x
Annonce
Svendborg

Tre priser uddelt: Hæder til nørdet cykelprojekt

Cykeltutten, der hjælper flygtninge med at sætte cykler i stand, blev hædret ved onsdagens nytårskur for frivillige sociale foreninger. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Integrationsprojektet Cykeltutten snuppede Svendborg Kommunes Frivilligsocialprisen ved onsdagens nytårskur for frivillige sociale foreninger, hvor også vinderne af Respektprisen og Handicapprisen blev kåret.

Svendborg: En kæmpestor anerkendelse af det arbejde, vi laver.

Det er sådan, kassereren i foreningen Cykeltutten, Zacharias Barden, vurderer det faktum, at cykelværkstedet på Frederiksøen har vundet Svendborg Kommunens Frivilligsocialprisen.

Det skete på den årlige nytårskur for de frivillige sociale foreninger - en kur, som blev holdt i Skårup Kultur- og Idrætscenter.

Og folkene i Cykeltutten var overraskede, beretter han.

- Vi havde overhovedet ikke forudset, at vi kunne vinde, for Cykeltutten er ikke et klassisk integrationsprojekt, men et ret nørdet projekt, der handler om cykler. Og hvor det handler om det sociale og fællesskabet og så det tredje ben: integration, siger kassereren, som mener, at cyklen kan noget.

- Helt grundlæggende er tanken, at cyklen er en simpel, teknologisk ting, som alle bruger. Og det simple ved den gør, at den er et godt redskab til dialog og en sjov ting at kaste sig over, fordi alle kan bidrage, siger Zacharias Barden, som er glad for, at også andre kan se idéen i projektet.

- Prisen er et klart signal om, at man sætter stor pris på det, vi laver. Og den giver klart mere energi til at fortsætte arbejdet, siger kasseren.

Annonce

Yderligere to priser

Omkring 300 var til stede ved nytårskuren, hvor yderligere to priser blev uddelt.

Respektprisen gik til Carsten Lindholm fra Alkorådet, mens UFL - Unge for Ligeværd - snuppede Handicapprisen.

Og så oplyser Zacharias Barden i øvrigt, at de 5000 kroner, som følger med prisen, er mere end velkomne.

- Vi står i en situation, hvor vi skal flytte ind i nogle tilstødende lokaler, så det falder fint sammen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Der skal bygges videre på succes

Der er efterhånden adskillige år siden håndværksbranchen lod alarmklokkerne ringe. Det gjorde den, fordi det kneb, og det kniber ret beset fortsat med at rekruttere nye, unge medarbejdere, som kan afløse de årgange, som er på vej på pension. Men der er godt nyt på vej. I hvert fald hvis man kigger på tallene fra erhvervsskolen i Svendborg. Ansøgerfeltet til håndværksuddannelserne er steget med 20 procent fra i fjor til i år. Det er den rigtige vej, og dykker man lidt ned i tallene, så fremgår det, at næsten alle grundforløbene er i fremgang. Kun food-linjen har ikke fået flere ansøgere i år, men dog heller ikke færre. Så alt i alt ligner det en historie uden minusser. Erhvervene vil kunne nyde godt af det og skolen, der har hårdt brug for fremgang, fordi økonomien fortsat er presset grundet mindre gode beslutninger i fortiden, vil blive styrket. Og styrkes skolen, er det godt for eleverne. Skolens direktør Allan Kruse peger på, at der er blevet arbejdet målrettet med brobygning og oprettelse af flere praktikpladser, og at det er væsentlige faktorer, når den positive udvikling skal forklares. Det er godt arbejde. Nu skal der naturligvis følges op på succeshistorien. De mange nye elever skal jo gerne blive til dygtige håndværkere, og her er det vigtigt, at det sker i et tæt samarbejde med de virksomheder, der sørger for praktikpladserne. Det handler både om, at de primære kompetencer skal være i orden - altså håndværket skal være på plads. Men det drejer sig også om de mere sekundære ting. Her handler det blandt andet om dannelse. Hvordan opfører man sig, når man træder ind i andre menneskers hjem? Kan man tale med kunderne, og kan man tale med de andre håndværkere? Kan man holde en pause uden at have næsen plantet i mobiltelefonen? Det er helt banalt, men det er også en vigtig del af uddannelsen, at eleverne ikke kun bliver dygtige kokke, mekanikere, murere eller noget helt fjerde. De skal uddannes hele vejen rundt, så de med en kliché bliver hele mennesker. Også den del er nemlig vigtigt for de håndværksmestre, der tager imod de nye lærlinge. Den øgede søgning til erhvervsskolens uddannelser er en god nyhed. Der er mere end rigeligt brug for dygtige håndværkere, og forhåbentlig kan denne opgang også tolkes som i hvert fald et lille brud med den norm, at den bedste ungdomsuddannelse er en gymnasial uddannelse. Den ene karrierevej er nemlig ikke bedre end den anden, og samfundet har brug for såvel håndværkere som akademikere. Det ene er ikke finere end det andet.

Annonce