Annonce
Ærø

Traditionen lever: Der bliver stadig kogt æg på Ærø

Der er en tradition for at man koger æg uanset vejrforholdene. Men de fleste søgte alligevel ly for vinden bag ved de små badehuse. Foto: Michael Printzlau
En påsketradition på Ærø er truet af corona. Men hverken vind og vejr, eller en pandemi kan stoppe ærøboernes tradition, der - for nogle - er vigtigere end selv julen.

Ærø: Allerede da jeg cyklede på arbejde Påskelørdag, kunne jeg se, at denne dag var lidt anderledes end andre dage, hvor jeg cykler samme rute. Røgskyer løftede sig op på en næsten skyfri himmel fra rigtig mange haver. Så mange, at jeg begyndte at tælle dem. Atten bål, hvor familie og venner sad samlet rundt om ilden, fik jeg talt, inden jeg ramte redaktionen på havnen i Ærøskøbing.

Peter Josefsen er fra Ærø. Han bor nu i Ringe, men det er fast tradition, at han tager familien med over til øen i påsken. Foto: Michael Printzlau

Til trods for, at det der skete i haverne, er en gammel tradition, så skete det på en noget utraditionel måde i år.

Det plejer nemlig at foregå på standen, men på grund af corona, er mange mennesker rykket fra stranden og hjem i privaten.

Det var Thomas Lockhearts første æggekogning. Han er fra Holte. Han frøs, men holdte sig varm på helt traditionel vis, med snaps. Foto: Michael Printzlau

Traditionen er, at man koger æg i saltvand fra havet over bål. For en udefrakommende som mig, kan det godt lyde lidt fjollet. Men jeg tænkte, at sådan er der jo så mange lidt fjollede traditioner, der alligevel er sjove, når man oplever det. Så jeg tog – med helt åbent sind - ned til Vestre Strand, hvor der - til trods for corona - var samlet nogle mennesker, for at lære nogle ting om denne allerhelligste Ærø-tradition.

- Det stinker helt vildt, når man steger pandekager i svinefedt, men det smager til gengæld godt, siger Inger Buch. Foto: Michael Printzlau
- Vi har ladet os fortælle, at det indvendige af huset er det originale fra 1919, siger Inger Buch. Foto: Michael Printzlau

Her er hvad, jeg lærte:

- Der er ingen, der rigtigt ved, hvor traditionen kommer fra. Mange mennesker vil påstå, at de kender oprindelsen af æggekogeriet, men hver eneste forklaring er forskellig fra stort set alle andre.

- En ærøbo, der har fået et par genstande indenbords, er en af de mest gavmilde mennesker, jeg nogensinde har mødt. Jeg fik ikke lov til at gå derfra uden at have smagt noget ved næsten hvert et lille badehus.

- Jeg er en frem-ski’. En fremmed skid. Et udtryk, der kan siges med foragt, men også lidt med et glimt i øjet.

- Man koger ikke kun æg. Man drikker en masse øl, steger pølser, og laver pandekager, der er stegt i svinefedt.

- Et æg, der kogt i havvand over bål, smager ikke anderledes end normale æg.

- En pandekage, der er stegt i svinefedt, smager uendeligt meget anderledes end normale pandekager.

- Mest af alt, så lærte jeg, at det ikke handler om at koge æg. Det handler om at mødes. Familie og venner. Og sammen holde fast i noget, der kun sker på Ærø.

Hvor alle er velkomne. Også selvom at man bare er en frem-ski’.

- Min bedstefar fortalte om det med at koge æg. Og selv da han var barn, var det en gammel tradition. Og nu giver vi det videre til de næste generationer, siger Christian Svarer. Foto: Michael Printzlau
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Endelig sammen igen: Skål!

Annonce