Annonce
Svendborg

Til kamp mod Black Friday: Aktivistgruppe holder Green Friday i forsamlingshuset

Fotoet her er fra England, hvor Black Friday godt kan føre til tumult, og en gruppe fra Svendborg er ikke begejstrede for fænomenet. Så fredag 29. november er de klar med et alternativ til den store shoppingdag. Foto: Katrine Becher Damkjær
Fænomenet Black Friday spiller dårligt sammen med den grønne dagsorden, mener aktivistgruppe, som derfor er vært ved alternativet Green Friday i Svendborg Forsamlingshus.
Annonce

Svendborg: Fænomenet Black Friday gået hen og blevet Danmarks største shoppingdag, hvilket er paradoksalt i en tid, hvor den grønne dagsorden fylder stadigt mere.

Det mener en gruppe borgere, som derfor er gået sammen om et alternativ, som hedder Green Friday.

Blandt dem er Zacharias Baden, og han vedgår, at han ikke er fan af Black Friday.

- Det ligger i ordet, at folk går helt i sort. De bliver helt maniske, og jeg tror, at størstedelen af det, der bliver købt, ikke er noget, man står og mangler. Det er jo ikke rugbrød og mælk, der er på tilbud, og trods de politiske vinde om klima og bæredygtighed og mindre forbrug bliver Black Friday større og større, siger han.

Annonce

En anden vej

Gruppen har allieret sig med forfatteren Josephine Ottesen, som ejer Svendborg Forsamlingshus, og aftalt, at huset skal danne ramme om Green Friday.

Her vil der være fællesspisning, genbrugsmarked, byttecentral, reparationsværksted, foredrag og filmvisning, ligesom man kan lære at sy med chipsposer, strikke med plastikposer, få lappet og smurt sin cykel samt få lappet sine bukser.

- Vi kender alle glæden ved at købe nyt, det gør jeg også selv, for man bliver høj af det. Men vores mål er at vise, at der er et alternativ til at købe nye ting, og at man kan erstatte det med noget socialt, siger Zacharias Baden om arrangementet, der ligesom Black Friday bliver holdt 29. november.

Han fortæller også, at nogle klimafamilier vil komme og fortælle om deres erfaringer, og at det bliver muligt at stille dem spørgsmål.

- Arrangementet bliver ikke noget ophøjet, abstrakt politisk, men jordnært og tilgængeligt og med fokus på, at man som individ kan gøre en forskel, siger han.

Annonce

Svendborg bør følge trop

Zacharias Baden fortæller også, at arrangementet egentlig ikke er nyt, eftersom det er blevet holdt i Cykeltutten på Frederiksøen de seneste to år.

- Men når Black Friday bliver større, skalerer vi også Green Friday op, siger han og oplyser, at den grønne udgave af den kendte fredag godt må blive endnu større.

- Den helt store ambition er, hvis Svendborg profilerer sig på at være grøn i stedet for sort. Men det bliver en gang i fremtiden, siger han.

Dørene bliver slået op klokken 15, og der er gratis entré. Dog koster det 85 kroner for voksne og 40 kroner for børn at deltage i fællesspisningen, og billetter til den kan bestilles på svendborgforsamlingshus.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce