Annonce
Faaborg-Midtfyn

Tjek din kirke: Præster tænker alternativt i påsken

Kirkerne må holde lukket i påsken på grund af corona. Det betyder, at præsterne har måttet tænke i alternativer i fejringen af kirkens største højtid. Læs her, hvad der er fundet på som alternativer til kirkegang.

Brødtekst

Annonce
Ole Buhl Nielsen. Præst i Brahetrolleborg, Krarup og Ø. Hæsinge kirke. Arkivfoto: Michael Nørgaard

Ole Buhl Nielsen, præst, Brahetrolleborg, Krarup og Ø. Hæsinge kirker

- Vores plan er at livestreame en forkortet gudstjeneste fra Brahetrolleborg Kirke palmesøndag, langfredag og påskedag. Det er klokken 11.30 alle dage.

- Skærtorsdag og 2. påskedag lægger vi et par små film om den pågældende helligdag ud. Disse film optager vi i henholdsvis Krarup og Ø. Hæsinge kirke.

- Vores platform er Brahetrolleborg Kirkes facebookside, som vi streamer til. Her vil gudstjenesterne også blive ved med at ligge, så man senere kan gå ind og se dem, ligesom de også kommer til at ligge på kirkens Youtube-kanal.

Karen Blauenfeldt Dam, præst, Ringe Kirke

- Vi laver to "e-gudstjenester" - en palmesøndag og en påskedag, som bliver lagt ud på kirkens hjemmeside www.ringe.kirke.dk og kirkens facebookside, som går under navnet Ringe Kirke.

- Vi har valgt at satse på den traditionelle gudstjeneste, så det er med både orgelspil, samlesang, tekstlæsning og prædiken.

Karen Blauenfeldt Dam, Præst, Ringe kirke

Anette Buchwald Agersnap, præst, Sdr. Broby kirke

- Vi havde forberedt os på en traditionel påskefejring med de gudstjenester, der hører med i forskellige variationer, og vi havde planlagt koncert med Flauti con Amore. Men alt er aflyst.

- Vi har ikke fundet alternative måder at fejre påsken i og omkring Sdr. Broby Kirke, men jeg håber, at andre ligesom min mand og jeg tager imod tilbuddet om at lytte til de radiotransmitterede påskegudstjenester fra Københavns Domkirke klokken 10. Vi har haft glæde af disse de foregående søndage. På den måde kan vi være sammen om en gudstjeneste hver for sig.

Anette Buchwald Agersnap, Præst, Sdr. Broby kirke. Arkivfoto

Torkil Jensen, præst, Vester Aaby og Aastrup kirker

- Vi har i øjeblikket en andagt, der er optaget i præstegården liggende på hjemmesiden.

- Den tænkes opfulgt af en andagt fra Aastrup Kirke, der er centreret omkring palmesøndag den 5. april. Ligeledes vil der blive lavet videoer omkring de øvrige påskedage på skift mellem sognepræst Alex V. Nielsen og mig, Torkil Jensen.

Torkil Jensen, Præst, Vester Aaby og Aastrup kirke. Foto Lasse Skov

Vibeke Hammerum, Lene Matthies, Lars Jonssen, præster, Faaborg, Diernæs, Lyø og Avernakø kirker

- Vi har på de seneste søndage lavet digitale gudstjenester, hvor videoerne bliver lagt på hjemmesiden faaborg-kirke.dk under menupunktet "digital kirke". Gudstjenesterne er fælles for pastoratets fire kirker og med en enkelt undtagelse, bliver påskeugens gudstjenester optaget i Helligåndskirken i Faaborg, hvor vi nogle af dagene har mulighed for at inkludere noget af Jim Lyngvilds meget omtalte og roste kirkekunst, fortæller Vibeke Hammerum.

Digitale gudstjenester: Palmesøndag, 5. april, ved sognepræst Lene Matthies, Diersnæs kirke. Skærtorsdag, 9. april, ved provst Lars Jonssen, Faaborg Kirke. Langfredag, 10. april, ved Lene Matthies, Faaborg Kirke. Påskedag, 12. april, ved sognepræst Vibeke Hammerum, Faaborg Kirke. 2. påskedag, 13. april, ved Lene Matthies, Faaborg Kirke.

Fra øverst sognepræst Vibeke Hammerum, sognepræst Lene Matthies og provst Lars Jonssen. Fotos: Privat, Palle Søby, Katrine Becher Damkjær.

Uffe Kærup, præst, Herringe og Gestelev kirker

- Jeg laver ikke videoopslag. I stedet reflekterer jeg over påsken og derefter kommer det på vores hjemmeside i de forskellige dage i påsken.

Uffe Kærup, Sognepræst, Herringe og Gestelev Sogn. Arkivfoto: René Vaaben

Inge Dalsgaard, Jensen, provst, Sdr. Nærå kirke

- Jeg lægger en prædiken ud på vores hjemmeside skærtorsdag, og påskedag vil der blive lagt en lille påskegudstjeneste ud på kirkens hjemmeside og facebookside.

Inge Dalsgaard Jensen, Provst, Sdr. Nærå kirke. Arkivfoto: Kim Rune

Peter Ulrik Jensen, præst, Årslev og Sdr. Højrup kirker

- Palmesøndag flager vi fra klokken 10 til 12 og ringer to minutter i Årslev kirke. Langfredag flager vi på halvt fra 10 til 16. Vi ringer også to minutter klokken 10 i Sdr. Højrup - klokken 11 i Årslev kirke. Påskedag flager vi også hele dagen og kimer med klokkerne i fem til ti minutter. Klokken 10 i Årslev og 11 i Sdr. Højrup.

- Jeg laver også påske-video-hilsen påskedag med en 10-15 minutter lang andagt, hvor jeg læser nogle vers af en påskesalme, læser evangeliet og holder en kort prædiken. Jeg beder fadervor og lyser velsignelsen. Der kommer også lidt orgelspil ved organisten. Videoen lægges på vores hjemmeside og facebookside påskemorgen. Jeg vil også henvise til gudstjenesterne på DR1 og P1.

- Derudover har vi påskebanner, hvor vi skriver "Glædelig påske", som opsættes påskedag og står frem til søndag efter påske.

Peter Ulrik Jensen, Sognepræst, Årslev og Sdr. Højrup. Privatfoto

Jakob Daniel Lund Olesen, præst, Ryslinge Kirke

- Onsdag giver vi en buket blomster til alle husstande i byen med ønske om en glædelig påske.

- Vi laver fire videoer, som er optaget i kirken, hvor jeg prædiker og vores faste personale synger og spiller musik. De er til Palmesøndag, skærtorsdag, langfredag og påskedag.

- Påskedag sætter vi tre trækors op ved hovedindgangen, hvor det i midten er det største og pyntet med påskeliljer. Derudover sætter vi et stort baner, hvor der står "Glædelig påske".

- Hvis vejret er til det, vil jeg stå en del timer ved indgangen, og ønske god påske til alle dem, der er ude og gå en tur i det gode påske-vejr, da vores kirke ligger lige ved en af byens store gåtur-ruter.

Jakob Lund Olesen, sognepræst, Ryslinge. Foto: Christian Nordholt

Mattias Skærved, præst, Kværndrup Kirke

- Jeg gør det, at jeg lægger prædikener på vores hjemmeside og facebookside. Ellers refererer jeg til, at man også kigger til, hvad andre i provstiet gør og laver.

Mattias Skærved, sognepræst, Kværndrup. Arkivfoto Andrea Bisgaard

Eva Maren Ladefoged, præst, V. Hæsinge og Sandholts Lyndelse kirker

- Vi følger biskoppernes opfordring ved at flage på halv langfredag og på hel påskedag. Vi kimer påskelørdag i forbindelse med aftenringning og påskedag mellem 9.45 og 10.00.

- Vi har også dæmpet lys i kirkerne og batterifyrfadslys i vinduerne påskenat- og dag.

Eva Maren Ladefoged, Sognepræst, V. Hæsinge og Sandholts Lyndelse Kirke. Arkivfoto: Robert Wengler

Mette Sauerberg, præst, Gislev kirke

- Man kan klikke ind på Gislev Kirkes facebookside: Gislev Kirke. Her vil der blive lagt små gudstjenester og påskehilsener ud fra mig.

Mette Sauerberg, præst, Gislev kirke. Privatfoto

Merete Holck, præst, Svanninge og Falsled kirker

- Vi havde et tætpakket program til påsken, men det var alt sammen gudstjenester, der desværre nu er aflyst. Det er rigtig ærgerligt, for påskens budskab er jo netop, at Gud er stærkere end døden, at lyset sejrer over mørket. Det er et budskab vi trænger til at høre midt i en usikker og utryg tid.

- Derfor er det godt, at mange kirker laver digitale gudstjenester, som man kan se hjemme i stuen. Jeg vil gerne henvise til Faaborg Kirkes online gudstjenester, som man kan se på deres hjemmeside eller via facebook under "Øhavskirkerne".

Merete Holck, sognepræst, Svanninge og Falsled kirke. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

93-årige Ruth troede, det var slut, da coronaen ramte: - Jeg ved ikke, om jeg bare har været heldig

Annonce