Annonce
Debat

Til Eftertanke: Kig op, ræk ud og byd indenfor

At invitere på et måltid behøver med andre ord ikke at være hverken dyrt eller besværligt. Det handler mest af alt om at invitere indenfor. Maden og måltidet er et oplagt og godt sted at mødes også med mennesker, vi måske endnu ikke kender så godt.

Vi har alle brug for at blive mødt. Set. Hørt. I Danmark føler mere end 350.000 sig ofte ramt af ensomhed. Ingen bør have den følelse, den er ganske lammende at være i.

I næste uge er der mulighed for at gøre lidt ekstra for at byde indenfor i fællesskabet. Det er Danmark Spiser Sammen-uge. Det markerer Folkebevægelsen Mod Ensomhed to gange årligt, nemlig i uge 17 og i uge 45. Her er der en god anledning til række ud og byde indenfor på en kop kaffe, et måltid mad eller deling af madpakken. En ud af fire savner selskab ved deres aftensmåltid og 44 procent vil tage imod en invitation til middag, fra en de kun kender flygtigt, viser undersøgelser om ensomhed.

Vi har hos os skabt en skøn måltidstradition. Cirka en gang om måneden mødes vi med venner, bekendte og ukendte til hverdags-sammenskuds-mad. Vi inviterer på skift, og vi inviterer gerne gode mennesker med i fællesskabet, som udvider vores omgangskreds. Vi mødes nu på fjerde år, og vi er alle enige om, at det må fortsætte og gerne med flere og nye omkring bordet.

Disse aftener er ganske særlige for mig. Jeg nyder at dele et måltid mad med tid til samtale. Der er ingen mobiltelefoner, der forstyrrer nærværet omkring bordet. Ofte bliver samtalen dybsindig og om emner, der optager os som medmennesker og borgere i byen, landet og verden.

På kryds og tværs knyttes bånd og relationer, venskaber og fællesskaber opstår. Det er en nem måde at se mennesker til mad. Vi møder op med den hverdagsmad, vi normalt ville lave til os selv. Værten sørger for at dække bord, vin, vand og kaffe. Nogle gange sætter vi tema på aftenen. Det gjorde vi senest, hvor vi spiste græsk-inspireret hverdagsmad. Det betød, at vi også blev inspireret til nye retter. Dejligt. Og nej, vi fik ikke kun græsk salat og farsbrød.

Nogle af vore bedste venner bor i nabolaget. Vi besluttede for et par år siden, at vi gerne ville spise sammen oftere. Det har ført til, at vi cirka hver anden uge mødes til mad hos os eller dem. Hverdagsmad, et glas vin og god snak om hverdagen og livet. I torsdags var det vores tur til at byde på mad, og jeg lavede en cremet efterårssuppe med forskellige ting at toppe på suppen. Dertil et godt hjemmebagt grovbrød og til kaffen lidt sødt.

Når vi har disse spise-sammen-aftener, giver jeg ofte mig selv et benspænd. Det kan handle om at have øget fokus på madspild, altså at maden laves af det, jeg har i køleskabet, og at indkøb dermed begrænses. Fyldig efterårssuppe er fantastisk til dette formål. Stort set alt i efterårets grønsagsskuffe kan koges til suppe, og med lidt god økologisk fløde og krydderurter bliver det en skøn, nem at tilberede og velsmagende ret.

At invitere på et måltid behøver med andre ord ikke at være hverken dyrt eller besværligt. Det handler mest af alt om at invitere indenfor. Maden og måltidet er et oplagt og godt sted at mødes også med mennesker, vi måske endnu ikke kender så godt.

Jeg har tidligere arrangeret rigtig mange fællesspisninger - nogle af dem med mange gæster. Størst i foråret 2019, hvor vi var 350, der spiste sammen på Rådhuset i Odense. Det kræver lidt mere planlægning og ret store gryder for slet ikke at tale om, at der er meget, der skal vaskes op efterfølgende. Så stor behøver en fællesspisning slet ikke være. Det handler om at række ud og skabe en ramme for nærvær. Det er måltidet oplagt til.

Jeg er optaget af det gode værtsskab. En god vært sørger for at byde velkommen i døren, tage sig af gæsterne med tryghed, varme og smil. Anvise plads ved bordet. Når måltidet begynder, præsenterer jeg gerne maden, rammerne for måltidet og sætter gerne samtalen i gang med et spørgsmål, en kommentar, eller hvad der er passende til anledningen.

Emma Gad har beskrevet det således: "Tonen ved bordet bør være munter uden at udvikle sig til at blive larmende. Læg vægt på at tale med Deres sidemand, ikke alene den De har til bords, men også den, der sidder ved Deres anden side. Hvis De kommer i samtale med den, der sidder på plads nr. 2 fra Dem, søg da at inddrage den mellemsiddende i samtalen, som ellers vil sidde med en knugende følelse af forladthed. Hvis begge deres naboer ved bordet er optaget af samtale, er der ikke andet for Dem at gøre end med muntert udseende at passe Deres fortæring og søge den først anledning til at komme ind i en af samtalerne, hvilket ikke vil vare længe, hvis det er velopdragne mennesker, De har ved Deres side."

Min opfordring til dig handler om at række ud. Hvem vil du gerne nyde en kop kaffe eller et måltid mad sammen med? Næste uge er det oplagt at gøre det, hvor hele Danmark spiser sammen. Du kan på danmarkspisersammen.dk se måltider i dit nærområde eller måske endda oprette og invitere til et. Og passer det ikke ind i tidsplanen med uge 45, så skal vi også alle sammen have noget at spise i ugen efter.

Ingen bør være ramt af ensomhed. Fællesskab handler om et vi, der skabes af dig og mig. Lad nærværende fællesskaber overtage således at ensomheden taber pusten og på sigt bliver helt fraværende. Måltidet er en oplagt ramme for nærende nærvær.

Velbekomme.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Vigtig GOG-gevinst mod arvefjender

112

For 11. gang: Indbrud i bil i Svendborg

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Lad børnene flokkes i bymidten

Svendborg har fået en café for hele familien. Der er plads til, at de mindste leger og tumler rundt, og der er plads til de lidt større børn i et legehjørne. Og så kan forældre, bedsteforældre og naturligvis børnene få en forfriskning og lidt mere til. Jensens Bøfhus har en smule af den slags tilbud, men derudover er Café Svend, som den nye café hedder, alene om at henvende sig så direkte til lige netop børnefamilierne. En målgruppe, som egentlig er ganske stor, men også lidt overset, når blikket glider hen over Svendborgs bymidte. Jo, der er musik- og teateroplevelser for børnefamilier, og ikke så langt fra midten ligger Naturama og biblioteket. Det er rigtig fint, men hvordan ser det ud, når vi kigger ind i centrum af byen? Prøv at gå en tur ned gennem gågaderne. Der er faktisk ikke så meget at komme efter. Der er ingen legetøjsbutikker længere i bymidten, men det er vores allesammens skyld - vi køber nemlig det meste af legetøjet på nettet. Legepladserne ligger også et pænt stykke vej fra bymidten - især hvis benene er korte. Måske har Luise og Anders Føns Haaber derfor fundet en niche med et stort potentiale i. Noget har de i hvert fald fat i. Svendborg har et stærkt og levende kulturliv og tilbud i stakkevis, når det gælder gastronomi, teater, musik og meget mere. Der er masser af oplevelser at hente, men der er måske også et blindt punkt: Børnefamilierne. Så hvordan skal vi lokke børnefamilierne ind til bymidten en helt almindelig lørdag formiddag, hvor vi så gerne vil have, at de lægger deres penge, når sko og tøj skal købes? Der er i hvert fald ikke mange børneoaser at finde i nærheden af Møllergade og Gerritsgade. Der er et springvand på Torvet, som er tændt, så længe temperaturen ikke kniber sig ned i nærheden af frysepunktet, men det er også nogenlunde det. Svendborgs bymidte er måske ikke helt så familievenlig, som vi kunne ønske os. Vi vil jo gerne have flere børnefamilier til området. Det er godt for dynamikken og udviklingen, og vi vil meget gerne have, at børnefamilierne også bruger deres penge i de lokale forretninger frem for i de virtuelle stormagasiner. Svendborg har et stærkt kulturelt udtryk, men byen ser knap så stærk ud i børnehøjde. Nogle legemuligheder på Torvet kunne for eksempel være en mulighed. En rutsjebane, en gynge og et faldunderlag ville kunne gøre en stor forskel for familier med små børn, og pladsen er der jo til det. Der tænkes hele tiden i udvikling af byen. Det kunne være en god idé også at give børnene en mere fremtrædende plads i udviklingstankerne. De har det jo endda med at komme i følgeskab med mindst én voksen.

112

Uheld på Svendborgmotorvejen

Annonce