Annonce
Svendborg

Tyske dykkere øver sig i Øhavet: Flådefartøj ligger ved sænket færge

Det tyske minedykkerfartøj Rottweil ligger på øvelses-operation med specialdykkere, der benytter vraget af den tidligere m/f Ærøsund ud for Ballen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Forbundsmarinens specialfartøj M1061 Rottweil er opankret i flere dage ud for Ballen

Et hold dykkere fra den tyske forbundsmarine øver sig i disse dage i Det Sydfynske Øhav. Som base anvender dykkerne specialfartøjet M1061 Rottweil opankret tæt ved vraget af færgen Ærøsund ud for Ballen.

Det 55 meter lange, tyske fartøj er bygget af umagnetisk metal og hjemmehørende i Kiel.

M1061 Rottweil sorterer under Deutsche Marines specialenhed Minentaucherkompanie. I dette kompagni uddannes mandskabet til bl. a specialoperationer under vand, også på dybder langt større end i Det Sydfynske Øhav kan levere.

Blandt disciplinerne for de såkaldte minedykkere er evakuering af en ubåd og håndtering af våben og sprængstof under vand.

- De tyske dykkere har tidligere brugt vragene i Lunkebugten. De har også før været ud for Ballen, fortæller Søren Andersen fra Sportsdykkerklubben Dråben i Svendborg.

- De er vist ikke så meget inde i skroget af Ærøsund. De bruger den mere til at øve bevægelse op og ned ad en skibsside, forklarer Søren Andersen.

Til oktober er det fem år siden Ærøsund blev sænket på godt 20 meter vand ud for Ballen. Søren Andersen oplyser, at i det første år blev vraget besøgt af omkring 4000 dykkere. Nu vurderes det årlige besøgstal at være på omkring 1500.

Den aktuelle, tyske gæst ved Ærøsund er bygget i 1992 og har en besætning på 35 mand. Rottweil er af den såkaldte Frankenthal-klasse og indgår i Natos beredskab. I den sammenhæng var minedykkeren for et par år siden på en flere måneder lang mission i Sortehavet sammen med enheder fra søforsvaret i Bulgarien og Rumænien.

Annonce
Med det blå/hvide dykkerflag sat på hækken pisker en RIB fra det tyske minedykker-fartøj afsted mod Ærøsund. I baggrunden Skarø med kirken. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce