Annonce
Fyn

Trods stigende smittetal i Vollsmose: Borgmester tror fortsat på yderligere genåbning

Tusindvis af mennesker har den seneste uge søgt mod coronatest-stederne i Vollsmose, og selv om incidenstallet for bydelen igen steg mandag, så tror borgmesteren fortsat på, at Odense bliver del af næste skridt i genåbningen af samfundet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har ikke opgivet håbet om, at Odense trods fortsat stort smitteudbrud i Vollsmose bliver del af genåbningens næste skridt, der lige nu forhandles om på Christiansborg.

Odense: Selv om incidenstallet i Vollsmose igen er steget og nærmer sig 1000, og selv om regeringen mener, det er nødvendigt at tage tvang og bøder i brug for at få styr på smitten i den omdiskuterede bydel, så tror borgmester Peter Rahbæk Juel (S) stadig på, at Odense bliver del af genåbningens næste skridt, som der i denne uge forhandles om på Christiansborg.

- Jeg ser da helt klart Odense som værende med i den fortsatte genåbning. Det gør jeg. Den samlede incidens i Odense er faldet og ligger nu lige på den forkerte side af 100, så det er ikke meget, der skal forandre sig, mener han.

Virolog fra Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen, der er del af den referencegruppe, som løbende rådgiver regeringen, har i flere medier påpeget, at kommuner med et incidenstal på over 100 ikke bør være del af yderligere genåbninger.

Annonce

Mandag lå tallet i Odense på 103,3 - det svarer til 211 nye coronasmittede i kommunen de seneste syv dage - og mens især Vollsmose trækker tallet op, så ligger områder som Odense M og Odense SØ også med lokale inidenstal over 100.

- Derfor er det vigtigt at have med, at vi i alle dele af byen skal passe godt på os selv og på hinanden, siger Rahbæk Juel.

Hvad får dig til at tro, at Odense bliver del af næste runde genåbning - forventer du et samlet incidenstal under 100, inden ugen er omme?

- Ja, det håber jeg. Målet er, at Odense skal være med i den genåbning, for det har vi grundlæggende brug for. Og så må vi køre med nogle lokale nedlukninger, som vi gør nu, konstaterer han.

Tusindvis er testet

Det er 87 nye coronasmittede de seneste syv dage blandt Vollsmoses cirka 9000 beboere, der bringer bydelens incidenstal - altså antallet af nye smittede per 100.000 indbyggere - op på 951. Det er en stigning fra søndag, hvor tallet hed 875, mens det lørdag også lå på 951 og både fredag og torsdag på 973.

I løbet af weekenden har der været testet massivt i Vollsmose, hvor beboerne både kunne lade sig teste på Abildgårdskolen og den tidligere Humlehaveskolen, mens også beboerhuse og busser blev taget i brug for at bringe testmulighederne helt tæt på hver enkelt opgang.

Med hjælp fra Styrelsen for Patientsikkerhed er der samtidig blevet banket på beboernes døre med en klar opfordring til at blive testet.

- Den seneste uge er der blevet testet cirka 8000 mennesker på teststederne i et boligområde, hvor der bor 9100 mennesker, fremhæver Peter Rahbæk Juel.

-  Det er ikke set andre steder i Danmark under corona-pandemien, og det er godt at bygge videre på.

Annonce

Første halvleg vundet

Der er ingen præcise tal på, hvor mange af Vollsmoses beboere der har ladet sig teste, for de kan have opsøgt andre teststeder i byen, ligesom folk med adresse uden for Vollsmose må bruge testmulighederne i bydelen.

Alligevel siger borgmesteren:

- Kæmpe cadeau til beboerne i Vollsmose for at starte en decideret testbølge igennem den seneste uge kulminerende i weekenden, hvor vi havde massetest to-go-konceptet, hvor vi kom helt tæt på opgangene. Det gør en forskel at få testene helt tæt på, når man skal mobilisere så mange mennesker, konkluderer han og fortæller, at weekendens opsøgende tilgang vil blive gentaget senere på uge.

Sådan fordeler smitten sig i byen

Det samlede incidenstal for Odense Kommune er på 103,3 og viser, hvor mange nye smittede der den seneste uge har været per 100.000 indbyggere. Det svarer til, at der de seneste syv dage er konstateret 211 nye coronasmittede odenseanere.

Sådan ser incidenstallene lige nu ud i de enkelte bydele:

Odense NØ: 623 (Herunder alene for Vollsmose: 951)

Odense M: 123

Odense V: 80

Odense SØ: 123

Odense C: 49

Odense NV: 34

Odense SV: 26

Odense N: 43

Odense S: 60

Tallene for Blommenslyst og Agedrup er så lave, at de ikke er tilgængelige på grund af krav om anonymitet.

Men hvorfor skrue ned for indsatsen nogle dage nu, hvor smittetallet er stigende, og I stadig opfordrer til at lade sig teste to gange om ugen?

- Der er stadig testfaciliteter i området, og vi skruer op på fuld styrke igen i løbet af et par dage. Statistisk set er langt de fleste i Vollsmose over 12 år nok blevet testet i løbet af den seneste uge, og så skal de testes igen. Med den fremragende testindsats, der har været, er første halvleg vundet - nu skal vi i gang med anden halvleg, og det er vi i gang med at planlægge.

Hvorfor ikke holde fast i det tryk, I har lagt i weekenden?

- Det er ud fra en faglig anbefaling om, at hvis vi kommer og banker på den samme dør dag efter dag, så mister det effekten. Derfor venter vi lige et par dage, og så tager vi det op igen.

Annonce

Ingen tvangstest

Begge folkeskoler i Vollsmose er fortsat lukkede, det samme er de lokale idrætsforeninger, og det er borgmesterens forventning, at også moskeerne - som i sidste uge - for eksempel dropper fredagsbønnen.

- Incidenstallet ligger stadig foruroligende højt i Vollsmose - det skal der ikke være nogen diskussion om. Det er også derfor, det er så vigtigt, at området har mobiliseret sig og bliver testet, understreger Rahbæk Juel.


Jeg ser da helt klart Odense som værende med i den fortsatte genåbning. Det gør jeg.

Peter Rahbæk Juel (S), borgmester


Men stik i mod regeringens forslag om at indføre tvangstest og bødestraf ønsker han fortsat at gå ad frivillighedens vej. Til gengæld er han glad for, at et politisk flertal på Christiansborg har besluttet, at man nu er forpligtet til at lade sig isolere, hvis man er smittet - og at man kan straffes med bøde, hvis man ikke lever op til den forpligtigelse.

Ifølge borgmesteren er der fortsat ledige isolationspladser både i Vollsmose og andre dele af Odense.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce