Annonce
Fyn

Træflis splitter byrådet: R og K vil have grønnere erstatning for kul på Fynsværket

Smilene var store, da borgmester Peter Rahbæk Juel (S) sammen med blandt andre klimaminister Dan Jørgensen (S) for et par uger siden præsenterede planen for en hurtigere udfasning af kullet på Fynsværket. Men hverken Det Konservative Folkeparti eller Radikale Venstre er begejstrede for alle dele af erstatningen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
De er enige om, at det er en god, grøn idé hurtigt at droppe kul i fjernvarmeproduktionen på Fynsværket. Til gengæld ser byrådet langt fra ens på, hvad der i første omgang vil være bedst at erstatte kullet med.

Odense: Egentlig skulle det have handlet om et forholdsvis enkelt ja eller nej til en kommunal lånegaranti, der skal give Fjernvarme Fyn økonomisk mulighed for at realisere planerne om at droppe kullene i 2022 og ad den vej reducere den nationale CO2-udledning med tæt på en procent.

- Det er stort, og det kan vi godt være stolte af, sagde borgmester Peter Rahbæk Juel (S) onsdag i byrådssalen.

Men stoltheden hos flere af de andre partier var knap så stor over det, der skal være med til at erstatte kullet, og derfor kom diskussionen til at kredse om netop det: At både træflis og gas er del af den i hvert fald foreløbige løsning.

Annonce

Fem ting erstatter kullet på Fynsværket

  1. Varmepumper: Store el-drevne varmepumpeanlæg vil blandt andet udnytte overskudsvarme fra Facebooks datacenter i Odense.
  2. Flisanlæg: Et nyt og større biomasseanlæg skal omsætte flis primært fra fynske skove til fjernvarme. Flisen er i overskud fra skovbrug, hvor den primære produktion er træ til møbelproduktion og byggematerialer.
  3. Elkedler: En ny stor elkedel skal udnytte strømmen fra vindmøller og solceller, så når der i perioder produceres mere strøm, end der er brug for, i stedet kan laves fjernvarme.
  4. Damvarmelager: Fjernvarme Fyn vil bygge verdens største damvarmelager med 500.000 kubikmeter vand. Når vindmøller og solceller producerer mest el, og strømmen derfor er billigst, skal elkedlen og varmepumper opvarme vandet og på den måde lagre el i vandet.
  5. Midlertidigt gas: 5-6 procent af fjernvarmen vil frem mod 2030 blive produceret af gas. Derefter skal flere varmepumper og nye teknologier tage over.

- Jeg ville ønske, vi kunne springe de trædesten over, konstaterede Radikale Venstres Susanne Crawley Larsen, der sammen med Det Konservative Folkeparti derfor lagde et ændringsforslag frem. Ifølge forslaget skal det fastslås, at biomassen skal væk hurtigst muligt og senest om 20 år, og indtil da skal den være både lokal og bæredygtig.

Kun én støtte

- Selv om kullet bliver udfaset, skal vi stadig have kritiske øjne på den måde, fjernvarmen bliver produceret på, understregede Søren Windell (K).

- Vi kan for eksempel godt være bekymrede for forsyningssikkerheden, når der skal bruges træflis, og selv om det er grønnere end kullet, så frigiver det stadig CO2.

Også Danmarks Naturfredningsforening har kritiseret flisen og kaldt "forestillingen om træbiomasse som CO2-neutral både ukorrekt og vildledende". Og der er eksempler fra andre kommuner, der importerer flis fra udlandet for at skaffe nok til afbrændingen og varmeforsyningen.

Senest har Dagbladet Information beskrevet, hvordan dokumenter fra Energistyrelsen og Klimaministeriet viser, at forbruget af træbiomasse skal nedbringes med 80 procent, hvis regeringen vil leve op til ambitionen om at være et grønt foregangsland.

Men i byrådet kunne Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre ikke samle noget flertal for deres grønnere forslag. Kun Enhedslisten støttede ordene.

Annonce

En kæp i hjulet

Hos SF opfordrede Brian Dybro til lige at huske, at "det her er en historisk dag".

- Vi smider kullene ud for klimaets skyld, og det er en vild beslutning, når vi tænker på, hvilken forskel det vil gøre.

Og Cæcilie Crawley, Socialdemokratiets politiske ordfører, fremhævede, at træflisen allerede nu er tænkt som et overgangsprodukt, indtil nye teknologier kan tage over.

- Ingen ser det som den perfekte løsning. Men det er for skråsikkert at sige, at vi slet ikke skal bruge biomasse. Udviklingen på det her område går vanvittigt stærkt, og vi kan ikke vide, om der måske kommer noget biomasse, der er bedre, sagde hun, mens Christoffer Lilleholt fra Venstre argumenterede for, at forslaget fra Radikale og Konservative vil være en kæp i hjulet for Fjernvarme Fyn - hvor Lilleholt i øvrigt er næstformand:

- Fjernvarme Fyn er gennemsyret af godt købmandskab og er optaget af, hvordan man mest klimavenligt får billigt fjernvarme. Det er alt for tidligt at sige, at vi senest om 20 år vil rive et helt nyt biomasse-anlæg ned.

Flere partier kritiserede samtidig, at ændringsforslaget blev sendt sent ud - nogle fik det først under selve byrådsmødet - og det fik Søren Windell til at foreslå at udsætte beslutningen til et senere byrådsmøde.

Det var der imidlertid heller ingen opbakning til.

Annonce
Ærø For abonnenter

Endnu en fornem pris til Ellen: - Ærø er virkelig kommet på landkortet

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Helbredet driller: Charlotte har solgt sin slæbebåd og lukker rederiet

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ville ikke give hånd: Hængte kæden om halsen på en borgmester, han ikke ville stemme for

Faaborg-Midtfyn

Nu skal det være slut med trafikkaos og farlige situationer: Brugsforening og kommunen poster mange millioner i nyt vejforløb

Faaborg-Midtfyn

Julestemningen sættes på prøve, når godsejeren og hans familie skal fælde juletræ

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Sport For abonnenter

Navne fra Jyske Bank Arena - med Zachariassen i opvarmning,  imponeret Boldsen og Lemgos langfart

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Sport

Eriksen-familien kontaktede allerede OB for tre måneder siden

Navne For abonnenter

Efter gaseksplosion: Knud Gether holder op med at tage sorgerne på forskud

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Sport For abonnenter

GOG fløj hen over fightende tyskere - Gidsel fandt det ekstra gear efter pausen

Svendborg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Svendborg Kommune

Svendborg

Snart kan turen til Drejø og Skarø vare længere: Forlænget rejsetid kan halvere Højestenes CO2-udslip

Annonce