x
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Trods ukendt farvand: Fjernundervisning i folkeskolerne godt i gang i Faaborg-Midtfyn

Der er ikke mange elever på Carl Nielsen Skolen i disse dage. De modtager nemlig fjernundervisning. Arkivfoto
Fjernundervisningen på kommunens skoler er det muliges kunst og kræver stor fleksibilitet fra lærere, elever og forældre. Det går bedre og bedre for hver dag lyder det fra to skoleledere, og den største usikkerhed handler lige nu om afgangsprøverne.

Faaborg-Midtfyn: Ikke meget er, som det plejer på de faaborg-midtfynske skoler. Klasselokalerne er tomme. Eleverne sidder derhjemme. Det samme gør lærerne. Men undervisningen består. Den er blot rykket fra klasselokalet og over på computerskærmen i stedet.

- Vi er godt i gang med fjernundervisningen. Vi laver det i alle fag, så godt det nu kan lade sig gøre, siger skoleleder Bjarne Nielsen fra Tingagerskolen i Ringe og kalder det ”det muliges kunst”.

Fjernundervisningen kører på sin anden uge og foregår på lidt forskellig vis på de enkelte skoler. På de fleste skoler giver lærerne eleverne skriftlige opgaver gennem Aula, og så sidder lærerne klar til at svare på spørgsmål indenfor fastlagte træffetider. En gang imellem mødes hele eller dele af klassen – specielt i de store klasser – på video for eksempel gennem et konferencekald på Google Meet.

- Hver dag er der ting, vi bliver bedre til. Til at begynde med lagde vi nok ret mange beskeder ud, uden lærerne koordinerede det, fordi de sidder hver for sig. Det bliver vi bedre til at koordinere, siger Bjarne Nielsen fra Tingagerskolen.

Også på Carl Nielsen Skolen i Nr. Lyndelse har man allerede gjort sig de første erfaringer, fortæller skoleleder John Jakobsen.

- Lynhurtigt fandt vi ud af, at det ikke var nok med opgaver og skriftlig kommunikation. Så nu har vi direkte kontakt med alle børn. Enten gennem telefonsamtaler eller gennem videokonferencer. Alt i alt er der god stemning, lyder det fra John Jakobsen.

Annonce
Mette Haugaard er formand for skolebestyrelsen på Nordagerskolen i Ringe. Hun hører, at den største udfordring for forældrene er, at tid til både hjemmearbejde og til at hjælpe børnene med lektierne. Arkivfoto

Mere forældreansvar

Også for forældrene byder den nye virkelighed på uvante opgaver. Det kan formand for skolebestyrelsen på Nordagerskolen Mette Haugaard nikke genkendende til.

- Mange forældre er optaget af, at hverdagen skal hænge sammen, når man skal holde styr på undervisning og passe arbejde. Der er en masse logistik, forklarer hun.

Den udfordring er formanden for skolebestyrelsen på Brahesminde Skoler Martin Jonø også stødt på.

- Men det kan ikke være anderledes. Omvendt kan det også være en øjenåbner for nogle forældre, som opdager, hvor stort et arbejde, der egentlig bliver gjort i skolerne.

Skoleleder i Nr. Lyndelse John Jakobsen har fået flere tilbagemeldinger fra forældre – flest positive.

- Men jeg har også hørt, at nogle føler sig belastet over at skulle påtage sig den her lærerrolle. Her er mit budskab: Tag det nu roligt og få det bedste ud af det. En gang imellem er det også en god idé at lade bøgerne ligge og gå en tur i stedet for, siger han og kommer med endnu et råd:

- Forældrene skal hjælpe os med at skabe struktur for børnene. For eksempel ved at lægge et fast skema, lyder det.

Intet fagligt tab

De nye arbejdsgange sætter også lærerne på prøve og kræver mere tid. Og så kan teknikken også godt drille, forklarer lærer på Broskolen og fællestillidsrepræsentant for alle lærere i Faaborg-Midtfyn Vivian Edelborg.

- Lærerne rykker virkelig sammen og hjælper hinanden. Det er måske lidt for frisk at sige, at der ikke er nogen problemer. Men opgaverne bliver løst med stor vilje og fleksibilitet, fortæller hun.

- Der er selvfølgelig udfordringer i, man ikke ser sine elever, og der ikke er den samme kollegiale sparring, uddyber hun.

Vivian Edelborg frygter dog ikke, at elevernes læring bliver sat over styr i disse uger med fjernundervisning.

- Nej, jeg har rimelig ro på. Når hverdagen kommer tilbage, er jeg ikke i tvivl om, at det nok skal blive indhentet, hvis der er nogle huller. Jeg synes ikke, der er nogen, der skal være bange for, at der bliver et fagligt slip, understreger hun.

Fællestillidsrepræsentant for lærerne Vivian Edelborg er ikke bekymret for, at der går læring tabt. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Eksamener i fare

Den største usikkerhed på de faaborg-midtfynske skoler – og angiveligt også andre skoler – handler lige nu om 9. og 10. klasses afgangsprøver. I starten af ugen forlængede statsminister Mette Frederiksen corona-restriktionerne, og derfor kommer børnene tidligst tilbage i skole den 14. april.

- Vi går som løver i et bur og venter på, at vi kan komme tilbage til hverdagen. Der er skriftlige eksamener i starten af maj, og de hænger lidt i luften. Det er klart, at selvom vi fjernunderviser, så er det ikke det samme som at have børnene i klasserne, siger John Jakobsen fra Carl Nielsen Skolen.

Også på Tingagerskolen tænker skoleleder Bjarne Nielsen på afgangsprøverne.

- De mundtlige eksamener kan også komme i klemme. Dem kan man jo kun aflægge, hvis man har afleveret en synopsis, og det kan blive vanskeligt at få ordentlig vejledning, siger han.

Undervisningsministeriet har endnu ikke meldt ud, om eksamenerne skal afholdes som sædvanligt.

- Vi fik selvfølgelig en indikator, idet der nu er lavet hastelov om, at man blive optaget på en ungdomsuddannelse uden at have aflagt prøver, spekulerer Bjarne Nielsen.

- Men vi må vente på ministeriets udmelding, siger han.

Hvordan oplever du og dine børn fjernundervisningen i Faaborg-Midtfyns folkeskoler? Hvad er godt, hvad er skidt, og hvordan kunne det gøres bedre? Kontakt journalist Ane Johansen på anjoh@fyens.dk eller 65 45 58 41, hvis du vil dele din historie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Støt handelslivet så seks tomme butikker ikke bliver til 76

Lokaldebat: I disse corona-tider er der tid til at reflektere over mange ting. En af disse er butikker. Som Faaborg er nu med mange lukkede på grund af coronaen og en mennesketom gågade samt andre steder, så kunne det være, folk skulle tænke lidt eller meget over brugen af indkøb på webshops. Det udvikler sig konstant i stigende grad. Hvis det bliver ved med at udvikle sig, så bliver Faaborg en meget tom og trist by, hvilket også vil have en effekt på et dalende antal turister. Denne tomhed har vi allerede nu fået et eksempel på. Så fremover: Handl lokalt i de fysiske butikker, så vi bevarer handelslivet. Hvis der er ting, man ikke kan købe her, så er det måske nødvendigt med køb på webshops. Forestil jer for eksempel en Open By Night uden butikker eller en almindelig hverdag med tomme lokaler. Det bliver en trist vandring igennem byen. 2019 optalte jeg antal butikker med start Østergade og op ad Østergade til Torvet, Torvegade, Mellemgade, Vestergade og frem til Mellemgade med slutpunkt ved Hammer-Hansen. Der er steder, som er detailhandel, caféer, bodegaer og restauranter. Der var faktisk 76 åbne steder. Der var seks lukkede. Generelt dukker der hurtigt nye butikker op i de tomme lokaler i byen. I dag var der det samme resultat. Og så er der jo også lige de fyldte lokaler i Herregårdscentret plus seks supermarkeder. Vi har et rigt handelsliv i Faaborg. Støt det og gå udenom webbutikker og ind i en fysisk lokal butik, så de seks tomme lokaler ikke bliver til 76.

Annonce