Annonce
Langeland

Tilbud skal hjælpe turister med at agere i naturen: - De render forvirrede rundt

Jesper Herluf Ansbæk er selv interesseret i fugle. Derfor passer det ham helt fint, at en tårnfalk har valgt at bosætte sig i området omkring hans baghave. Foto: Rasmus Henriksen
Der bør skabes konkrete tilbud målrettet turisternes interesser, så de kan få hjælp til at se på eksempelvis fugle, så de ikke på egen hånd forvilder sig steder hen, hvor de skader naturen. Det mener Jesper Herluf Ansbæk, der gerne vil bidrage til at finde konkrete løsninger på udfordringen med, at turister belaster den langelandske natur.
Annonce

Rudkøbing: Mens Jesper Herluf Ansbæk fredag eftermiddag bevæger sig rundt i sin have, ses en tårnfalk bomstille i luften få meter fra hans hjem. Pludselig dykker den ned i marken, hvorefter den sætter kløerne i en mus.

Sådanne oplevelser er Langeland rig på, hvilket mange turister i år opsøgte. Deres færden har dog forstyrret især fuglelivet, har Danmarks Naturfredningsforenings (DN) formand Nis Rattenborg tidligere fortalt til Fyns Amts Avis.

Der har også været eksempler fremme om kørsel på en firhjulet crosser langs stranden, mountainbikere på afveje og campister på privat grund.

Debattører har foreslået alt fra skilte om forbud til skilte med retningslinjer. Nu bidrager den pensionerede biolog og nuværende næstformand i Langeland Turistforening, Jesper Herluf Ansbæk, også til debatten.

- Vi skal være konkrete og konstruktive, lyder meldingen.

- Folk render forvirret rundt, hvis de ikke kan finde det, de søger, og så havner de nogle steder, hvor de ikke er så velkommen og kan være med til at stresse fugle.

Annonce

Turister skal hjælpes

Jesper Herluf Ansbæk understreger, at man ikke ved med sikkerhed, om det udelukkende er turister, der har skabt problemer i naturen denne sommer. Hans overordnede budskab er, at man i stedet for at fortælle turisterne, hvad de ikke må, skal byde dem velkommen og hjælpe dem med, hvad de må, og hvor de må være.

- Naturen er et af de helt store trækplastre. For mange er det bare at komme ud og mærke luften, se træerne, mærke roen og bade i havet. For andre handler det om oplevelser, som eksempelvis at se fugle. Til dem kunne jeg godt tænke mig, at man lavede nogle konkrete tilbud, siger han og understreger, at der er noget at komme efter hele året på Langeland for en fugleentusiast.

Han påpeger, at der blandt andet mangler beskrivelser og guides på hjemmesider, hvilket også gælder for turistforeningens hjemmeside. Og så skal der suppleres med guidede ture, som turisterne kan tilmelde sig, hvorefter de kan få en oplevelse, samtidig med de bliver klogere på naturen. Han peger på, at både rejsebureauer, turistforeningen og andre kan samarbejde med eksempelvis fugleinteresserede om at løse opgaven.

I øjeblikket er der nogle informationer henvendt til turister på Langeland.dk, men det er slet ikke nok, mener han.

- Der kunne sagtens være mange flere af dem. Det kunne måske også få nogle af turisterne til at hjælpe med at passe på naturen, hvis vi gennem de tilbud kunne fortælle dem noget om værdierne og om at sikre en stor biodiversitet.

Det er denne tårnfalk, som jævnligt går på jagt i markerne, der grænser op til grunden, hvor Jesper Herluf Ansbæk bor. Foto: Rasmus Henriksen
Annonce

Klar besked til mountainbikere

Når det kommer til udfordringen, som nogle har fortalt om i avisen, med mountainbikere, har han også et bud på en løsning.

- Altså, jeg er ikke selv begejstret, når jeg kommer gående, og de så kommer drønende en hel flok, hvilket tager lidt af oplevelsen. Der ville det være rart at kunne melde klart ud, at der er nogle spor på Langeland, hvor man kan cykle og få sine behov som mountainbiker opfyldt.

Han tror, at flere tilbud målrettet turisternes interesser vil gøre Langeland til et endnu mere attraktivt sted både for turister, for dem der bor her og for dem, som gerne vil bosætte sig her.

- Så jeg går ind for at diskutere, hvad der er for problemer, hvis der er nogen, og om det kan løses med nogle tilbud, lyder det imødekommende fra Jesper Herluf Ansbæk.


Folk render forvirret rundt, hvis de ikke kan finde det, de søger, og så havner de nogle steder, hvor de ikke er så velkommen og kan være med til at stresse fugle.

Jesper Herluf Ansbæk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Fyn

OB-træner vil konkludere halvvejs

Annonce