Annonce
Faaborg-Midtfyn

Total opbakning fra sponsor: - Hvis Jim vil brænde sine billeder på Svelmø, er det det, vi gør

Jim Lyngvilds syv gigantiske billeder med bibelske motiver blev vist frem i Faaborg Kirke ved en fernisering i marts. Foto: Michael Bager
Ole Billum har betalt for Lyngvilds kirkekunst, og står 100 procent bag kunstneren. Han undrer sig over, at et flertal i menighedsrådet vil pille de syv store fotostater ned
Annonce

Faaborg:  Erhvevsmanden Ole Billum, der er mæcenen bag Jim Lyngvilds opsigtsvækkende fotokunst i Faaborg Kirke, Helligåndskirken, står 100 procent bag kunstneren. Selv hvis det kommer til, at Lyngvild vil destruere billederne, som han har "truet" med, har han sin sponsors opbakning.


Jeg var meget spændt på, hvilken opmærksomhed, der ville føre med sig, da jeg gik ind i projektet. Jeg var lidt nervøs for, om hans billederne ville provokere folk og udløse en shitstorm fra byens kirkegængere, men jeg er blevet meget positivt overrasket over, hvordan folk har taget dem til sig.

Ole Billum, sponsor for Jim Lyngvilds kirkekunst i Helligåndskirken, Faaborg.


- Hvis Jim vil brænde sine billeder på Svelmø, er det det, vi gør, siger Ole Billum i en kommentar til de seneste dages polemik om billederne.

Ole Billum har finansieret skabelsen og ophængningen af de stor kirkebilleder. Foto: Peter Leth-Larsen.

Et flertal i menighedsrådet har ønsker billederne pillet ned for bestandigt i forbindelse med at kirken skal renoveres til efteråret. Formanden for rådet, Thomas Patrick Ingemansen, er således kommer i mindretal - på trods af, at han kan dokumentere 98 procents opbakning til at lade billederne bliver hængende - fra en vejledende afstemning på Facebook, som 8000 mennesker nu har deltaget i.

Det er altså ikke blot faaborgensere, der har blandet sig i den debat.

- Der er rigtig godt, at vi dermed kan se, vi i Faaborg kan skabe noget, der giver genlyd, siger Ole Billum.

Formand for menighedsrådet, Thomas Patrick Ingemansen ønsker Lyngvildsbilelder bliver hængende. Foto: Michael Bager

Han gik på opfordring ind og finansierede matieraler og ophængning af kirkekunsten mod at få ejerskabet til billederne efter udstillingen. Finansieringen har stået ham i 80.000 kr. plus moms, oplyser han til fyens.dk.

Annonce

Ophavsretten er Jim Lyngvilds

- Ja, efter aftalen er billederne mine, men de er jo skabt til Faaborg Kirke, og jeg har ikke rigtig nogen glæde af at have dem stående på et lager. Jim Lyngvild har ophavsretten til værkerne, og jeg vil lytte til hans ønsker om, hvad der skal ske med dem.


Jeg vil opfordre hele byen, både dem der er for og dem der er imod, til at møde op til menighedsrådsmødet den 6. juli klokken 17. Møder i menighedsrådet er jo offentligt tilgængelige.

Jim Lyngvild


- Jeg var meget spændt på, hvilken opmærksomhed, det ville føre med sig, da jeg gik ind i projektet. Jeg var lidt nervøs for, om hans billederne ville provokere folk og udløse en shitstorm fra byens kirkegængere, men jeg er blevet meget positivt overrasket over, hvordan folk har taget dem til sig.

Folk har taget Lyngvilds fotokunst til sig, konstaterer Ole Billum. Foto: Michael Bager

- Kirken kan virke som et lidt kedeligt sted, men det er lykkedes Lyngvild at skabe en attraktion, der har givet folk, selv langvejs fra, lyst til at komme i Faaborg Kirke. Det er en kæmpesucces, og projektet er så spændende, at DR har lavet tv-udsendelser om det, som bliver sendt til august, fortæller Billum.

Annonce

Savner begrundelse for at pille billederne ned

Han er lidt ærgerlig over, at coronaen kom på tværs, og en periode lukkede kirken ned:

- Så jeg håbede på, at billederne kunne få lov at bliver hængende et stykke tid efter genåbningen, f.eks i en periode på et år. Jeg undres noget over, at modstanden mod dem kommer fra menighedsrådet, og jeg savner en begrundelse fra flertallet for, at de ikke ønsker billederne hængende i kirken. Jeg er usikker på, om de har noget mod billederne, om de har noget mod Lyngvild, eller hvad der egentlig er begrundelsen, siger han.

Jim Lyngvilds syv gigantiske billeder med bibelske motiver er blevet en stor attraktion for Faaborg Kirke. Foto: Michael Bager

Flertallet har ikke meldt nogen egentlig begrundelse ud, men i et interview med avisen forleden sagde provst Lars Ole Jonssen:

- Jeg kan jo så bare konstatere, at der var et flertal for at holde fast på den oprindelige aftale, der var lavet med Jim Lyngvild. Altså at billederne skulle blive hængende indtil renoveringen.

Annonce

Lyngvild opfordrer til at møde op til om-afstemning

Efter det dramatiske menighedsrådsmøde i torsdags, hvor stemmerne fordelte sig 7-5 for at pille billederne ned, har formand Thomas Patrick Ingemansen, opdaget, at aftstemningen var ulovlig, fordi en præst på orlov fik lov at stemme, så menighedsrådet mødes ekstraordinært igen den 6. juli for at foretage en ny, lovlig afstemning.

Jim Lyngvild ønsker ikke kommentere sagen yderligere lige nu, men siger dog:

- Jeg vil hellere opfordre hele byen, både dem der er for og dem der er imod, til at møde op til menighedsrådsmødet den 6. juli klokken 17. Møder i menighedsrådet er jo offentligt tilgængelige.

Mødet holdes i Det Ny Hospital.

Billederne i Faaborg Kirke kan se frem til, at kirken skal gennemgå en større renovering til efterået. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Langeland For abonnenter

Børns Vilkår: Langelandske børn bliver brikker, de voksne flytter rundt med

Svendborg For abonnenter

Tåsinge-brugs drukner i pakkepost: - Det går selvfølgelig ud over Svendborgs specialbutikker

Svendborg

Fredagens sydfynske coronatal: Smitten daler fortsat i Svendborg

Annonce