Annonce
Søsiden

To små færger på populær overfart til lille øsamfund

Aalborg Kommunes færgeri til Egholm kan mønstre to fartøjer til den korte overfart. Her er de begge i lejerne på Aalborg-siden. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Færgen Egholm II har et avanceret fremdriftssystem - og sank under bugsering fra Svendborg.
Annonce

AALBORG: I Aalborg - Danmarks tredjestørste kommune - drømmer mange om en ny bilvej over Limfjorden.

Denne tredje Aalborg-forbindelse over fjorden skal i følge planen bruge øen Egholm som trædesten på samme vis som broerne gør det på Sprogø og Saltholm.

Projektet nyder også bred opbakning i det øvrige Nordjylland, men synes foreløbig at mangle kontant støtte fra Christiansborg. Fra de omkring 50 beboere på Egholm lyder selvsagt heller ikke jubelskrig over at få en motorvej tværs over øen.

Somd et ser ud i dag, er beboerne og øens turister godt færgebetjent.

Færgerne - m/f Egholm og den større m/f Egholm II - på den godt fem minutter lange overfart sejler i halvtimes drift fra tidlig morgen til kort før midnat.

Det vel at mærke kun, hvis der er passagerer eller biler. Færgens skipper kan om nødvendigt aktiveres ved et tilkaldesignal.

Også Egholm-færgerne har sejler gratis i corona-sommeren. Det har udløst eksplosive gæstetal på øens traktørsted, Kronborg.

Færgen Egholm II blev i øvrigt kendt, da den for ti år siden sank i stille vejr i Aarhus Bugt under slæb af Svendborg-bugserbåden Storesund.

Den tyskindkøbte, brugte færge fra 1963 var via Svendborg på vej til ombygning på værft i Hirtshals før indsættelse på Limfjorden.

Søfartsstyrelsen har i en senere rapport konkluderet, at årsagen til, at færgen sank var, at den fik slagside på grund af havvandindtag gennem uskalkede eller utætte dæksluger. Færgen blev hævet fra 12 meter vand og derefter totalrenoveret.

Færgen Egholm II i alternativ funktion som passager-pendul Aalborg-Nørresundby under Tall Ships Races. Bemærk, at færgen her ved afgangen sejler nærmest sidelæns. Det kan den på grund af sit særlige fremdriftssystem baseret på to sæt lodret roterende blade, såkaldt Voith-Schneider. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Video: Budgetforlig i Svendborg sender millioner til ældre, børn og teater på Frederiksøen

Annonce