at være sprit, siger formanden.

Også i Tranekær Tullebølle Idrætsforening har de været hurtige på aftrækkeren, og allerede mandag aften var det første hold på banen.

- Vi har kunnet mærke, at spillerne har hungret efter det, og at de har været frustrerede over  ikke at kunne komme i gang, fortæller formand for klubben Kamilla Kjeldsen.

- Banerne er ikke kridtet op, men vi går i gang, og så tager vi de andre ting bagefter, fortæller hun.

Annonce

Ude af fællesskabet

Men det er langt fra alle foreninger, der kan starte op endnu, og det sociale samvær har endnu lange udsigter. Frivilligcenter Langeland arbejder primært med sociale foreninger, og her fortæller leder Nina Andersen, at det er svært at konvertere de sociale arrangementer til noget, der foregår online.

- Vi havde selvfølgelig håbet på en genåbning, der også kom os til gode, men der har ikke været så meget, der har peget på, at det ville ske, da meget af det, vi har, er indendørs.

Nina Andersen, leder, Frivilligcenter, Langeland. Privatfoto

- Så der har været stille, men mit indtryk er, at foreningerne har været gode til at tage kontakt til folk (medlemmer/brugere af foreningerne, red.) ved at ringe til dem eller ved at sende en hilsen. Der er nogen, der har gjort alternative ting. Red Barnet har blandt andet en familieklub, og der har de så i stedet været ude med nogle krea-kasser, fortæller Nina Andersen og fortsætter.

- Men det er klart, at det ikke er det samme, og der er risiko for, at nedlukningen kan have konsekvenser. Det kan gå to veje: Enten sparer man en masse energi op til aktiviteterne starter igen, eller også, hvis man i forvejen måske hang lidt, at man så ryger helt ud af fællesskabet.

Sidstnævnte problem ser Jytte Frederiksen, der er formand for Landsbyklyngen Langeland og Strynø, også.

- Der er alle dem, som altid går til idræt, som har vanen og nogen at følges med, de skal nok komme tilbage, men alle dem, der var nystartet (før nedlukningen, red.)... Det kommer til at kræve noget af foreningerne at få dem tilbage i folden og deltage i foreningslivet igen, mener Jytte Frederiksen.


Der er mange, der nu har fået skabt sig en aktivitet uden for foreningslivet, så man kunne godt frygte, at de holder det ved lige og dermed ikke kommer tilbage til de foreninger, de måske var i før corona.

Jytte Frederiksen


- Foreningslivet er generelt kreativt. Man har mødtes, gået ture og løbet ture. Men selve ånden i foreningslivet, det bliver en svær opgave at få skabt igen, konstaterer Jytte Frederiksen og fortsætter:

Jytte Frederiksen, formand for Folkeoplysningsudvalget samt Landsbyklyngen Langeland/Strynø. Arkivfoto: Lasse Hansen

- Der er mange, der nu har fået skabt sig en aktivitet uden for foreningslivet, så man kunne godt frygte, at de holder det ved lige og dermed ikke kommer tilbage til de foreninger, de måske var i før corona.

- Det er noget, vi har drøftet i Folkeoplysningsudvalget. Vi skal have fundet nogen, der kan hjælpe os (foreningerne, red.) i gang. Vi vil for eksempel gerne have nogen herover fra DGI, der kan hjælpe os med, hvordan vi kører en kampagne og får folk med, fortæller Jytte Frederiksen, der er formand i ovennævnte udvalg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce