Annonce
Svendborg

To bådtyper er særligt egnede til handicappede: En solo og en tandem

Mini 12'eren er velegnet til handicapsejlads - her et par stykker på kryds i Thurøbund. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Yachtdesigneren Søren Olsen har bygget bådtyperne Olsen Twin og Mini 12’er, som bl. a. Thurø Sejlklub anvender.
THURØBUND: Thurø Sejlklub disponerer over en håndfuld både specielt egnet til sejlads med handicappede om bord. Den ene bådtype, den såkaldte Mini 12’er, anvender klubben til sejlads med en enkelt handicappet person, der sejler uden ledsager om bord. Mini 12’eren hedder rettelig en International 2,4 Meter R-båd. Når 12-tallet kommer ind i billedet skyldes det, at den kun godt fire meter lange kølbåd i sin formgivning er nært beslægtet med 12 Meter-bådene kendt fra bl. a. Americas Cup. Mini 12’eren er i grove træk en 1:5-nedskalering af de klassisk elegante, store 12 Metere.
Alt til trim af sejlene er ført ned til betjening i cockpittet. Bemærk styrepinden øverst til højre i billedet. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

100 både til VM og EM

De første tilløb til enmands-båden blev taget i starten af 1980’erne. I 1987 tegnede Peter Norlin den udgave, der er mest udbredt i dag. Den kendte, svenske konstruktør gav sin optimerede version typebetegnelsen Norlin Mark III.

Mini 12’eren blev oprindelig tænkt som en kapsejlads-båd til sejleren, der måske ikke lige kunne samle en hel besætning. Den relativt billige båd blev populær, og det viste sig hurtigt, at båden også var velegnet til sejlads for en handicappet person.

Mini 12’erens popularitet illustreres bl. a. af, at den til Europa- og verdensmesterskaber samler felter på op til 100 både. Båden bruges også til OL for handicappede, De Paralympiske Lege.

Annonce

Kun hovedet stikker op

For handicappede sejlere er fordelen ved Mini 12’eren bl. a., at alle trimsnore og hal til betjening af de to sejl kan nås fra skipperens position på bådens eneste siddeplads. Roret betjenes af let tilgængelige håndtag under dækket i hver side af cockpittet - eller med fødderne.

Mini 12’erens dybe cockpit giver også sejleren en god beskyttelse mod vind og vejr. Under sejlads er det faktisk kun hovedet, der stikker op over cockpitkarmen.

Båd-typen er desuden væltefri og ikke særlig vægtfølsom. Det sidste betyder, at skipperens taktik og bådens trim spiller en stor rolle ved kapsejladsens alfa og omega - højde og fart.

Takket være opdriftsmiddel i for- og agterskib kan Mini 12’eren heller ikke synke.

Mini 12-sejleren har kun lige hovedet oppe over cockpitkarmen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Dansk konstruktion

En anden udbredt handicap-båd er Olsen Twin. Denne forlængede og lidt bredere Mini 12’er er tegnet specielt til handicappede og designet og bygget af Søren Olsen:

- Det er efterhånden nogle år siden, jeg slog de streger. Båden blev tegnet, fordi der opstod et ønske om at kunne have en ikke-handicappet ledsager med under sejlads, forklarer Søren Olsen til Søsiden.

Olsen Twin blev ligesom Mini 12’er bygget på Søren Olsens værft i Sondrup ved Odder i Østjylland.

Olsen Twin anvendes primært til sejlads med handicappede. Den handicappede sejler sidder forrest og hjælperen på et andet sæde bagved. Sejl, trim og ror kan betjenes fra begge pladser.

Mini 12'eren er i store træk en 1:5-nedskalering af de kendte 12 Meter R-både. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Nu tre Olsen Twin i Thurøbund

Thurø Sejlklub har netop modtaget og klargjort sit tredje eksemplar af denne bådtype. Thurøbunds nye Olsen Twin’eren kommer fra en klub i Aarhus. Reglen er, at hvis en båd til handicappede ikke udnyttes tilstrækkeligt i en klub, bliver den flyttet til en anden klub, der har mere behov for den.

Heller ikke Olsen Twin kan vælte eller synke.

- I Mini 12’eren skal du kunne bruge armene og man skal vide, hvad man gør. Det er kun de erfarne, der sejler alene. Begyndere og folk, der har stort handicap, sejler i Olsen Twin, siger handicapleder Erling Justesen, Thurø Sejlklub.

Ligesom Mini 12’eren kan Olsen Twin trailes.

Denne Mini 12'er har navn efter den tidligere radikale minister Elsebeth Gerner Nielsen, der gjorde en indsats for handicap-sejlsds. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Sport For abonnenter

Se finalekampen: Kan Bakken Bears tage tredje sejr over Svendborg Rabbits?

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Jeppe Wahlstrøm mistede sig selv - Yepha var væk: Presset og angsten tog over, og glæden ved at lave musik forsvandt

Svendborg For abonnenter

Hjerteafdelingen mangler stadig sygeplejersker: - Min ambition er, at vi kan åbne senge igen. Men jeg kan ikke sige hvornår

Sport

Følg med live: GOG vil sætte østjysk forfølger af i slutspillet

Ærø For abonnenter

Ukrainske børn starter mandag i de ærøske børnehaver: - Vi taler ikke om krig her

Skandalesag breder sig igen: Fire ud af fem regioner vil nu undersøge, om fejl har kostet patienter benene

Ærø For abonnenter

En numse, et overdimensioneret lem og et offentligt strandhus sømmes sammen: 40 skulpturer indtager inden længe Søby

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: God vind til karakterfri friskole – karakterer er lavet for systemets skyld

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Navne

Fynske dødsfald

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Købmanden og campingmanden lavede overskud i millionkassen, og det store rederi havde røde tal på bundlinjen

Holger og konen sagde nej til unionen og gik fra hinanden - nu siger han ja til at forlade sit eget forbehold

Langeland

Kvinde dømt for kørsel med narko i blodet: Snuppet på rastepladsen ved Siødæmningen

Langeland For abonnenter

Vindselskab tjener millioner, Lohals Havn er på sikker kurs, og dyrevennerne har været flittige til at svinge dankortet: Her er dit langelandske erhvervsoverblik

Svendborg

Unge mennesker råbte 'Hvad kigger I på': Så blev der delt knytnæver ud

Annonce