Annonce
Svendborg

Tilbage i varmen: Nyborg har takket nej - Svendborg kan blive startby for de gamle sejlskibe i 2020

Svendborg har været målby masser af gange og bliver, hvis ellers politikerne vil det, startby for de gamle sejlskibe i 2020. Og måske får den sydfynske købstad også status af startby igen i 2021. Arkivfoto: Andreas Bastiansen
Politikerne i Nyborg har sagt nej tak til at blive startby, når de bevaringsværdige træskibe sejler Fyn rundt. Så hvis ellers Svendborgs politikere nikker ja til en ansøgning om 100.000 kroner, bliver den sydfynske købstad startby til sommer.
Annonce

Svendborg: Nyborg har sagt nej, så skottet er i høj grad åbent for, at Svendborg kan komme tilbage i varmen, når der er Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe.

I hvert fald har Svendborg Event sendt en pressemeddelelse ud om, at Svendborg skal være startby i 2020.

I den slås det fast, som var der tale om en naturlov, og Anja Mia Haas, der er chef for Svendborg Event, erkender, at budskabet er til den friske side.

En absolut forudsætning er nemlig, at politikerne i Økonomiudvalget nikker ja til en 100.000 kroner stor ansøgning fra Foreningen Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe, og sagen er først på dagsordenen på mandag.

- Så det er en fejl, at pressemeddelelsen er sendt ud allerede nu, siger Anja Mia Haas, der dog mener, at skaden er til at overse.

- Jeg tror på, det kommer til at ske, og det er vi utroligt glade for, siger hun.

For os har det først og fremmest handlet om at få træskibene tilbage, og vi er glade for, at det ser ud til at ske.

Anja Mia Haas, chef for Svendborg Event

Annonce

Målby året efter?

Det fremgår også at pressemeddelelsen, at der allerede er indgået aftale med sejlskibsfolket om, at Svendborg skal være målby i 2021 - som den har været det i mange år.

Også her er Svendborg Event dog for hurtigt ude, erkender Anja Mia Haas.

- Det er ikke hug- og stikfast. Det, vi kan sige nu, er, at vi har fået en tilkendegivelse fra Foreningen Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe af, at de meget gerne vil have Svendborg som målby igen, siger hun og erkender, at den del af sagen slet ikke er sat på en politisk dagsorden endnu. Og at den heller ikke kommer det lige med det første.

- For os har det først og fremmest handlet om at få træskibene tilbage, og vi er glade for, at det ser ud til at ske, siger hun.

Annonce

Nyborg-nej

Svendborg blev i år forbigået - eller forbisejlet - af de stolte skuder, men synes nu tilbage i varmen.

Men førstevalg var den sydfynske købstad nu ikke.

Nyborg var nemlig udset som startby for 2020-sejladsen, men der sagde politikerne nej.

Beregninger havde vist, at det alt i alt ville koste 220.000 kroner at have de gamle fartøjer på besøg, og det var ikke prisen værd, mente de folkevalgte.

Det nyborgensiske regnestykke vil Anja Mia Haas ikke kommentere.

- Men de 100.000 kroner, som Svendborgs politikere skal forholde sig til, er udtryk for de reelle udgifter. Der kan så komme ekstraudgifter til musik og så videre, og de udgifter afholder vi her i Svendborg Event, siger Anja Mia Haas, der oplyser, at der endnu ikke er regnet på, hvad det helt præcis vil løbe op i.

Men pengene værd er det under alle omstændigheder, mener hun. Ikke kun fordi arrangementet har en stor plads i mange sydfynske hjerter, men også fordi der typisk er op imod 500 sjæle med, når de gamle skibe lægger fra kaj.

Og det betyder mindre, at det sker på en mandag morgen.

- Mange af skibene kommer allerede lørdag, og der er også nogle, der kommer til allerede fredag. Og når de skal fouragere til en hel uge til søs, vil dagligvareforretningerne helt sikkert komme til at mærke det, siger hun.

Annonce

S stemmer ja

Økonomiudvalgsformand og borgmester Bo Hansen (S) oplyser, at det ikke bliver hans parti, der smider ansøgningen ud over skibssiden.

- Vi i Socialdemokratiet stemmer ja. Vi er positive, og jeg kan ikke forestille mig, at resten af politikerne i udvalget ikke er det, siger borgmesteren, der bestemt mener, at de 100.000 kroner er givet godt ud.

- Jeg tænker, det handler meget om den fortælling, vi gerne vil skabe om havnen. Det er en fortælling, som ikke bare rækker fremad, men også tilbage til historien om, at Svendborg var træskibsværfternes by. Og så er det jo et arrangement, som har været årligt tilbagevendende, og som mange har gået og nydt. Det har også en værdi, siger Bo Hansen.

Det fremgår af dagsordenen til økonomiudvalgsmødet, at 45.000 af de 100.000 kroner går til foreningen, mens de resterende 55.000 kroner skal dække de øvrige udgifter, der er forbundet med arrangementet. Som sædvanen tro bliver holdt i uge 30.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Efterlysning: Hvad systuen gemte

Ærø For abonnenter

Turist undrer sig over tætpakkede færger: - Er der fokus på coronasmitte?

Annonce