Annonce
Søsiden

Til søs i Grundtvigs ånd: Det Sydfynske Øhav får sejlende højskole

Kristian Hansen (foto) fra Center for Maritim Arkitektur i Svendborg står sammen med Joachim Juel Vædele fra Grundtvig-højborgen Vartov i København for Øhavets nye Den Sejlende Højskole. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Leder af Grundtvig-højborgen Vartov i København og maritim arkitekt fra Svendborg bag nyt projekt
Annonce

SVENDBORG: Fire sejlskibe med baggrund i Det Sydfynske Øhav står næste sommer til søs med N. F. S. Grundtvig som ballast. Om bord vil være elever fra det nye projekt Den Sejlende Højskole.

Den nye maritime højskole-form blev afprøvet i sommer. Et ti dage langt test-togt på tremastskonnert Fulton af Marstal forløb så godt, at Den Sejlende Højskole gøres permanent fra næste sommer.

Bag initiativet står sekretariatsleder på Grundtvig-højborgen Vartov i København, Joachim Juel Vædele og Kristian Hansen fra Center for Maritim Arkitektur på Frederiksøen i Svendborg.

Da ideen blev fostret for nogle år siden, var Joachim Juel Vædele driftschef på Fregatten Jylland, og Kristian Hansen var lærer på arkitektskolen i København.

- Vi er gode venner gennem mange år og har sammen gået og rumlet med ideen om en højskole til søs. Så tænkte vi sidste år, at nu skulle det være. Derfor besluttede vi os for at få en aftale med skipper Jacob Jensen på Fulton og afprøve med et pilot-projekt, siger Kristian Hansen.

De 24 pladser på højskole-sejladsen med Fulton blev udsolgt på en uge til en pris på små 5000 kr for foredrag, maritime aktiviteter om bord og i land samt tre økologiske måltider dagligt.

- Vi lægger op til alvor og sjov med den grundtvigske forening af håndens og åndens arbejde som inspiration. Vi henvender os til folk, der gerne vil have sat deres liv i perspektiv og have udvidet deres horisont, forklarer Kristian Hansen.

Til sommer udbyder Den Sejlende Højskole otte ti-dages sejladser med skonnerterne Marilyn Anne af Struer, Fulton af Marstal samt Fylla og Aron af Svendborg.

Sejlads-farvandet er primært Det Sydfynske Øhav, Lillebælt og Smålandsfarvandet. På et togt sejler Fylla og Marilyn Anne sammen Sjælland rundt.

Undervejs tager eleverne aktivt del i skibets sejlads og hører foredrag over temaer som fx poesi, marin natur, skibshåndværk og Vandkantsdanmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce