Annonce
Danmark

Truende ægtemand videofilmer hustruens hjemmehjælpere: Nu nægter de at komme i hjemmet

12 sosu-ansatte i Kolding Kommune har siden torsdag i sidste uge nægtet at komme i hjemmet hos en alvorligt syg kvinde, fordi hendes mand er begyndt at videoovervåge dem. Foto: Kolding Kommune
En på alle måder ulykkelig sag ender nu i Arbejdsretten, som skal afgøre, om hjemmehjælpere kan nægte at komme hos en alvorligt syg kvinde, fordi hendes mand truer dem og videoovervåger deres arbejde. Kolding Kommune mener nej.

Trusler: En sag om en aggressiv og truende cirka 60-årig ægtemand fra Bramdrupdam ved Kolding, som for nylig også er begyndt at videofilme sin kones hjemmehjælpere, ender nu i Arbejdsretten som principiel tvist mellem fagforbundet FOA og Kolding Kommune.

De omkring 12 sosu-medarbejdere, som ifølge FOA's lokalformand Jens Lund normalt på skift kommer i hjemmet otte-ni gange dagligt, nægter nemlig nu at udføre tjeneste i hjemmet, selvom mandens jævnaldrende hustru har meget stort behov for hjælp.

- Senest har ægtefællen sat videoovervågning op, og det har fået bægeret til at flyde over for mine medlemmer. Skal kvindelige medarbejdere i hjemmeplejen finde sig i, at en mandlig ægtefælle gennem to måneder videofilmer dem i numsehøjde, når de bukker sig ned for at yde pleje til hans hustru? Og skal de finde sig i, at den mandlige ægtefælle gemmer optagelserne fra tre forskellige vinkler uden mulighed for at vide, om videoerne bliver set, gemt, slettet eller videresendt? spørger Jens Lund og FOA, som i den seneste uge har haft møder med Kolding Kommune og Kommunernes Landsforening for at finde en løsning.

Annonce

Det er ikke lykkedes, og derfor er det nu op til Arbejdsretten at afgøre, hvad man må finde sig i som offentligt ansat, og om Kolding Kommune har nogen juridiske muligheder for at gribe ind overfor en ægtemands adfærd i sit eget hjem.

Fastlåst situation

Hjemmehjælperne er kommet i ægteparrets hjem i knap fem år, og nu har det ifølge et brev fra 16. april fra FOA til Kolding Kommunes seniordirektør Annette Lund udviklet sig "til et arbejdsmiljø, hvor medlemmerne føler sig truet, presset, kontrolleret og mistænkeliggjort i en grad, hvor folk bliver syge".

Jens Lund kalder sagen for en "på alle måder ulykkelig situation". Han fortæller, at hjemmehjælperne gennem årene er blevet mødt med gentagne trusler om politianmeldelser, fyringer og trusler om at klage over dem til deres leder, når de flere gange i døgnet er tvunget til at opholde sig i ægtefællens hjem, fordi hans hustru er stærkt plejekrævende.


Tro mig, det er ikke en nogen let beslutning at tage for medarbejderne. De er bekymrede for kvinden, de gerne vil hjælpe. Men de vil ikke finde sig i den ydmygende behandling længere,

Jens Lund, lokalformand for FOA


Ifølge FOA er en medarbejder langtidssygemeldt, to skal have psykologhjælp, mange flere fortæller om ondt i maven, bekymring over et ydmygende, utrygt og sygdomsfremkaldende arbejdsmiljø igennem fem år.

Og fagforbundet mener ikke, at Kolding Kommune har gjort nok og handlet i tide.

- Tro mig, det er ikke en nogen let beslutning at tage for medarbejderne. De er bekymrede for kvinden, de gerne vil hjælpe. Men de vil ikke finde sig i den ydmygende behandling længere, siger Jens Lund, som mener, at Kolding Kommune har forsømt at sikre et ordentligt psykisk arbejdsmiljø.

- Og efter min opfattelse burde kommunen kunne sige til ægtemanden, at hans kone ikke kan få pleje, hvis han ikke fjerner videokameraerne, siger FOA-formanden.

Seniordirektør i Kolding Kommune Annette Lund afviser, at Kolding Kommune kan kræve videokameraer fjernet i et privat hjem, og hun oplyser, at kommunen har taget flere initiativer i et forsøg på at forbedre arbejdsmiljøet.

- Men situationen er fastlåst og næsten uløselig, vurderer hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Klar til at finde den store kædesav frem: Venstre vil fjerne øverste etage fra Rubberton-byggeri

Annonce