Annonce
Ærø

Turistchef vil til fredagsbar i hovedstaden: - Vi skal sælge Danmarks bedste børneliv

Når Samka lægger til ved Amaliekaj næste gang, kunne Chris Hammeken godt tænke sig, at der også fulgte en bud fuld af pædagoger, lærere og forældre med, der kunne diskutere, hvad der er Danmarks bedste børneliv med københavnerne. Arkivfoto: Louise Koustrup.
Ærø har gode normeringer i øens daginstitutioner, og det vil turist- og erhvervsdirektør Chris Hammeken gøre reklame for til Ærøforeningens fredagsbar i København i maj næste år. God idé, siger bosætningskonsulent Bjørg Dalheim.
Annonce

Ærø: Landets bedste normeringer i børnehaverne, gode skoler, smukke naturoplevelser og en høj grad af frihed.

Sådan et børneliv kan man finde på Ærø, og det budskab vil direktør i Ærø Turist- og Erhverv Chris Hammeken gerne have frem til forældre i hovedstaden. Han har nu fået en ide til, hvordan det kan gøres:

Ærøforeningen, som tæller 800 fraflyttede ærøboere holder hvert år fredagsbar på Amaliekaj i København ved veteranskibet Samka.

Udover Riga-balsamen, Rise-øllen og pølserne fra Dunkær vil Chris Hammeken i år gerne servere et budskab til københavnerne: At på Ærø er der chancen for at finde Danmarks bedste børneliv.

- Det er et meget aktuelt emne i forbindelse med regerings minimumsnormeringer. På Ærø er der 4,6 børn pr. voksen i gennemsnit, mens det på landsplan er 6,2. Og når jeg ser det frie liv, børn har på Ærø, hvor de tidligt kan cykle og gå i skole eller lige smutte ned på havnen, synes jeg det er noget særligt, siger Chris Hammeken.

Tallene, som turistdirektøren henviser til, refererer til antallet af børn pr. voksen i børnehaverne, og her er Ærøs normeringer ganske rigtigt landets bedste ifølge Danmarks Statistik. Når det kommer til vuggestuerne, ligger Ærø næsten i top med 2,8 børn pr. voksen, kun overgået af tre kommuner.

Normeringer

Normeringerne i de ærøske daginstitutioner er blandt landets absolut bedste.

Børnehaverne (de 3 til 6-årige) på Ærø er helt i top. Her er der 4,6 børn pr. voksen. Fredericia Kommune følger lige efter med 4,7.

I den anden ende finder man Jammerbugt Kommune med 8,2 og Faxe Kommune med 7,4. I Københavns Kommune er tallet 6,5.

Landsgennemsnittet er 6,2 børn pr. voksen.

I vuggestuerne (de 0 til 2-årige) er der ifølge de officielle tal fra 2018 2,8 børn pr. voksen på Ærø. Det tal er kun overgået af Nordfyns Kommune med 2,6 og Assens og Odsherred Kommuner med 2,7 børn pr. voksen. Fanø Kommune ligger på samme niveau som Ærø.

Til sammenligning har Jammerbugt Kommune den ringeste normering med 4,1 børn pr. voksen, mens Sorø Kommune følger efter med 3,7.

Landsgennemsnittet er 3,1 børn pr. voksen.

Kilde: Danmarks Statistik

Annonce

Gode forhold gør indtryk

Turist- og erhvervsdirektøren har skrevet om ideen i sit ugebrev, man han understreger, at ideen er meget ny, og at han endnu ikke har fået tilsagn fra nogle af de pædagoger, lærere og forældre, han godt kunne tænke sig at sende med bus til København ved den næste fredagsbar den 29. maj 2020.

Børne- og ungechef i Ærø Kommune Jes Jørgensen vil da heller ikke forpligte sig til noget, før han har hørt mere om ideen. Men at børnelivet på Ærø er en god grund til at flytte hertil, er han helt enig i.

- Folk, der har prøvet at have børn andre steder, siger, at det er noget særligt. Børn på Ærø har et rigtig godt børneliv og flytter som regel tidligere hjemmefra for at komme i gang med en ungdomsuddannelse. Det giver en modenhed og en selvstændighed, som kommer dem til gode. De hjælper hinanden og bakker hinanden op, og vi hører fra uddannelsesinstitutionerne, at deres fremmøde er bedre og frafaldet lavere end hos deres jævnaldrende, siger han. Bosætningskonsulent Bjørg Dalheim kan godt lide ideen om at sende budskabet med Samka.

- Det passer godt til Ærøs maritime historie og vores måde at gøre tingene på. At vi slår lidt ud med armene, så vi på en sjov, festlig og uhøjtidelig måde kan udbrede vores budskab: At det er en forbandet dejlig ø at bo på, som har plads til mange flere børnefamilier. Hun ved fra sin kontakt med folk, der overvejer at flytte til Ærø, at børnenes vilkår er vigtige, og at oplysningen om de gode forhold i børnehaverne gør indtryk.

- Den investering, der er blevet gjort i at have gode normeringer i børnehaverne, er noget, der ikke kun viser sig som en god historie, men som vi også kan mærke i en interesse for fra folk, som overvejer at flytte hertil.

+6000

Fyns Amts Avis sætter i denne kampagne fokus på befolkningsudviklingen på Ærø. Målet er at få vendt udviklingen, så tallet igen når op over 6000 indbyggere.

Vi sætter spot på udfordringer og anviser løsninger. Vi hører om gode og dårlige erfaringer og spørger, hvad andre har gjort.

Du kan også være med. Skriv til os på aeroe@faa.dk med dine bud på, hvordan Ærø får flere indbyggere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce