Annonce
Svendborg

Troubadourens fortælling: Forsamlingshus fyldt op til formiddagsfortælling

Fortæller Torben Wahlstrøm tager udgangspunkt i Selma Lagerlöf, når han indtager scenen i Svendborg Forsamlingshus til fortællerformiddag. Foto: Katrine Becher Damkjær
Kærlighed, ensomhed, angst og psykisk sygdom var på kalenderen hos Svendborg Forsamlingshus, da Torben Wahlstrøm holdt sin tredje formiddagsfortælling med historier fra Selma Lagerlöf. Emnerne kan også kobles til nutidens problematikker, selvom onsdagens fortælling er fra 1899. En næsten fyldt sal vidnede om, at folk syntes det samme.

Svendborg: Klokken er lidt i 10 onsdag formiddag, og flere har søgt ly fra det gråtunge vejr i Svendborg Forsamlingshus til en formiddag i fortællingens verden.

- Det er meningen, at folk ikke skal tænke på tiden den næste time. Hvis alt går efter planen, stopper vi klokken 11, men hvis jeg snakker for meget, kan det godt være, den bliver fem over, fortæller sangskriver, troubadour og fortæller Torben Wahlstrøm, inden han kigger ud over den næsten fyldte sal.

- Skal vi have nogle flere stole op? spørger han, mens han tager nogle flere klapstole ned fra stativet.

De fem rækker stole, der er sat op, er stort set fyldt op, og mens de sidste finder deres pladser og har forsynet sig med rundstykker og kaffe, stiller Torben Wahlstrøm sig parat oppe ved scenen og viser sin telefon frem og siger henkastet:

- Jeg vil gerne have, at man slukker telefonen, lyder det, og således fører Torben Wahlstrøm ellers sit publikum ind i en fortælling om ensomhed, angst, psykisk sygdom og kærlighed fra Selma Lagerlöfs roman "Herregårdshistorier".

Annonce

Det giver et frirum fra hverdagen, og det kan være helt svært at komme ud igen.

Bente Wiik.

Gedebukken og gravliljen

Torben Wahlstrøm fører indlevende publikum ind i en fortælling om Gunnar Hede og Ingrid, gedebukken og gravliljen, og deres vej mod kærligheden. Gedebukken rammes undervejs af angst og sindssyge, mens gravliljen kæmper med manglende livsmod.

Fortællingen starter med den unge student, Gunnar Hede, som meget hellere vil spille violin end læse.

- Men hans ven Ålin tager hans violin og låser ham inde, fortæller Torben Wahlstrøm, mens der fra salen høres flere suk:

- Åh nej!

- Pludselig kan Gunnar Hede høre en violin i det fjerne, og han åbner vinduet og kigger ud, siger Torben Wahlstrøm og åbner et imaginært vindue i luften og stikker hovedet igennem.

På vejen kan han se et gøglerpar i en vogn, mens de skiftes til at spille mundharmonika. I vognen sidder også unge, forældreløse Ingrid.

- Hesten vil ikke gå uden musik. Det er nemlig en gammel karruselhest, fortæller Torben Wahlstrøm og får salen til at bryde ud i let latter.

Det er starten på Gunnar Hede og Ingrids kærlighedshistorie, og den næste time sidder salen som tryllebundet af Torben Wahlstrøms stemme.

Frirum fra hverdagen

Og Torben Wahlstrøm kunne da også nemt snakke i en time og lidt til. Kvart over 11 sluttede Svendborg Forsamlingshus' tredje formiddagsfortælling, men selvom Torben Wahlstrøm gik over tid, gjorde det tilsyneladende ikke spor.

- Det er første gang, jeg er her, men det var helt fantastisk, fortæller Helle Klarsgaard efter fortællingen, og hendes sidemakker er enig.

- Det giver et frirum fra hverdagen, og det kan være helt svært at komme ud igen. Han var virkelig god, fortæller Bente Wiik.

- Jeg havde ellers taget mit strikketøj med, men det havde jeg da ikke brug for, supplerer Helle Klarsgaard med et smil.

Næste formiddagsfortælling på Svendborg Forsamlingshus bliver onsdag den 4. december, hvor Torben Wahlstrøm vil fortælle den sidste og fjerde fortælling skrevet af Selma Lagerlöf.

Idéen kommer fra Torben Wahlstrøm selv, og han håber, at formiddagsfortællingerne fortsætter ind i det nye år.

- Det kræver bare, at vi får søgt nogle midler, hvis det skal kunne lade sig gøre, fortæller han.

Undervejs i sin fortælling tog Torben Wahlstrøm flere gange sin guitar frem. Det endte også ud med fællessang, hvor Torben Wahlstrøm fik flere fra publikum til at synge med. Foto: Katrine Becher Damkjær
Flere kom hen til Torben Wahlstrøm efter arrangementet og roste ham for sine fortællerkunskaber. Foto: Katrine Becher Damkjær
Det er tredje onsdag i efteråret, at Torben Wahlstrøm og Svendborg Forsamlingshus har inviteret til formidagsfortællinger. Arrangementet begyndte klokken 10, og en halv time før kunne publikum gå kaffe/te og rundstykker. Næste fortælling er den 4. december og bliver den sidste for 2019. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce