Annonce
Faaborg-Midtfyn

Turisterne voldgæstede småøerne: Gratis færgebilletter gemmes til Lyø og Avernakø har tid til at tage sig af gæsterne

Faaborg III er klar til at åbne gabet for oplevelseshungrende Øhavsgæster. I august og september kan gående og cyklister komme gratis med til Lyø og Avernakø. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Det blev for voldsomt for Lyø og Avernakø, da der sidste år var gratis færgebilletter midt i højsøsonen. Nu gemmes de gratis billetter, og det kan være med til at strække turistsæonen længere og mindste køerne til og på øerne

Lyø, Avernakø og Bjørnø: Der bliver langt færre lange næser ved færgelejerne i år, for modsat sidste år, hvor regeringen flottede sig og bød på gratis færgebilletter i juli, så kan kan kommunen i år selv bestemme, hvornår det skal være gratis at komme til øerne.

Det bliver fra 31. juli og frem til udgangen af september, har kommunalbestyrelsens økonomiudvalg netop godkendt. Dermed bliver der mindre pres på juli måned - og færre skuffede turister.


Annonce

Lyø er jo kendt for fred, idyl og god plads, og det oplever man ikke rigtigt, når man tramper hinanden i nakken.

Anne Jørgsensen, Lyø


- Vi blev nærmest overrendt sidste år, færgerne var propfulde, og det samme gjaldt øens få og små spisesteder, og folk blev sure, når de mødte op på havnen og fandt ud af, det var helt umuligt at få en færgebillet, fortæller byrådsmedlem Anne Jørgensen, Venstre.

Voldgæstet af 60.000

Hun bor selv på Lyø, der nærmest blev trampet flad et det store turistboom i 2020, hvor øen, der normalt huser omkring 80 fastboende, blev voldgæstet af 60.000 turister i løbet af ganske få uger.

Anne Jørgensen måtte næsten se fødeøen fladtrådt af det store turistboom i 2020. Privatfoto.

Øernes spisesteder blev yderligere udfordret af, at det var svært at finde personale nok til at servicere de sultne gæster.

-  Vi er gæstfrie folk, men både for os og for turisterne var det næsten for meget af det gode. Lyø er jo kendt for fred, idyl og god plads, og det oplever man ikke rigtigt, når man tramper hinanden i nakken, fortæller Anne Jørgensen, der af og til giver guidede rundvisninger på fødeøen.

Annonce

De andre venter også

Billetpriserne for en tur med Faaborg III får normalt et hårdt vrid mod højre i højsommeren, og erfaringen på Lyø og Avernakø er, at sommergæsterne gerne finder dankortet frem for at opleve ø-romantikken, og på Lyø syntes man egentlig ikke, det var nødvendigt at forære færgeturene væk, i hvert fald ikke i juli.

Omvendt har avernakkerne foreslået, at man dropper prisstigningen i højsommeren, fordi øboerne her frygter, der skal koste kunder, hvis man til andre småøer kan sejle gratis i juli.

Men nu har også Svendborg og Langeland kommuner besluttet at vente med at tilbyde gratisfærger til deres småøer.

- Vi regner med, at vi dermed kan forlænge turistsæsonen på Lyø og Avernakø, og samtidig udfordrer vi ikke øerne på deres kapacitet, siger borgmester Hans Stavnsager (S) om beslutningen.

Færgepriser

Lavsæson: 60 kr. for en voksen, 45 kr. for pensionister og børn, 4-15 år. Mindre børn gratis. Bil 90 kr. Cykel 15 kr.

Højsæson, 25. juni til 30. juli: 130 kr. for en voksen 130 kr., pensionister 100 kr., børn 4-15 år 90 kr. Små børn gratis. Bil 210 kr. Cykel 35 kr.

31. juli til udgangen af september. Gratis billetter for gående, cyklister og handicapbiler. Frem til og 8. august er taksten for biler som i højsæson, herefter lavsæson.

Se flere oplysninger på www.oefaergen.fmk.dk

Det gratis ture med færgen gælder kun for gående, cyklister og bilister i handicapbiler. Vil man have bilen med, koster det normal sommetakst.

Der er plads til 147 passagerer pr. afgang med Faaborg III, men de 17 billetter friholdes til fastboende på øerne.

Modsat beboerne på Lyø og Avernakø er Bjørnø-boerne fint tilfredse med, at deres gæster kan komme gratis over i juni, så med Lillebjørn er turene gratis fra 1. juli til 8. august.

Det ventes, at kommunen vil få et tilskud på halvanden million kr. i kompensation for gratisafgangene.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Har sejret sig ihjel: 20 år gammel Svendborg-forening er nedlagt

Langeland For abonnenter

Langeland kan ikke tillade sig at have hellige køer: Friplejehjem gør det fantastisk - det offentlige er ikke nødvendigvis det bedste

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Altmuligmanden tjente 10 millioner, og nu er der kun to ejere af begravelsesforretningen

Svendborg

Mere fokus på farlige skoleveje: Politikere afsætter tre millioner til cykelstier

Navne For abonnenter

25 år med campingpladsen som arbejdsplads: - Det har ikke altid været lige nemt

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Landsby i forfald: Et trist syn møder os på vejen gennem Nr. Broby

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kultur

Tre mænd med hjerteproblemer løb for livet til HCA Marathon: For 10 måneder siden kunne Allan, Thomas og Brian blot løbe 100 meter

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Svendborg

Mange er blevet testet: Coronavirus er på retur i Svendborg

Svendborg For abonnenter

Først blev de smidt ud - nu dukker de op på nye lister: Se her, hvor de afviste kandidater stiller op

Svendborg

Uheld på Svendborgsundbroen: Person lettere tilskadekommen

Annonce