Annonce
Søsiden

Træprinsessen kunne lige lempes gennem porten

Da Søsiden besøgte Maritimt Kulturværksted på Frederiksøen i Svendborg var Chakrit Suttichan (tv), Lasse Ellerman Johansen og Tobias Bauneborg Nielsen igang om bord på Træprinsessen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Fartøj bygget af arkitekt Niels Lindberg i Rudkøbing er under renovering på Maritimt Kulturværksted i Svendborg.
Annonce

SVENDBORG: Vinterens store projekt i Maritimt Kulturværksted hedder Træprinsessen. Det royalt klingende navn bæres af et særpræget fartøj konstrueret og bygget af arkitekt Niels Lindberg i Rudkøbing i 1992.

Træprinsessen måler syv og en halv meter. Bredden er præcis 2,52 meter. Det mål er ikke tilfældigt:

- Båden er bygget i min baggård i Vinkældergade. Bredden var det maksimale, der kunne lempes gennem porten og ud på gaden, fortæller Niels Lindberg.

Træprinsessen har en kahyt i hver ende. Midtskibs er der et cockpit med plads til sænkekølen. Båden er gaffelrigget og blev bygget til familiesejlads og lidt fiskeri.

- Jeg vil gerne lære at lægge bord på. Det er håndværket, der trækker i mig.
Annonce

Solgt for en krone

Niels Lindberg oplyser, at Træprinsessens konstruktion overvejende er inspireret af båden-typen Fejø-drivkvase. Men der er også noget Lynæs-jolle og lidt vikingeskib i den, bl. a. det lange skrog og den buede køl.

Niels Lindberg ejede Træprinsessen indtil for fem-seks år siden. Derefter stiftede han en forening sammen med vikingsskibs-sejlere fra Ollerup. De fik dog andre interesser og så blev Træprinsessen solgt til Maritimt Kulturværksted for en krone.

- Hun bjærger sig overraskende godt. Det er næsten umuligt at sejle vand op på dækket af den. Den har taget nogle voldsomme ture, og den kan sejle med relativ god fart, lyder Niels Lindbergs skudsmål.

Annonce

Håndværket trækker

Nu er Træprinsessen under renovering i værftshallen på Frederiksø.

Da Søsiden kikkede forbi på en af de faste arbejds-onsdage var Lasse Ellerman Johansen, Tobias Bauneborg Nielsen og Chakrit Suttichan igang. De får vejledning af bl. a. værkstedets formand, Kim Russel Jensen og af foreningens kasserer, Morten Nielsen, skipper på Svendborg Museums natbåd Kaia.

Alle planker - bord - i begge sider af Træprinsessen er nummereret. Flere af dem er demonteret, før nye sættes i.

- Tanken er at ordne den i bunden og så lægge den i vandet. Hvis vi når det inden sommer, vil jeg være glad. Men det er nok ikke realistisk, vurderer Chakrit Suttichan. Han er uddannet maskinsnedker og er stået på projektet fordi han synes, at det er “superspændende”: - Jeg vil gerne lære at lægge bord på. Det er håndværket, der trækker i mig. Ikke så meget sejladsen bagefter, forklarer Chakrit Suttichan.

Når Træprinsessen er færdigrenoveret, er det værkstedets plan at forsøge at skabe et lav eller en forening omkring den og få den ud og sejle.

Træprinsessens konstruktør og bygger, Niels Lindberg, Rudkøbing, fortæller, at den formgivningsmæssigt har hentet inspiration hos ikke mindst en Fejø-drivkvase, men også fra et vikingeskib og en Lynæs-jolle. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Træprinsessen. Ormene har taget for sig af bordene, og nu står nogle af dem til udskiftning. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
En renovering af Træprinsessen er vinterens store projekt i Maritimt Kulturværksted på Frederiksøen i Svendborg. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Maritimt Kulturværksted på Frederiksøen rummer både aktiviteter relateret til træskibe, men også mulighed for en god sejlskibssnak. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Træprinsessen agterude om styrbord. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Kim Russel Jensen har sejlskibet Søvang ved Sejlskibsbroen og er formand for Maritimt Kulturværksted på Frederiksøen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Pletskud: Udvidet borgerservice

Svendborg

Flere indbrud i virksomheder: Tyv smurte ketchup, kartoffelsalat og marmelade på vinduer

Annonce