Annonce
Erhverv

Tomater storsælger: Katrine og Alfred giver overskud igen

Mads Pedersen fik hurtigt virksomheden ud af underskuddet fra 2018. Hvordan 2020 bliver, tør han ikke sige noget om, men starten på året har været virkelig god. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Fynske Mads Pedersens store agurk- og tomatgartnerier kæmpede sig ud af underskud i 2019 – selv om en stor produktion blev ødelagt af skadedyr. Og 2020 ser meget bedre ud – blandt andet på grund af corona-krisen.

Odense: De fleste fynske virksomheder taber penge på coronakrisen, men enkelte får et skub fremad af den. Det gælder blandt andet Katrine og Alfred-tomater og -agurker, der dyrkes i Bellinge syd for Odense og i et søstergartneri i Sverige.

Koncernens grøntsager bliver udelukkende solgt i detailhandlen, og det er en fordel lige nu. Supermarkeder og andre dagligvarebutikker har fin fremgang i en tid, hvor blandt andet restauranter har lukket.

- Vi er heldige, at vi kun leverer til detailhandlen. Vores kunder har et godt salg, og det betyder, at vi også har fremgang i år, siger Mads Pedersen, der heller ikke har haft problemer med at holde produktionen i gang.

Han er direktør og ejer af koncernen Green Food Holding, der omfatter de store gartnerier. Han ejer også en del af cannabis-selskabet Aurora Nordic Cannabis, men det indgår ikke i denne koncern og offentliggør først regnskab til efteråret.

Green Food Holding A/S

Hjemsted: Odense SV

CVR-nummer: 29 63 45 21

Direktion: Mads Ulrik Pedersen

Bestyrelse: Jørn Tolstrup Rohde (formand), Michael Storm, Eskild Lyngholm, Mads Ulrik Pedersen

Ejer: Mads Ulrik Pedersen

Regnskabstal 2019 (2018 i parentes)

Omsætning: 274 millioner kr. (255)

Resultat af drift: 10 millioner kr. (-1)

Resultat før skat: 7 millioner kr. (-5)

Resultat efter skat: 5 millioner kr. (-4)

Egenkapital: 87 millioner kr. (83)

Antal ansatte: 171 (165)

Økologi giver bedre økonomi

Udviklingen i år bliver også hjulpet af, at forbrugerne køber flere og flere økologiske produkter. Her er den udenlandske konkurrence ikke så stor som på produkter fra den konventionelle produktion, og derfor kan Katrine og Alfred tjene mere på varerne.

- I dag er 40 procent af vores produktion økologisk. Vi prøver at afspejle markedet, og vi øger andelen i takt med, at flere og flere kunder går den vej, siger Mads Pedersen.

Han spiser selv lige gerne en økologisk og en konventionel tomat, og forskellen er ikke stor.

- Vi bruger stort set ingen bekæmpelsesmidler i den traditionelle produktion, vi bekæmper for eksempel skadedyr med biologiske metoder ligesom i den økologiske del. Den store forskel er gødningen. Til økologiske produkter skal vi bruge komøg, gylle og den slags i stedet for handelsgødning, og det er meget sværere at dosere præcist, så nogle planter kan få for lidt eller for meget gødning og bliver dermed lettere syge, siger Mads Pedersen.

- Det er sværere, men der er også større økonomisk potentiale.

Annonce

Skadedyr i agurkerne

Det nye 2019-regnskab viser en god fremgang, men det var netop en ny økologisk produktion, der forhindrede tallene i at blive rigtig gode.

Sidste år satte gartneriet for første gang i en ny, stor produktion af økologiske agurker, og det gik helt galt. Der kom skadedyr i planterne, og alle planter måtte ud af drivhuset, som stod tomt i seks uger midt i højsæsonen for at sikre sundheden.

- Det var selvfølgelig en streg i regningen, men det var noget rent gartneriteknisk, og vi lærte virkelig meget af det. Derfor gik det virkelig godt, da vi startede samme produktion op i år, og vi har haft den bedste start på året nogensinde, siger Mads Pedersen.

Trods agurkehistorien viser 2019-regnskabet en fremgang i resultatet fra minus fem til plus syv millioner kroner før skat. En del forskellen skyldes nogle store ekstraordinære udgifter i 2018, men også salget viser en solid fremgang med en stigning på syv procent.

I en periode har det været gartneriet i Sverige, der holdt tallene sorte, mens anlægget i Bellinge var plaget af blandt andet høje energiafgifter. Den svenske del bidrager stadig mest til bundlinjen, men den danske del har indhentet noget af forspringet blandt andet på grund af færre afgifter.

- Men der er stadig meget bedre forhold i Sverige. Derfor ansøger vi om tilladelse til en stor udvidelse på 80.000 kvadratmeter derovre, så vi kan følge med efterspørgslen, siger Mads Pedersen.

I dag er den største forskel, at det fynske gartneri skal betale medarbejderne 38 danske kroner mere i timen end det svenske.

Koncernen har 180 ansatte i Danmark og 125 i Sverige, da en del af produktionen er lukket om vinteren, svarer det i gennemsnit til 171 medarbejdere på fuld tid.

Mads Pedersen er fjerde generation af tomatavlere på gartneriet Katrine og Alfreds Tomater. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Omrking 40 procent af produkterne fra Alfred Pedersen & Søn er økologiske. Forskellen er især typen af gødning. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Danskerne køber i højere og højere grad friske fødevarer fra producenter tæt på. Det opvejer nogle af de ulemper, som danske producenter har i forhold til den sydeuropæiske produktion, hvor mange forhold og regler er meget anderledes end i Danmark. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Politikere kræver handling fra minister og kommunen i Marco-sag: - Lad nu den familie flytte ind til deres barn

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Hvem er den store afslutter 5700 Summer?: Her er musikanmeldernes bud

Erhverv For abonnenter

Lynmanøvre i Svendborg: Assens-firma køber konkursramt skiltefabrik - og sælger den videre til tidligere ejere

Svendborg

Se videoen af måske kommende hotdogkonge: Robert slugte 15 hottere på 15 minutter

Svendborg

Små partier rykker sammen: SF og Alternativet i valgforbund til kommunalvalget

Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Efter norsk drama: Grand Hotel er blevet mindre værd

Faaborg-Midtfyn

Borgmester vil ikke føre personalesager i avisen: Skolebestyrelse tilgiver fyringstruet fagchef

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Ærø

Politiet rykkede ud: Sejler mistænkt for at være spirituspåvirket

Langeland For abonnenter

Mindre lodsselskab fra Spodsbjerg taber overskud, men er alligevel tilfreds:  - Vi har egentlig gjort det udmærket

Faaborg-Midtfyn

Ingen andre kunne hjælpe havarist ved Avernakø: Marinehjemmeværnet trak lystsejler fri efter syv-otte timer på grund

Annonce