Annonce
Svendborg

Trods nedlukning: Efterskole åbner for 76 elever på mandag

Der bliver på mandag liv på idrætsefterskolen i Ulbølle igen, når alle 76 elever vender tilbage. Foto: Katrine Becher Damkjær
Ændring i bekendtgørelse giver efterskoler mulighed til at åbne for elever med særlige behov, og på Idrætsefterskolen Ulbølle vurderer ledelsen, at alle 76 elever har behov for at komme i skole igen.

Ulbølle: Efterskolerne udenfor Nord- og Vestjylland samt Bornholm har endnu ikke fået grønt lys til at genåbne, men alligevel åbner Idrætsefterskolen Ulbølle mandag skolen for alle 76 elever.

Skolens ledelse og bestyrelse har vurderet, at samtlige elever har nogle særlige behov eller er i mistrivsel, og derfor åbner man mandag skolen for alle elever. Det oplyser forstander Thomas Buch.

- Vi har gennemgået vores elever én for en, og der er ikke en eneste, der ikke sidder derude og har brug for at komme tilbage, siger Thomas Buch.

Annonce

Viser samfundssind

Det er en ændring i en bekendtgørelse fra Børne – og Undervisningsministeriet, der er årsag til, at skolen i Ulbølle nu kan kalde eleverne tilbage, selvom Fyn endnu er lukket efterskoleland.

I bekendtgørelsen har elever med ”helt særlige behov” hidtil været undtages fra nedlukning, men det er nu ændret, så nedlukningen ikke gælder for elever med ”særlige sociale, pædagogiske eller behandlingsmæssige behov”. Ændring fra "helt særlige behov" til "særlige behov" har fået Idrætsefterskolen Ulbølle til at vurdere eleverne og åbne skoler for hver og én.

Og forstander Thomas Buch afviser, at genåbningen er et udtryk for civil ulydighed. Han mener derimod, at skolen viser samfundssind.

- Jeg mener, vi løser den samfundsopgave, som regeringen og ministeriet har bedt os om, ved at tage vare på de elever, der har særlig brug for at komme tilbage, siger Thomas Buch, der understreger, at skolen støtter alle anbefalinger fra regeringen og sundhedsmyndighederne.

Han tilføjer, at skolen i realiteten ikke genåbner, men at den åbner for de elever, der har brug for at komme tilbage.

- Her støtter vi op om det samfundsønske, der er om, at de unge, der har særlig brug for at komme tilbage på skolen, de får mulighed for det. Vi har undret os over, at efterskolerne ikke kunne åbne, når alle andre specialtilbud i landet er åbne, men vi anerkender, at der er nogle mennesker, der har mere forstand på det end os, siger forstanderen.


Jeg mener, vi løser den samfundsopgave, som regeringen og ministeriet har bedt os om, ved at tage vare på de elever, der har særlig brug for at komme tilbage,

Thomas Buch, forstander


Idrætsefterskolen i Ulbølle er for unge med særlige læringsforudsætninger, og den har blandt andet en stor gruppe elever med autisme, en stor gruppe med adhd, nogle med Downs syndrom og nogle med generelle indlæringsvanskeligheder.

Annonce

Testet to gange

Efterskolen har orienteret ledelsen i Dagligbrugsen i Ulbølle om, at eleverne er på vej tilbage, og skolen har også været i dialog med Efterskoleforeningen og oplyst om åbningen på en borgergruppe på Facebook.

Her bliver nyheden modtaget med glæde, og der overrasket ikke Thomas Buch.

- Vi har et godt samarbejde med borgerne i Ulbølle by, og jeg tror, der er en forståelse for, at de her elever, der har brug for hjælp i samfundet, nu får mulighed for at få det ved at komme tilbage, siger han.

I Ulbølle Borgerforening bliver eleverne budt velkommen tilbage.

- Hvis myndighederne har lavet nogle regler, og de bliver overholdt, så stiller vi os ikke på bagbenene. Når eleverne bliver testet, så kan jeg ikke se noget problem, siger Ove Bruun Pedersen, der er formand for borgerforeningen.

Eleverne bliver afleveret mandag eftermiddag og aften, og de skal møde på skolen med en ny negativ coronatest. Desuden vil de blive testet på skolen to gange om ugen.

De har ikke forbud mod at gå i Brugsen, men udenfor skoletiden gælder forsamlingsforbuddet på højst fem. De vil få indskærpet, at man går i Brugsen for at handle og ikke følges på en indkøbstur, fordi det er hyggeligt.

Noget forbud mod at tage hjem på weekend, har eleverne heller ikke, selvom man forsøger at lave en boble på efterskolen.

- Vi forventer, at langt de fleste bliver på skolen i de kommende weekender, og vi laver også en bemanding, så det bliver superfedt at være på skolen. Men vi kan ikke sige, at de skal blive, og der er også nogle, der har et særligt behov for at komme hjem, siger forstanderen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce